Life in Athens

Γελά καλύτερα όποιος γελάει στα Κλαμπ Γιόγκα Γέλιου της Αθήνας

Δύο Κλαμπ Γέλιου, «Η παρέα της Αθήνας» και το «Ακρόπολης», μας μιλούν για τη λειτουργία τους, τα οφέλη, τις δυσκολίες και τις στιγμές χαράς.

Μαριάννα Μανωλοπούλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Η παρέα της Αθήνας» και «Ακρόπολης»: Επισκεφτήκαμε δύο αθηναϊκά Κλαμπ Γέλιου για να μάθουμε λεπτομέρειες για την τεχνική ασκήσεων γέλιου και αναπνοών.

Πήγα διστακτική ίσως και χωρίς ιδιαίτερα καλή διάθεση για να δω και να δοκιμάσω την περιβόητη Γιόγκα Γέλιου που είναι τόσο διαδεδομένη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Άτομα όλων των ηλικιών, των εθνικοτήτων και κοινωνικών τάξεων πιασμένοι χέρι χέρι -με το αντισηπτικό τους παρέα λόγω της πανδημίας-, άλλοι με τη μάσκα τους ή χωρίς, μυούνται στο γέλιο αγκαλιάζονται με εναλλακτικούς τρόπους και το αφήνουν να εισχωρήσει στην ψυχή τους με απλές κινήσεις και τρόπους που σε αρκετούς φαίνονται αστείες έως γελοίες. Στην αρχή το συναίσθημα είναι λίγο άβολο, είσαι μαγκωμένος και ίσως δεν θες να μιλήσεις και σε κανέναν άγνωστο-αντικοινωνικοί μην ενώνεστε-, αλλά μετά χαλαρώνεις αρκετά που κάποια πράγματα σου βγαίνουν αβίαστα και τέλος καταλήγεις να νιώθεις όπως την πρώτη φορά που ανέβηκες σε roller coaster και σου πήραν την αγαπημένη σου γεύση παγωτού.

O Τόλης Βούλγαρης από το Κλαμπ Γέλιου της Ακρόπολης © Κλαμπ Γέλιου Ακρόπολης

Τι είναι η Γιόγκα Γέλιου και τα Κλαμπ Γιόγκα Γέλιου της Αθήνας;

Είναι μία διασκεδαστική τεχνική ασκήσεων γέλιου και αναπνοών, με την οποία επιτυγχάνεται εγκάρδιο και παρατεταμένο γέλιο. Απλές ασκήσεις, ρυθμικά χειροκροτήματα, αναπνοές και ασκήσεις stretching «ξυπνούν» την άκρως παιδική διάθεση του καθενός. Επειδή δε συνδυάζονται με την κοινωνική δυναμική της χαρούμενης ομαδικής συμπεριφοράς, προκαλούν όλα τα φυσιολογικά οφέλη για τον οργανισμό, παρέχοντας ένα ισχυρό και άμεσο αποτέλεσμα στη φυσιολογία του καθενός, επηρεάζοντας θεραπευτικά το σώμα και την ψυχολογία. Με άλλα λόγια «καθαρίζεσαι» με φυσικό τρόπο από τα αρνητικά συναισθήματα και τις εντάσεις, αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου στο σώμα και τον εγκέφαλο. Επίσης, βοηθά στην ανάπτυξη της ικανότητας να γελάμε, αυξάνει την αίσθηση του χιούμορ και της ψύχραιμης αντιμετώπισης των προκλήσεων της ζωής σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πιο αναλυτικά, η Γιόγκα Γέλιου έχει μια συγκεκριμένη οργάνωση, που έχει σχεδιαστεί από τους ιδρυτές της μεθόδου, τον Ινδό παθολόγο ιατρό Δρα Μαντάν Κατάρια και τη σύζυγό του Μαντούρι, δάσκαλοι της γιόγκα και οι δύο. Τα Κλαμπ Γέλιου αριθμούν πάνω από 16.000 σε όλο τον κόσμο και καθοδηγούνται από τους Συντονιστές Κλαμπ Γέλιου, ανθρώπους με ειδική εκπαίδευση. Στην Ελλάδα το πρώτο Κλαμπ Γέλιου ιδρύθηκε το 2008 στην Αίγινα από τις δασκάλες γιόγκα γέλιου, Βασιλική και Ελένη Σκρέκου που έχουν αποσυρθεί σήμερα από τη διδασκαλία της γελωτοθεραπείας.

Τα Κλαμπ Γέλιου δεν είναι απλές παρέες, αλλά διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες που έχουν οριστεί από τους ιδρυτές. Μερικοί από τους κανόνες αυτούς είναι π.χ. ότι η Γιόγκα Γέλιου στα Κλαμπ παρέχεται δωρεάν και εθελοντικά, ώστε να μπορούν όλοι, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, να συμμετέχουν σε αυτά. Ένας άλλος κανόνας είναι να μην δίνονται προσωπικά στοιχεία. Δεν υπάρχουν πολλά Κλαμπ Γέλιου στην Ελλάδα, ή και τα ελάχιστα που υπάρχουν δεν εξασκούν τη Γιόγκα Γέλιου ως κύρια δραστηριότητα αλλά την εντάσσουν ως δευτερεύουσα σε ένα γενικότερο πρόγραμμα γιόγκα. Η επικοινωνία με Κλαμπ Γέλιου του εξωτερικού γίνεται μέσω του Facebook, ενώ υπάρχουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις που μέλη Κλαμπ Γέλιου του εξωτερικού επισκέπτονται την Ελλάδα.

Το Κλαμπ Γέλιου «Ακρόπολης»

Λειτουργεί ανελλιπώς και δωρεάν σε εβδομαδιαία βάση από το 2012. Ο Τόλης Βούλγαρης είναι ο συντονιστής του, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί από Ελληνίδα δασκάλα, και την εκπαίδευσή του ως δάσκαλος την έκανε στην Ινδία από τους ιδρυτές της Γιόγκας Γέλιου.

Πριν από την πανδημία οι συναντήσεις γίνονταν με φυσική παρουσία είτε σε κάποια ιδιωτική αίθουσα τον χειμώνα, είτε σε κάποιο πάρκο το καλοκαίρι. Η συνάντηση τους περιλαμβάνει ασκήσεις γέλιου και αναπνοών, χορό, τραγούδι, κίνηση, παιχνίδι, ρυθμικό χειροκρότημα, έκφραση παιδικότητας και κυρίως συναισθημάτων κ.ά. Η πανδημία όμως έχει αλλάξει τον τρόπο που συναντιούνται και έχει ευνοήσει την online συνάντηση. Σήμερα, οι συναντήσεις τους γίνονται αποκλειστικά online κάθε Τρίτη από το Facebook. Αρκεί να στείλει κάποιος ένα μήνυμα για να συμμετάσχει. Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας ούτε είναι υποχρεωμένος κάποιος να συμμετέχει συνέχεια αλλά όποτε θέλει και όποτε χρειάζεται να φτιάξει την διάθεσή του.

«Ο σκοπός δεν είναι να δέσει η ομάδα. Οι συγκινητικές στιγμές είναι πάντα ατομικές. Η Γιόγκα Γέλιου στοχεύει περισσότερο στο άτομο. Ο καθένας έρχεται για προσωπικούς λόγους και αυτούς θέλει να εξυπηρετήσει. Αυτούς τους λόγους συνήθως δεν τους μοιράζεται γιατί είναι τραυματικοί. Το Κλαμπ Γέλιου δεν εξυπηρετεί ανάγκες συντροφιάς και συντροφικότητας. Αυτά συμβαίνουν σε πολύ χαλαρό επίπεδο. Όποιος έρχεται για να ικανοποιήσει τέτοιες ανάγκες, είναι μακριά από τους σκοπούς της Γιόγκα Γέλιου. Aκόμη, αν προσέλθει ένα ζευγάρι ή κάποιοι γνωστοί, ο κανόνας είναι να κάθονται χωριστά γιατί όταν είναι μαζί τότε εύκολα σχολιάζουν τους άλλους ή δημιουργούν μια υποομάδα και είναι αρνητικοί στο να αφεθούν και να πάρουν τα οφέλη του γέλιου».

«Το γέλιο είναι αυτό που μας κάνει χαρούμενους, ακόμα και αν δεν υπάρχουν οι εξωτερικές συνθήκες για να είμαστε χαρούμενοι. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, τότε είναι εύκολο να νιώθει κάποιος χαρούμενος. Στην εποχή μας όμως τα πράγματα γενικά δεν πάνε και τόσο καλά. Εμείς όμως έχουμε μάθει να γελάμε πάνω από τις καταστάσεις, και έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε μια μεγαλύτερη ψυχική και πνευματική ηρεμία. Το σύνθημά μας είναι: «Δεν γελάμε γιατί είμαστε χαρούμενοι. Είμαστε χαρούμενοι γιατί γελάμε».

Το μυστικό της γελωτοθεραπείας είναι να φέρεις το σώμα σου στη συνάντηση, ακόμα κι αν δεν έχεις καθόλου διάθεση για να γελάσεις. «Θυμάμαι τις πρώτες φορές που συμμετείχα ότι δεν καταλάβαινα τίποτα, μου άρεσε πολύ όμως η διαδικασία. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν αυξάνουν την ικανότητά τους να γελούν πιο εύκολα, αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται στο χιούμορ περισσότερο από πριν» λέει ο συντονιστής.

Όσοι δοκιμάζουν, συνήθως συνεχίζουν;
Εξαρτάται από τις ψυχολογικές ανάγκες του καθενός. Το Κλαμπ Γέλιου υποδέχεται στοργικά όσους θέλουν να συμμετέχουν οποιαδήποτε στιγμή το ζητήσουν.

Ανάμεικτα Συναισθήματα και σκέψεις
Το Κλαμπ Γέλιου Ακρόπολης είναι γεμάτο με χαρούμενες στιγμές, καθώς το γέλιο συνδέει τους ανθρώπους και δημιουργεί δυνατές φιλίες στη βάση της αμοιβαίας φροντίδας και του μοιράσματος ωστόσο, έχει και τις πιο συναισθηματικές του. «Μια φορά όταν έκανα Γιόγκα Γέλιου σε ένα Σύλλογο, με πλησίασε μια γυναίκα και με ευχαρίστησε λέγοντάς μου ότι δεν είχε γελάσει για 25 χρόνια, από τότε που έχασε το παιδί της» αναφέρει ο συντονιστής. Μέλη του Κλαμπ Γέλιου Ακρόπολης όπως ο Γιώργος μας λέει: "Είμαι πιο χαρούμενος, έχω πιο καλή διάθεση, φεύγουν οι αρνητικές σκέψεις, έχω πιο πολύ χιούμορ και γελάω περισσότερο στην καθημερινή μου ζωή". Ενώ η Eιρήνη συμπληρώνει: "Η Γιόγκα Γέλιου με βοήθησε σε μια φάση της ζωής μου που ένιωθα πολύ άσχημα και άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα" για να καταλήξει Μαίρη "Βλέπω πιο χαρούμενα τη ζωή, με αισιοδοξία, γιατί είμαι άτομο που πέφτω εύκολα ψυχολογικά και με πιάνει κατάθλιψη. Εκτονώνομαι, παίρνω δύναμη και νιώθω υγεία, γι' αυτό και το περιμένω κάθε εβδομάδα."

Οι δυσκολίες των Κλαμπ Γέλιου της Αθήνας
Η εύρεση κατάλληλης στέγης και η πληρωμή ενοικίου για χρήση κάποιου χώρου είναι μια μόνιμη πρόκληση, προκειμένου τα Κλαμπ Γέλιου της Αθήνας να διατηρήσουν τον δωρεάν και εθελοντικό τους χαρακτήρα.

Το Κλαμπ Γέλιου «Η παρέα της Αθήνας»

Δύο φίλοι και πιστοποιημένοι συντονιστές γιόγκα γέλιου, ο Γιώργος Κουφογιώτης και η Δήμητρα Θεοχαροπούλου από την "Παρέα της Αθήνας" που λειτουργεί εδώ και 3,5 χρόνια με «ξενάγησαν» στο δικό τους κλαμπ. Άνθρωποι με διάπλατο χαμόγελο και μάτια που λάμπουν προσπάθησαν να με κάνουν να βγω από το καβούκι μου και να συμμετέχω στην ομάδα τους, αφήνοντας πίσω κάθε σκέψη και αρχικό δισταγμό. Μια εποικοδομητική συζήτηση με όλα τα μέλη στο τέλος φυσικά ήταν μια μικρή κάθαρση.

© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Κάθε Δευτέρα απόγευμα συναντιούνται σε υπαίθριο χώρο στην Ακρόπολη για 1,5 ώρα ενώ τον χειμώνα βρίσκονται σε κάποια αίθουσα που τους φιλοξενεί. Εν μέσω πανδημίας δεν σταμάτησαν ούτε εκείνοι τις συναντήσεις τους, το διαδίκτυο ήταν σημαντική βοήθεια. Στο παρελθόν είχαν επισκεφτεί νοσοκομεία, ΚΑΠΗ, άστεγους προσφέροντας τους στιγμές γέλιου και χαράς.

«Ένα διάστημα είχαμε πολλά άτομα 25 ετών αλλά μετά άρχισαν να παντρεύονται, και μας έφυγαν… Μια συμμετέχουσα είναι 75. Από το κλαμπ έχουν περάσει γύρω στα 400 άτομα ενώ σε μια συνάντηση μας βρεθήκαμε γύρω στα 82. Ρωτάμε μόνο το μικρό τους όνομα, μας αρκεί. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν λείπουν από καμία συνάντηση. Αρκετοί ξένοι που μας βλέπουν στην Αρεοπαγίτου αμέσως αναγνωρίζουν τι κάνουμε και αντιδρούν θετικά».

Ψεύτικο και αληθινό γέλιο. Τι συμβαίνει;
Ο οργανισμός δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ψεύτικο από το πραγματικό γέλιο ισχυρίζονται οι επιστήμονες, συνεπώς ακόμη και όταν γελάμε ψεύτικα παράγονται οι απαραίτητες ενδορφίνες για τον οργανισμό μας και αρχίζουν σταδιακά να βγαίνουν αληθινά συναισθήματα που πιθανότατα είχαν κρυφτεί. «Έχουμε ανθρώπους που τους έρχονται μνήμες εκείνη την ώρα και απελευθερώνονται ακόμη και με το κλάμα».

«Δεν το κάνουμε για τους άλλους μόνο αλλά κυρίως για εμάς. Πριν από 11 χρόνια μου είχαν δώσει 3 μήνες ζωής και έτσι ‘έμπλεξα’ με την γιόγκα γέλιου» μου αναφέρει ο Γιώργος. «Έχουν περάσει 11 χρόνια από τότε, είμαι καλά στην υγεία μου και ένας από τους λόγους που το αποδίδω είναι σίγουρα το γέλιο». 

Θα τους βρείτε στα social media στο Κλαμπ Γέλιου Ακρόπολης και Κλαμπ Γέλιου η παρέα της Αθήνας