- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σταματούν ποτέ στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας
Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αναβιώνει στο Golden Hall.
Η Ολυμπιακή Κληρονομιά της Αθήνας είναι, όπως εύκολα μπορούμε να φανταστούμε, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης, αλλά και των ίδιων των Αγώνων. Η πόλη που γέννησε την Ολυμπιακή Ιδέα στην αρχαιότητα και φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες διαθέτει από τον περασμένο Μάιο τον δικό της χώρο ιστορικής μνήμης και αναδρομής. Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας βρίσκεται δίπλα από τις ανανεωμένες Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, στο Golden Hall, και μια επίσκεψη αρκεί για να δώσει στον επισκέπτη την απόλυτη «Ολυμπιακή» εμπειρία.
Στον χώρο, λοιπόν, που κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 2004 στεγαζόταν το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, βρίσκεται ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία της χώρας. Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, το οποίο είναι προσβάσιμο σε όλους, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Lamda Development SA με στόχο να στεγάσει σημαντικό μέρος της Ολυμπιακής κληρονομιάς της χώρας μας, αλλά και για να αναδείξει την Αθήνα ως Ολυμπιακή Πρωτεύουσα.
Ουσιαστικά, από την είσοδο στο Μουσείο αντιλαμβάνεσαι ότι η οπτικοακουστική εμπειρία που παρέχει με τις πιο σύγχρονες πολυμεσικές εφαρμογές χωρίζεται σε τρεις μεγάλους σταθμούς του Ολυμπιακού Ιδεώδους: τη Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), την Αναβίωση (Αθήνα 1896) και την Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα (Αθήνα 2004). Η καταγωγή και η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από μια χρονολογική αφήγηση που κατατοπίζει αμέσως τον επισκέπτη για το χωροχρονικό πλαίσιο της κάθε εποχής. Ποιοι ήταν οι διασημότεροι αθλητές της Αρχαιότητας με τα σπουδαιότερα ρεκόρ και γιατί όλος ο μέχρι τότε γνωστός κόσμος σεβόταν τις Αρχές, τις Αξίες και τη Δομή των Αγώνων; Τα διαδραστικά εκθέματα μεταφέρουν τον επισκέπτη στην εποχή με έναν τρόπο πρωτοπόρο. Ένα άγγιγμα αρκεί. Πρόκειται για ένα ταξίδι από το σήμερα στον μύθο. Αλλάζοντας αίθουσες και εκθέματα μπορείς να αντιληφθείς πώς από την καταγωγή των αγώνων και τη μυθική δράση ηρώων και θεών, βρεθήκαμε στην ιδέα της αναβίωσης. Τι μπορεί να παρέμεινε ίδιο αιώνες μετά;
Η διαχρονικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων γίνεται βίωμα μέσα από την Ιστοριογραμμή, μία από τις πιο επιβλητικές αίθουσες που συνδέει τον θεσμό με τα ορόσημά του και με την ιστορία. Εδώ παρουσιάζεται η εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων με διάφορα σημεία αναφοράς, όπως την πρώτη φορά που συμμετείχαν γυναίκες στους αγώνες, τα πρώτα χειμερινά αγωνίσματα, αλλά και τους πρώτους αποκλειστικά Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ξαφνικά, κάνουν την εμφάνισή τους ιστορικά ντοκουμέντα όπως οι επιστολές που αντάλλασσε ο Δημήτρης Βικέλας με τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν και όλος ο αγώνας που δόθηκε για να διεξαχθεί εντέλει η αναβίωση της Ολυμπιάδας το 1896 στην Αθήνα. Τι συνέβη στο Συνέδριο της Σορβόννης το 1894 και πώς δημιουργήθηκε η ΔΟΕ; Βίντεο και παρουσιάσεις σε τοποθετούν αμέσως στο κλίμα της εποχής και εκεί μέσα σε μερικά βήματα παρατηρείς τη σύγχρονη ιστορία των σημαντικότερων Αγώνων στην ιστορία του αθλητισμού να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σου. Όλα αυτά, μέχρι η ιστορία να συναντήσει την Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα. Ένας από τους στόχους του Μουσείου, που είναι Μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων υπό τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), είναι άλλωστε να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της Ολυμπιακής κληρονομιάς των Αγώνων της Αθήνας του 2004.
Στην επιβλητική αίθουσα που είναι αφιερωμένη στην Ολυμπιάδα του 2004 βλέπεις εκθέματα και ζωντανεύουν αναμνήσεις που είχες ξεχάσει ότι υπήρξαν. Πολύχρωμα κοστούμια από την τελετή έναρξης του Δημήτρη Παπαϊωάννου έχουν δεχθεί την απαραίτητη συντήρηση και εκτίθενται στο κοινό. Πρόκειται για μέρος της σπάνιας συλλογής από την εντυπωσιακή πομπή της τελετής έναρξης, με μορφές και μυθολογικές φιγούρες από τοιχογραφίες και γλυπτά. Πανοπλίες, βυζαντινά κοστούμια, Καρυάτιδες, φτερά και ειδικές κατασκευές που ζωντάνεψαν από τους εθελοντές που τα ενδύθηκαν δεσπόζουν στο χώρο.
Για την τεκμηρίωση των Εκθεμάτων, η μουσειολογική ομάδα συνεργάστηκε με περισσότερους από 40 Εθνικούς και Διεθνείς Πολιτιστικούς φορείς, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά των δωρητών, Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, ιδιωτών συλλεκτών και μελών της Ολυμπιακής οικογένειας οι οποίοι παραχώρησαν μετάλλια και προσωπικό εξοπλισμό. Ένα ταξίδι στο ελληνικό αθλητικό μεγαλείο από το χθες μέχρι και το σήμερα, φυσικά με το βλέμμα στο μέλλον. Άλλωστε η Ολυμπιακή ιστορία δεν τελειώνει ποτέ, μόνο συνεχίζει την πορεία της στον χρόνο και μεγαλώνει. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας.
Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας φιλοδοξεί να γίνει ένα διεθνές σημείο αναφοράς για τον Ολυμπισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σίγουρα ένα μουσείο που θα περίμενε κανείς να συναντήσει επισκεπτόμενος τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο εμπλουτισμός της συλλογής του Μουσείου θα είναι συνεχής και η συμμετοχή στα Ολυμπιακά δρώμενα αναμένεται να εμπλουτιστεί. Ήδη, η ομάδα του Ολυμπιακού Μουσείου σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις.
Στους επιμέρους χώρους του Μουσείου δημιουργείται ένα νέο σημείο συνάντησης, το καφέ-εστιατόριο «1896», με ελληνική και μεσογειακή ταυτότητα, στο οποίο μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν τον καφέ ή το γεύμα τους, με θέα στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.). Επιπλέον, στο εξουσιοδοτημένο κατάστημα αποκλειστικής πώλησης των επίσημων προϊόντων του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, οι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέξουν υπέροχα αναμνηστικά και δώρα, μέσα από τη μεγάλη συλλογή που διαθέτει. Έτσι, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση όλου του περιβάλλοντα χώρου, το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας μετατρέπεται σε έναν προορισμό για όλους. Τους φίλους του αθλητισμού, της ιστορίας και φυσικά όλων των μηνυμάτων που διακατέχουν τόσους αιώνες τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το Μουσείο φιλοδοξεί να προβάλει τις Αρχές και τις Αξίες, τη δομή του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, το μήνυμα της παγκόσμιας Ειρήνης, τα Αθλήματα και τους Αθλητές, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, τους Οργανισμούς και τα Ιδρύματα. Αναδεικνύεται ο «Αγώνας» και η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του, σε κάθε πτυχή της ζωής του. Η ιδέα του «Αγώνα» αποτέλεσε και την έμπνευση για τον σχεδιασμό της Μόνιμης Έκθεσης του Μουσείου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χάρης Δούκας: «Δεν θέλουμε κανένα παιδί να ξεκινήσει τη φετινή σχολική χρονιά χωρίς χαμόγελο στο πρόσωπό του»
Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, ένας εκ των διοργανωτών, μιλάει για το διήμερο φεστιβάλ της queer καλλιτεχνικής σκηνής με προβολές, κόμικς, πάνελ και μουσική.
Χάρης Δούκας: «Κάνουμε πράξη τη βιώσιμη κινητικότητα και μικροκινητικότητα»
O μεγάλος στιχουργός είχε μιλήσει στον Μάκη Προβατά για την πλατεία Βικτωρίας στο βιβλίο «21 υπέροχοι Έλληνες μιλούν για την Αθήνα» που κυκλοφορεί από τις εκδ. Athens Voice Books
«Φοβάμαι πως θα ανατινάξουν τον Πύργο Αθηνών και δεν θα είμαι εκεί να τραβήξω βίντεο»
Οι υπηρεσίες που θα παρέχει στα άτομα 3ης ηλικίας
Αφετηρία και κατάληξη η Μεγάλη Βρεταννία, με ελεύθερη είσοδο
Δωρεάν δημιουργική απασχόληση για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών για μία εβδομάδα
«Ο χειρότερος Αθηναίος είναι αυτός που νομίζει ότι δεν ακούω την κόρνα του»
Ένα flash back στους προγόνους των emails μέσα από ιστορικούς σταθμούς της ταχυδρομικής κίνησης της Αθήνας
«Αγκαλιά με ένα δέντρο συνυπάρχω» - Ανάπτυξη δεξιοτήτων στο φυσικό περιβάλλον με ελεύθερη συμμετοχή
Δεν χρειάζεται να βγάζεις γούστα και να αναζητάς εξτρίμ εμπειρίες για να πας στην Ομόνοια
Μια ξενάγηση-ταξίδι στην ιστορία, στον χρόνο, στον κόσμο της γης και του σύμπαντος
Μια ημέρα με εξωτερικές εργασίες στην καψαλισμένη Αθήνα ισούται με πολλές μέρες κάπου αλλού. Μπορεί μέχρι και στον Καναδά.
Xαλάρωση στην παραλία, ποιοτικό φαγητό και έντονη νυχτερινή ζωή
Ό,τι κι αν επιλέξεις το σίγουρο είναι ότι θα ζήσεις μία πραγματικά αξέχαστη εμπειρία με την παρέα σου και θα δεις την πόλη με μία φρέσκια ματιά
Ο καινούργιος χώρος του Κοσμά Καραβά προσφέρει αρχιτεκτονικές λύσεις και μαζί τέχνη, φιλοξενία και γαστρονομία
Μιλήσαμε για το 8wheels9lives, την κοινότητα των rollers στην Αθήνα, τo όνειρο μιας roller disco αλλά και τη γυναικεία ενδυνάμωση και μόδα
Πού θα ζήσεις τον έρωτά σου και θα πεις τα καλοκαιρινά τα «Σ’ αγαπώ»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.