Life in Athens

5 λόγοι για να κατέβεις στον Πειραιά

Εκτός από το να πάρεις το πλοίο να φύγεις

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 706
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Κοιτάζοντας την Καστέλα», έργο του Κωνσταντίνου Στεφάνου
«Κοιτάζοντας την Καστέλα», έργο του Κωνσταντίνου Στεφάνου

Για τους περισσότερους Αθηναίους το λιμάνι είναι μόνο μια στάση στον δρόμο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Όμως χάνουν όλα τα άλλα όμορφα πράγματα που έχει να προσφέρει.

1. Περατζάδα στην Πειραϊκή
Η πιο ωραία παραλιακή βόλτα γίνεται στην Πειραϊκή. Με τα πόδια ή με ποδήλατο, η διαδρομή των 5 χλμ. από τη σχολή δοκίμων έως την Πλατεία Αλεξάνδρας είναι εξίσου απολαυστική πρωί και βράδυ. Την ημέρα θα «ρουφήξεις» άφθονο ήλιο και μπλε χρώμα, ενώ όταν νυχτώσει όλα θα δείχνουν πιο ρομαντικά με τον ήρεμο φωτισμό του πεζόδρομου και τον παφλασμό των κυμάτων. Κατά μήκος της παραλίας της Πειραϊκής βρίσκονται και τα αρχαία Μακρά Τείχη, τα οποία είναι εμφανή σε κάποια σημεία, ενώ θα βρεις και πολλά τσιπουράδικα, ψαροταβέρνες και καφετέριες για να αράξεις χαζεύοντας τον Σαρωνικό κόλπο. Αξίζει να μείνεις για το ηλιοβασίλεμα.

2. Θερινό σινεμά στα Βοτσαλάκια
Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά δεν γίνεται κι εμείς στον Πειραιά έχουμε το πιο όμορφο –πού αλλού;– δίπλα στη θάλασσα. Το Cine Βοτσαλάκια βρίσκεται στην ομώνυμη παραλία, μετά την πλατεία Αλεξάνδρας, και είναι από τους πιο must προορισμούς. Μπαίνοντας θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι κάπου εξωτικά χάρη στις πανύψηλες μπανανιές που το περιστοιχίζουν. Στα τραπεζάκια έχει γλαστράκια με βασιλικούς (διώχνουν και τα κουνούπια) και στο κυλικείο ωραιότατα σνακ, αν και προτείνω ανεπιφύλακτα το σουβλάκι. Μέχρι να αρχίσει η ταινία, μπορείς να χαλαρώσεις ακούγοντας τον ήχο των κυμάτων που σκάνε στην άμμο, λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω.

Πειραιάς © Intime News
Πειραιάς © Intime News

3. Φρέσκα ψάρια στο λιμανάκι του Κερατσινίου
Λίγα μέτρα πιο δίπλα από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, βρίσκεται ένας μικρός κολπίσκος με ψαροκάικα. Το λιμανάκι του Κερατσινίου το γνωρίζουν κυρίως οι ντόπιοι και το προτιμούν γιατί το ουζερί του Γιώργου και της Χρύσας σερβίρει 30 χρόνια τώρα φρέσκα ψάρια. Γραφικό τοπίο, ιδανικό για μεζέδες, τσίπουρα και χαβαλέ με φίλους.

4. Παράσταση ή συναυλία στο Βεάκειο
Συναυλίες, αρχαίες τραγωδίες, θεατρικές παραστάσεις και παιδικά θεατρικά έργα, το Βεάκειο έχει κάθε καλοκαίρι ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Βρίσκεται ψηλά, στον λόφο της Καστέλλας, με συγκλονιστική θέα και προσφέρει μια εμπειρία που πιστεύω ότι θα θυμάσαι για καιρό. Έχει τη μορφή αρχαίου θεάτρου και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι κάτω από τα αστέρια απογειώνει οποιαδήποτε παράσταση ή συναυλία παρακολουθείς. Φεύγοντας μπορείς να τσιμπήσεις κάτι στο θρυλικό Bowling Center Cafe – το οποίο αποτελεί ένα κεφάλαιο μόνο του.

5. Πάρτι στην Τρούμπα
Η φημισμένη Τρούμπα, αυτή που έβλεπες στις ελληνικές ταινίες και διάβαζες στα βιβλία, εδώ και λίγα χρόνια αναβαθμίστηκε, ανανεώθηκε, φόρεσε τα καλά της και άνοιξε τις πόρτες της στους Πειραιώτες για να διασκεδάσουν μέχρι το πρωί. Σε απόσταση 3 τετραγώνων θα βρεις πολλά μπαρ με μουσικές επιλογές από deep house μέχρι μπουζούκι, ενώ δεν λείπουν και τα ωραία εστιατόρια, όπως το φανταστικό Rouan Thai (προφανώς ταϋλανδέζικη κουζίνα) που επισκέπτεται ακόμα και ο πρέσβης της Ταϋλάνδης και η εντυπωσιακή Ιταλίδα, ιταλική κουζίνα με πειραιώτικη φινέτσα. Το καλοκαίρι, τα μπαρ που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο της Τρούμπας –τη 2ας Μεραρχίας– βγάζουν τραπέζια και σταντ έξω στα πεζοδρόμια μετατρέποντας το μέρος σε νησί. Επίσης πολύ συχνά γίνονται street party, τα οποία δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ