Life in Athens

Από πού θα δεις τα αστέρια στην Αθήνα;

Αυτά είναι τα σημεία που θα καταφέρετε να απολαύσετε τα αστέρια, πίνοντας, χορεύοντας, βλέποντας ταινία, ή απλά αράζοντας

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
ΤΕΥΧΟΣ 706
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
atk_0845.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

5 σημεία της Αθήνας για να απολαύσετε τα αστέρια το καλοκαίρι

Το ξέρουμε, μετράτε αντίστροφα για το νησί, όπου θα μπορείτε να σηκώνετε το βλέμμα και να θαυμάζετε αστέρια, πλανήτες και νεφελώματα. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο αττικός ουρανός είναι κάπως υποτιμημένος στη νυχτερινή του έκδοση εξαιτίας της φωτορύπανσης. Η Αθήνα όμως έχει πάντα τη λύση. Αυτά είναι τα σημεία που θα καταφέρετε να απολαύσετε τα αστέρια, πίνοντας, χορεύοντας, βλέποντας ταινία, ή απλά αράζοντας.

Romantso Rooftop
Στην πιο urban ταράτσα της πόλης, αυτή της θερμοκοιτίδας / πολιτιστικού χώρου του Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5) οι νύχτες δεν τελειώνουν ποτέ. Κάποιος έχει σκοράρει τρίποντο με μία ντισκομπάλα, μία καλαμωτή σε μεταφέρει αυτόματα σε νησί, τα φώτα χρωματίζουν το μπετό της Αθήνας και οι καλύτεροι Djs της πόλης θα κάνουν το καλοκαίρι στην πόλη απροσδόκητα απολαυστικό. Φτάνει να σηκώσεις το βλέμμα ψηλά και αστέρια θα χορεύουν μαζί σου.

Κινηματογράφος Πάλας
Τα στανταράκια τα ξέρεις. Αυτή τη φορά επίλεξε ένα outsider, το καλτ θερινό της πόλης, τον κινηματογράφο Πάλας (Υμηττού 109) που μετρά 94 χρόνια ζωής και το ζευγάρι ηλικιωμένων που τον τρέχει με περίσσια φροντίδα θα σε κάνει εύκολα να ξαναπιστέψεις στον έρωτα, όχι μόνο μεταξύ δύο ανθρώπων, αλλά και στον έρωτα για το σινεμά, το βεραμάν δάπεδο και τους πανσέδες. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είστε ελάχιστοι σε μία προβολή, συνεπώς ενδείκνυται για ταινία με το ταίρι και οροφή τα αστέρια του αθηναϊκού ουρανού. 

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Σε περίπτωση που μας αμφισβήτησες από τον τίτλο, όχι, θα δεις πραγματικά τα αστέρια. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει πληθώρα δράσεων όλο τον χρόνο, που μπορείς να παρακολουθείς ακολουθώντας την επίσημη σελίδα Κέντρα Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Facebook για να βλέπεις όσα γίνονται σε Θησείο και Πεντέλη. Μάλιστα φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την κατασκευή του τηλεσκοπίου Newall και το Εθνικό Αστεροσκοπείο διοργανώνει εκδήλωση στο Κέντρο Επισκεπτών 28, 29 και 30 Ιουνίου. Μέσω του Φορητού Ψηφιακού Πλανητάριου - Planetarium OTG, μοναδικό στο είδος του, μια ειδική ημιμόνιμη φορητή κατασκευή σταθερού θόλου με καρέκλες για τους θεατές, μπορείς να παρακολουθήσεις την ψηφιακή ταινία θόλου «Ένα αθάνατο τηλεσκόπιο: Η Ιστορία του Τηλεσκοπίου Newall». Παράλληλα θα γίνεται παρατήρηση ουράνιων αντικειμένων με το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall.

All Time Classic Λυκαβηττός
Κανένας δεν μπορεί να εκθρονίσει τον λόφο του Λυκαβηττού σαν το απόλυτο παρατηρητήριο του αττικού ουρανού και παίρνετε και bonus την απίστευτη θέα. Το καλύτερο μέρος που η φωτορύπανση της πόλης δεν είναι έντονη είναι η πίσω πλευρά, εκεί που ξεκινούν τα σκαλάκια για τον Άη Γιώργη.

© Θανάσης Καρατζάς
© Θανάσης Καρατζάς

Καλλιμάρμαρο
Το ήξερες ότι μπορείς να θαυμάσεις το Καλλιμάρμαρο μέχρι και τις 22.00 το βράδυ; Στην πίσω πλευρά του Σταδίου, πάνω στον λόφο του Αρδηττού, βρίσκεται το Πέταλο του Παναθηναϊκού Σταδίου, χώρος που χρησιμοποιούν πολλοί για τρέξιμο και προπόνηση. Η είσοδος είναι επί της Αρχιμήδους και είναι εντελώς ελεύθερη. Υπάρχουν παγκάκια για άραγμα με περιπτερόμπιρα, η πραγματική ομορφιά όμως βρίσκεται αν σκαρφαλώσεις στο πεζούλι από το κυρτό μέρος του Σταδίου από όπου μπορείς να έχεις την καλύτερη πανοραμική θέα αυτού του πραγματικού κοσμήματος της πόλης, αλλά και του Παρθενώνα και του Ηρώδειου καθώς τους στολίζουν τ’ αστέρια. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ