Life in Athens

O Aλέξανδρος Ντούρας έβαλε τον πηλό μέσα στα αθηναϊκά trends

Το εργαστήριο Korkοdilos, προσγειώθηκε σε ένα διαλυμένο συνεργείο αυτοκινήτων στον Κεραμεικό για να επαναπροσδιορίσει την εικόνα της φολκόρ τέχνης

Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Aλέξης Ντούρας έβαλε τον πηλό στα αθηναϊκά trends μέσα από το εργαστήρι του «Korkοdilos»

«Πηγαίνεις σε ένα πάρτυ στην ερημιά. Δεν ξέρεις κανέναν και όλοι φορούν προσωπείο. Σου υπόσχομαι όμως πως κάπου σ’ αυτό το πάρτυ βρίσκεται το πιο ιδανικό άτομο για εσένα. Ποιο προσωπείο θα φορούσες;» Kάπως έτσι ξεκινά το ασκησιολόγιο κεραμεικής των μαθητών για τις πήλινες μάσκες που πρέπει να φτιάξουν στον Koρκόδειλο του Κεραμεικού, εμπνευσμένο από το Εrotica της Madonna και το Eyes Wide Shut του S.Kubrick.

Το εργαστήριο έχει δύο επίπεδα στα οποία κινείται κανείς άνετα, το φως διαχέεται ξεκούραστα στον χώρο πάνω από τις ξύλινες επιφάνειες και το πόστο του κάθε μαθητή με τα φλόγιστρα, τους τροχούς, τα σμάλτα και τα πινέλα. Στο βάθος ένα καμίνι καίει στους 1030 βαθμούς. Ο 26χρονος εικαστικός Αλέξανδρος Ντούρας φαντάστηκε το δικό του εργαστήριο πηλοπλαστικής στο κέντρο της Αθήνας λίγο διαφορετικό από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν ακούμε εργαστήριο, με τη βοήθεια του The People's Trust.

«Δεν διδάχτηκα ποτέ κεραμεική, ήρθα σε επαφή με τον πηλό μέσα στη σχολή και μετά ψάχτηκα μόνος μου στο ιντερνετ. Επισκέφτηκα ένα παραδοσιακό εργαστήρι στην Σίφνο, ζήτησα από έναν παλιό κεραμίστα να με βοηθήσει να ψήσω τα πρώτα μου έργα και πριν από περίπου έναν χρόνο αποφάσισα να τρέξω αυτό το fun πρότζεκτ, ανακαινίζοντας ένα παλιό παρακμιακό συνεργείο με τρύπια παράθυρα στον Κεραμεικό. Κορκόδειλος κι όχι κροκόδειλος γιατί ένα λάθος όταν πλάθεις μπορεί να σε οδηγήσει σε ενδιαφέροντα μονοπάτια και από την άλλη, οι δημιουργίες μας εδώ μέσα δεν είναι εργοστασιακές και φέρουν τις όμορφες ατέλειές τους.» Θα μου πει ο Αλέξανδρος, που έστησε το εργαστήριο του από το μηδέν, με custom made έπιπλα και με τον ίδιο να έχει σχεδιάσει από τις κρεμαστές γλάστρες με τις μονστέρες μέχρι τα γυάλινα industrial φωτιστικά του χώρου. Αυτή τη στιγμή εκθέτει στην Βienalle μια εγκατάσταση με κεραμικά και φώτα neon ενώ έργα του κοσμούν την Allouche-Benias Gallery γκάλερι στο Κολωνάκι.  

Τον μήνα που τρέχει, πάνω από 100 ceramic lovers, κατά βάση νεαροί φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα στον Κορκόδειλο σε μηνιαία συνδρομητικά προγράμματα. Κάποιοι γιατί έψαχναν έναν ιδιαίτερο χόμπι και άλλοι επειδή αναζητούσαν ευρηματικούς τρόπους για socializing. Ο Aλέξανδρος προσπαθεί να απομακρύνει το στοιχείο του φολκλόρ από την πηλοπλαστική και να την εντάξει στην αθηναϊκή ποπ κουλτούρα. Έτσι, ο πηλός εδώ πλάθεται υπό τους στίχους του Frank Ocean και του Kanye West καμιά φορά με τη συνοδεία αλκόολ και burgers.

Παρέα, χαζεύουμε για λίγο accounts από studio κεραμεικής του εξωτερικoύ, που τα κονσεπτικά pottery studios είναι ήδη η απόλυτη τάση. Στo LA, το Pot το οποίο λειτουργεί κατά βάση από γυναικείο προσωπικό αφροαμερικανίδων, έχει φτιάξει ένα ολόκληρο community γύρω από το diversity και την πρόσβαση στην τέχνη. Στο Mugi στο Uper East Side της Νέας Υόρκης θα δεις μια νοικοκυρά να εξασκείται στο πηλό δίπλα στον Mark Ruffalo. Κοινό αγαπημένο στάδιο για τους επίδοξους κεραμίστες, συνήθως από την αρχή της ιδέας μέχρι την υλοποίηση και την αποπεράτωση της, είναι όταν βλέπουν τα έργα τους να βγαίνουν από το φούρνο, πλέον τελειωμένα.

«Ο πηλός σε ρουφάει, σου αδειάζει το μυαλό. Με λίγο χώμα δίνεις ζωή σε ένα κομμάτι όγκου και αυτό σε κάνει κατά κάποιο τρόπο θεό. Πολλοί ανεξαρτήτως ιδιότητας αποζητούν αυτό το αίσθημα της δημιουργίας. Ξεφεύγουν από το γραφείο και τον υπολογιστή, έρχονται σε επαφή με την πιο δημιουργική τους πλευρά. Εγώ από την μεριά μου ανάμεσά τους νιώθω σαν σκηνοθέτης ή μαέστρος κι όχι σαν δάσκαλος. Όπως μαθαίνουν αυτοί από εμένα μαθαίνω κι εγώ από αυτούς, καμιά φορά με εκπλήσσουν γιατί κάποιοι αποδεικνύεται να έχουν πραγματικό ταλέντο.»

Κατά τη διάρκεια του lockdown ο Αλέξανδρος αποφάσισε να καθιερώσει τα ψηφιακά μαθήματα και φρόντισε να στέλνει σε κάθε μαθητή που συμμετείχε ένα kit με την απαραίτητη ποσότητα πηλού, εργαλεία και τα πέντε βασικά χρώματα. Όπως λέει και ο ίδιος, ξαφνιάστηκε ευχάριστα, καθώς περίμενε ότι η διδασκαλία εξ αποστάσεως θα εμφάνιζε δυσκολίες, παρόλα αυτά όχι απλώς λειτούργησε αλλά τα έργα που παράγονταν κατά την διάρκεια του εγκλεισμού παρουσίαζαν ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

«Στην καραντίνα έστελνα πακέτο με υλικό σε μαθητές σε όλη την Ελλάδα, αυτό βοήθησε να αυξηθεί ο κόσμος στα διαδικτυακά μαθήματα. Γενικά τα social media παίζουν τεράστιο ρόλο, από εκεί με βρίσκουν οι μαθητές και κλείνουμε μαθήματα, ενημερώνομαι για τα trends. Σήμερα θα έρθουν ως εδώ άτομα από την Κηφισιά μέχρι την Γλυφάδα και την Ελευσίνα. Αρχικά οι περισσότεροι συνειδητοποιούν αυτή τη μοναδική αντίθεση της περιοχής: Μοντέρνες γκάλερυ δίπλα σε καφενειοκρασάδικα και σεξ studio απέναντι από κυριλέ εστιατόρια. Σχεδιάζω όμως να  επεκτείνω την φιλοσοφία του Koρκόδειλου μέσα από ένα πρότζεκτ που θα συνδυάζεται με το wellness και το design και ξεπερνά τους τοίχους ενός εργαστηρίου στον Κεραμεικό.»

Korkodilos Athens, Πλαταιών 56, Kεραμεικός.