Life in Athens

Εθελοντές στο ΑΝΚΑΑ Project ράβουν μάσκες και τις μοιράζουν

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός βοηθάει με τον δικό του τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με χειρουργική μάσκα
©ANKAA Project

Κορωνοϊός: Οι εθελοντές του ΑΝΚΑΑ Project ράβουν μάσκες και τις μοιράζουν δωρεάν όπου υπάρχει ανάγκη.

Η πανδημία του κορωνοϊού μας έχει αναστατώσει όλους. Τόσο γιατί άλλαξε την καθημερινότητά μας, όσο και γιατι ξαφνικά νιώθουμε να απειλείται η υγεία η δική μας και των αγαπημένων μας. Κι ενώ όλοι #μένουμεσπίτι σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του COVID-19, κάποιοι άνθρωποι στα νοσοκομεία προσπαθούν να σώσουν ζωές, κάποιοι άλλοι εργάζονται για να μην ξεμείνουμε από είδη πρώτης ανάγκης και κάποιοι προσπαθούν εθελοντικά να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν. Σε αυτούς τους τελευταίους ανήκει και η ομάδα του ΑΝΚΑΑ Project, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού στην Αθήνα που προσφέρει εκπαίδευση σε ευάλωτες ομάδες όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Αυτές τις ημέρες όμως, ράβουν μάσκες, τις οποίες μοιράζουν δωρεάν όπου υπάρχει ανάγκη.

Γυναίκα ράβει μάσκες σε ραπτομηχανή
©ANKAA Project

Η διαδικασία

Όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα προστασίας, οι εκπαιδευτικές λειτουργίες στο ΑΝΚΑΑ Project σταμάτησαν κατευθείαν ακολουθώντας τις εντολές του υπουργείου για όλους τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Ωστόσο, με τη βοήθεια δασκάλων και εθελοντών οργάνωσαν μια μικρή παραγωγή για να προσφέρουμε λίγη ανακούφιση στους φορείς που έχουν τις πιο σημαντικές ελλείψεις. Η ομάδα αποτελείται από 15 άτομα, τα οποία ράβουν, σιδερώνουν, κόβουν, συσκευάζουν και μεταφέρουν. Κανένας από τους μαθητές του οργανισμού που μένει στα camps δεν συμμετέχει ώστε να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες. Για την οργάνωση της παραγωγής στάλθηκε οικονομική βοήθεια από τον οργανισμό "Catch a smile" του Λουξεμβούργου. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα παλιά βαμβακερά σεντόνια που είχαν δωρισθεί στο ΑΝΚΑΑ για τα μαθήματα ραπτικής. Τα υφάσματα αυτά πλένονται στους 90º, σιδερώνονται και ξαναπλένονται μετά την ολοκλήρωση του ραψίματος, ενώ όλα τα εργαλεία και οι μηχανές ανήκουν στο τμήμα ραπτικής του οργανισμού και αποστειρώθηκαν πλήρως πριν την χρήση.

Δωμάτιο με ραπτομηχανές
©ANKAA Project

Ντουλάπα με υφάσματα
©ANKAA Project

Τα μέτρα προστασίας

Φυσικά, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο σημαντικότερος και το social distancing είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο χώρος του οργανισμού επανασχεδιάστηκε ώστε να υπάρχουν 2 μέτρα απόσταση από κάθε πάγκο εργασίας. Επιπλέον, όλοι οι εθελοντές αφήνουν τα μπουφάν, τις τσάντες και τα παπούτσια τους στη είσοδο, φορούν παντόφλες και μάσκες, αποστειρώνουν τα χέρια και το χώρο τους με οινόπνευμα και ξεκινούν το ράψιμο.

Τραπέζι με τσάντες

Τραπέζι με αντισηπτικά
©ANKAA Project

Πού μοιράζονται

Κατασκευάζονται περίπου 100 μάσκες την ημέρα, οι οποίες πακετάρονται σε πλαστικές σακούλες. Στη συνέχεια, οι εθελοντές (μετακινούμενοι με ποδήλατα για να αποφύγουν τα ΜΜΜ) τις μοιράζουν σε οργανισμούς που αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις, όπως είναι τα νοσοκομεία, οι κοινωνικό φορείς, οι φυλακές και τα camps. 

Άνδρας κόβει ύφασμα

Άνδρας σιδερώνει υφάσματα

Πώς μπορείς να βοηθήσεις

Αυτή τη στιγμή, έχουν έλλειψη σε υφάσματα, επομένως αν έχεις παλιά σεντόνια που θες να δωρίσεις μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους στο info@ankaaproject.org

Γυναίκα ράβει μάσκες σε ραπτομηχανή
©ANKAA Project

Τραπέζι με μάσκες
©ANKAA Project

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ