Life in Athens

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Τι ετοιμάζει το ΚΠΙΣΝ;

Εσύ έχεις «Δίπλωμα Οδήγησης Ποδηλάτου»;

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
snfcc_bikes_photo_nikos_karanikolas_.jpg
© Nikos Karanikolas

Το πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εδώ και 17 χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιέρωσε το θεσμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με βασικό σκοπό να προαχθεί η βιώσιμη κινητικότητα και η αστική ανάπτυξη. Έτσι, κάθε χρόνο από τις 16 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες δράσεις που μας προσκαλούν να αφήσουμε τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια και να επιλέξουμε βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ούτως ή άλλως από τις πρώτες ημέρες του έχει φροντίσει να προάγει την ποδηλατική κουλτούρα και τα οφέλη της για τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά κα το περιβάλλον, οπότε δεν θα μπορούσε να απέχει από αυτόν τον θεσμό. Κάθε χρόνο, λοιπόν, φροντίζει να οργανώνει ένα φουλ ποδηλατικό πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, με το 2018 να του απονέμεται και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Mobility Actions» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Φυσικά, η φετινή χρονιά δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, αφού το ΚΠΙΣΝ ετοιμάζει από μαθήματα μέχρι και συζητήσεις γύρω από το ποδήλατο, όλα δωρεάν.

snfcc-bikes_photo_nikos_karanikolas_.jpg
© Nikos Karanikolas


Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας του 2019:   

Δίπλωμα ποδηλάτου για παιδιά
Τρίτη 17/09, Κέντρο Επισκεπτών, 17:00 - 21:00
Πέμπτη 19/09, Κέντρο Επισκεπτών, 17:00 - 21:00
Σάββατο 21/09 , Κέντρο Επισκεπτών, 10:00 - 14:00
(για παιδιά 10-12 ετών με σειρά προτεραιότητας)

Δημιουργείται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θεσμός «Δίπλωμα ποδηλάτου για παιδιά», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για μια δράση με συμβολικό χαρακτήρα, που έχει ως στόχο να τονίσει τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών στον Κ.Ο.Κ, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους γονείς απέναντι στους χρήστες ποδηλάτων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση, ερωτήσεις επάνω στο θεωρητικό μέρος, πρακτική εκπαίδευση και, στη συνέχεια, απλές εξετάσεις με στόχο την απόκτηση «Διπλώματος Οδήγησης Ποδηλάτου».

Απευθύνεται σε παιδιά 10-12 ετών, τα οποία ήδη γνωρίζουν ποδήλατο χωρίς βοηθητικές και θέλουν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους.

Τα παιδιά που επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να έρθουν με τα ποδήλατά τους.

Check your Bike
Σάββατο 21/09, Κέντρο Επισκεπτών, 17.00-21.00
(για παιδιά όλων των ηλικιών και ενήλικες με σειρά προτεραιότητας)

Οι ποδηλάτες καλούνται να έρθουν στο ΚΠΙΣΝ με το ποδήλατό τους για να μάθουν από έμπειρους τεχνικούς πώς να λύνουν και να δένουν το ποδήλατό τους, πώς αλλάζουν ελαστικά, πώς ρυθμίζουν τις ταχύτητες ανάλογα με το δρόμο, πώς ρυθμίζονται τα φρένα και η θέση οδήγησης. Όλες οι απαραίτητες γνώσεις για τη φροντίδα του ποδηλάτου και την οδική ασφάλεια, αλλά και συμβουλές για μελλοντικό εξοπλισμό ή αξεσουάρ, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Micromobility και cargo bikes στις ευρωπαϊκές πόλεις»
Τετάρτη 18/09, Πύργος Βιβλίων, 18.30-20.30

Μια ανοιχτή συζήτηση για το micromobility (ελαφρά οχήματα μεταφοράς) και τα cargo bikes (ποδήλατα μεταφοράς προϊόντων) με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η χρήση ελαφρών οχημάτων, όπως, για παράδειγμα, τα ηλεκτρικά πατίνια και το ποδήλατο, συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Στη συζήτηση θα γίνει παρουσίαση καλών πρακτικών από εκπροσώπους χωρών που πρωταγωνιστούν στο micromobility διεθνώς (ΗΠΑ, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία).

Ομιλητές:

Μαρία Βασιλάκου, Σύμβουλος Αστικής Ανάπτυξης, Αντιδήμαρχος Βιέννης 2010-2019

Geoffrey Pyatt , Πρέσβης των ΗΠΑ

Stella Ronner-Grubačić, Πρέσβειρα της Ολλανδίας

Klavs A. Holm, Πρέσβης της Δανίας

Σπύρος Παπαγεωργίου, MBike, συντονιστής

Social Biking
Δευτέρα 16/09, Κέντρο Επισκεπτών, 18:00 - 20:00
(για ενήλικες με σειρά προτεραιότητας)

Το Social Biking challenge, ένα project της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει στόχο να ενθαρρύνει την ποδηλασία ως κοινωνική συνήθεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκινά πανευρωπαϊκά στις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει 3 εβδομάδες, ως τις 6 Οκτωβρίου 2019. 

Στην επίσημη έναρξη της ενέργειας για την Αθήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το ενημερωτικό περίπτερο που θα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με το Social Biking.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ