Life in Athens

20 χρόνια Τεχνόπολη

Ένας χώρος πολιτισμού ανοιχτός σε όλους

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 691
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Π100-Πλανήτης Τεχνόπολη
Π100-Πλανήτης Τεχνόπολη

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε 20 χρόνια πριν και στεγάζεται στο Γκάζι, το παλιό Δημοτικό Εργοστάσιο Αεριόφωτος, που συνέβαλε για 130 χρόνια στον φωτισμό και σε άλλες λειτουργίες της πόλης. Είναι Βιομηχανικό Μουσείο και ταυτόχρονα χώρος ποικίλων εκδηλώσεων πολιτισμού. Η «απογείωσή» της άρχισε το 2011, όταν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης εμπιστεύτηκε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον κ. Κωστή Μπιτζάνη, μηχανικό παραγωγής και στέλεχος εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

Π100-Πλανήτης Τεχνόπολη, 2018

Η Τεχνόπολη προωθεί τις τέχνες, την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, τη δημιουργική και διά βίου μάθηση, τη βιομηχανική κληρονομιά και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική της βιωσιμότητα. Στα 20 χρόνια της είναι ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους, με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο.

Τα τρία γενικά πεδία λειτουργίας της Τεχνόπολης:

  1. Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
  2. Πολιτιστικές εκδηλώσεις
  3. INNOVATHENS powered by Samsung - Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Υπάρχουν όμως και πολλά επιμέρους πεδία.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, διατηρώντας το σύνολο του μηχανολογικού εξοπλισμού in situ, έχει μεταμορφωθεί σε αναπόσπαστο, οργανικό κομμάτι της πόλης.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Ξενάγηση κωφών στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Επιπλέον, διοργανώνει, όλο τον χρόνο, μια σειρά πρωτότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και ξεναγήσεων για όλους: παιδιά, εφήβους, ενήλικες, οικογένειες και σχολικές ομάδες. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και βιωματικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν την ιστορία του εργοστασίου φωταερίου, τη σημασία της βιομηχανικής δραστηριότητας, εξοικειώνονται με τις επιστήμες και τις νέες τεχνολογίες, λειτουργούν ομαδικά και διασκεδάζουν, πάντοτε με την καθοδήγηση έμπειρων παιδαγωγών.

Shop

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου αποτέλεσε πηγή δημιουργίας για το Industrial Gas Museum Shop, που στεγάζεται στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου. Η ιστορία και η αισθητική του παλιού εργοστασίου φωταερίου αποτυπώνεται σε χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, αναμνηστικά, κοσμήματα και εκδόσεις.

Το Shop στηρίζει τη νέα εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή και το έργο ελλήνων βιομηχανικών σχεδιαστών, σε συνεργασία με ελληνικές βιοτεχνίες και εργοστάσια. Αναλαμβάνει, παράλληλα, όλη τη διαδικασία παραγωγής αντικειμένων πετυχαίνοντας ένα τελικό προϊόν χωρίς μεσάζοντες, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή για τον αγοραστή.

INNOVATHENS powered by Samsung

Το INNOVATHENS powered by Samsung, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, είναι ένας σύγχρονος, λειτουργικός και συνεργατικός χώρος στο κέντρο της πόλης, που λειτουργεί από το Μάιο του 2014, σε συνεργασία με τους Athens Σynergies και στρατηγικό συνεργάτη τη Samsung Electronics Hellas.

INNOVATHENS powered by Samsung

Τεχνόπολη, παιδιά και σχολεία

Το πρόγραμμα «To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» εφαρμόζεται με επιτυχία σε σχολεία της Αθήνας από το 2016. Μέχρι σήμερα 71 σχολεία, 133 εκπαιδευτικοί και 2030 μαθητές έχουν ωφεληθεί από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του οποίου υπεύθυνη είναι η πρόεδρος της Τεχνόπολης, κ. Πόπη Διαμαντάκου.

Τον Ιούνιο 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος, η Τεχνόπολη και το ΠΙΟΠ εξέδωσαν τον «Οδηγό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων» για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ο οποίος διατίθεται δωρεάν στα συμμετέχοντα σχολεία και είναι προσβάσιμος για όλους διαδικτυακά.

Τεχνόπολη
Δημιουργική μάθηση

Εστιάζοντας στη σχέση της δημόσιας γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με τη μνήμη και την ιστορία της Αθήνας, η Τεχνόπολη δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες 5-18 ετών να εξοικειωθούν με τον δημόσιο χώρο, τη φροντίδα της πόλης και την έννοια της πολιτειότητας.

Πολιτισμός

Η Τεχνόπολη προσφέρει ψυχαγωγία, υψηλού επιπέδου πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις είτε με ελεύθερη είσοδο είτε με χαμηλό αντίτιμο, ενώ παράλληλα στηρίζει το κοινωνικό έργο των σημαντικότερων φορέων της πόλης.

Ετήσιοι θεσμοί

Εσωτερικές παραγωγές: Athens Technopolis Jazz Festival | Athens Science Festival | Κυριακές στην Τεχνόπολη | Full Moon Fiesta | Summer Camp στην Τεχνόπολη για παιδιά 6-12 ετών | Π100 - Πλανήτης Τεχνόπολη

Επιπλέον: Dinner in the Sky | Αθηνόραμα - Ελλάδα, γιορτή, γεύσεις | Athens Bar Show | Athens Coffee Festival | Ημέρες Καριέρας | The Christmas Festival | The Meet Market | Συναυλίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών | Django Festival | Δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα

Athens Science Festival

Μερικοί αριθμοί

  • Η Τεχνόπολη έρχεται τρίτη στην προτίμηση των επισκεπτών της Αθήνας, μετά το Μουσείο της Ακρόπολης και το Ίδρυμα Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πριν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη (έρευνα Athens Culture Net, Δεκέμβριος 2017).
  • Το 2018, η Τεχνόπολη φιλοξένησε περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες σε περισσότερες από 900 εκδηλώσεις και δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
  • Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 130.000 επισκέπτες, ενώ 60.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει σε 2.500 ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
  • Το INNOVATHENS powered by Samsung, από τον Μάιο του 2014, έχει υποδεχτεί περισσότερους από 190.000 επισκέπτες σε πάνω από 1.050 εκδηλώσεις, workshops, net working events και διαγωνισμούς. 10.500 άτομα έχουν παραλάβει πιστοποιημένη γνώση από αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. 103 επιχειρηματικά σχήματα έχουν ενταχθεί σε 6 κύκλους Επιχειρηματικού Επιταχυντή, 300 άτομα παρουσίασαν τις ιδέες τους σε μελλοντικούς συνεργάτες και επενδυτές, ενώ 10.000 παιδιά εξοικειώθηκαν με τις επιστήμες και τις νέες τεχνολογίες.
  • Το 2018, το Athens Technopolis Jazz Festival προσέλκυσε περισσότερους από 46.000 επισκέπτες σε 7 ημέρες.
  • Το Athens Science Festival φιλοξενεί κάθε χρόνο περισσότερους από 22.000 επισκέπτες.
  • Το παιδικό φεστιβάλ «Π100 - Πλανήτης Τεχνόπολη» είχε περισσότερους από 6.000 επισκέπτες, παιδιά και οικογένειες, σε ένα Σαββατοκύριακο.

«GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη»

Από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο 2017, η έκθεση επιχείρησε ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της επίμαχης δεκαετίας του ’80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων. Οργανωμένοι και μη συλλέκτες, μετά από ανοιχτό κάλεσμα, συγκέντρωσαν περισσότερα από 2.500 αντικείμενα της εποχής, φωτογραφίες και άλλα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, δημιουργώντας, μαζί με ιδρύματα, μουσεία και αρχεία, μια μεγάλη εκθεσιακή κοινότητα στην πόλη.

Η έκθεση προσέλκυσε 80.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας.

«160 χρόνια Μade in Greece - Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία»

Το 2018 έγινε η έκθεση «160 χρόνια Made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία», αφιερωμένη στην ελληνική βιομηχανία από το 1857 μέχρι και σήμερα. Η έκθεση είχε μεγάλη επιτυχία, προκαλώντας έντονη συζήτηση στα social media και όχι μόνο. 

Τεχνόπολη / Έκθεση 160 χρόνια made in Greece
Έκθεση 160 χρόνια made in Greece

Το 2019, η χρονιά της εικοσαετίας - #20yrs Technopolis

  • Συνεχίζονται οι παραγωγές-θεσμοί: Athens Technopolis Jazz Festival, Athens Science Festival, Κυριακές στην Τεχνόπολη, Summer Camp, Π100 - Πλανήτης Τεχνόπολη.
  • Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου διοργανώνει μία σειρά βραδινών εκδηλώσεων (lates), με τίτλο Let’s be late! οι οποίες περιλαμβάνουν μουσική και dj sets, χορό, εικαστικά δρώμενα και street art, silent disco, προβολές, θεατρικά δρώμενα, παιχνίδια και happenings.
  • Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου εγκαινιάζει επίσης την αισθητηριακή διαδρομή για οικογένειες και παιδιά, η οποία λειτουργεί παράλληλα με την κύρια μουσειακή διαδρομή.
  • Τον Μάιο εγκαινιάζεται η ιστορική έκθεση «20 χρόνια Τεχνόπολη».
  • Το Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης αναβαθμίζεται και ανακαινίζεται για νέες εκδηλώσεις.
  • Ο Επιχειρηματικός Επιταχυντής του INNOVATHENS powered by Samsung ενισχύει κι άλλο την επιχειρηματικότητα με τον νέο κύκλο Creative Industries Vol. 4.
  • Το INNOVATHENS powered by Samsung συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SMATH, με στόχο την καλλιέργεια και τη βελτίωση των συνεργειών μεταξύ δημόσιου φορέα και επενδυτών για την υποστήριξη start ups και επιχειρήσεων στον μεσογειακό χώρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ