Life in Athens

Οδηγός: Δες και μάθε τα καλύτερα skate κόλπα

Η μεγάλη γκάμα των tricks μέσα από χρήσιμα tutorials

Billy Gee
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια πλήρης λίστα με όλα τα κόλπα που υπάρχουν στο skateboarding για τον λόγο ότι καθημερινά ανακαλύπτονται καινούρια. 

Υπάρχουν κάποια βασικά κόλπα, τα οποία αποτελούν την βάση για όλα τα υπόλοιπα που θα έρθουν. Πολλές φορές, ένα κόλπο αποτελεί τον συνδυασμό δυο ή περισσότερων κόλπων μαζί, ή αλλάζει μια παράμετρος (π.χ. οι μοίρες περιστροφής της σανίδας).

Τα κόλπα στο skateboarding μπορούν να εκτελούνται εν κινήσει ή στατικά. Μια βασική διάκριση  μεταξύ τους, είναι το αν γίνονται στο έδαφος (σε flat) ή αν εκτελούνται στον αέρα (π.χ. από σκαλιά η κάποιο ύψος).

Κατά την διάρκεια εκτέλεσης των κόλπων ο skater μπορεί να χειριστεί τη σανίδα είτε με τα πόδια, είτε με τα χέρια. 

Από το 1987 και μετά όταν το skateboarding ήταν freestyle, τα περισσότερα κόλπα ήταν σαν ακροβατικά, και όλα γινόντουσαν αποκλειστικά  στο έδαφος ελάχιστες πτήσεις βλέπαμε εκείνο τον καιρό από τους skaters.

Δυο βασικές κατηγορίες κόλπων είναι τα ollies και τα aerials. Το ollie (και οι παραλλαγές του fs 180, bs 180, nollie, fakie Ollie κ.λ.π.), είναι το κόλπο που φτιάχνει τα θεμέλια του skater για τα υπόλοιπα κόλπα που θα έρθουν. Είναι το γνωστό σε όλους που βλέπεται στους δρόμους και αναρωτιέστε το οποίο ο skater χτύπα το πίσω μέρος της σανίδας με το ένα πόδι, κάνοντας την σανίδα να αναπηδήσει στον αέρα. Αν δεν δουλέψεις σωστά την βάση στο μέλλον θα υπάρχουν επιπλοκές στα κόλπα σου.

Aerials ονομάζονται τα κόλπα τα οποία ο skater την ώρα  που βρίσκεται στον αέρα, κρατεί με το χέρι του την σανίδα, τα λεγόμενα (graps). Την συγκεκριμένη στιγμή ο skater ασκεί μια ελαφριά σταθερή πίεση με τα πόδια στην σανίδα, ώστε να μην την χάσει  από τα πόδια του. Οι διαφορές παραλλαγές που μπορεί ο skater να πιάσει την σανίδα στον αέρα με τα χέρια του(melon, air walk,κ.λ.π.) αποτελούν ένα ακόμα κεφάλαιο κόλπων που είναι τα λεγόμενα grabs. Πλέον τα aerials περιλαμβάνουν μια σωρεία κόλπων, συμπεριλαμβανομένων και των ollies.

Σημαντικό κομμάτι των κόλπων είναι οι περιστροφές. Μπορεί να αφορά την περιστροφή του skateboarder μαζί με την σανίδα, είτε μόνο την περιστροφή της σανίδας. Όταν η περιστροφή της σανίδας γίνεται κατά τον διαμήκη άξονα της, λέγεται flip, ενώ όταν γίνεται στον κάθετο άξονα, πρόκειται για spin κόλπο. Είναι πλέον συνηθισμένο η περιστροφή να γίνεται και στους δυο άξονες ταυτόχρονα, ενώ υπάρχουν και πολλαπλές περιστροφές. Ο άξονας περιστροφής, ο αριθμός περιστρόφων, καθώς και οι συνδυασμοί τους, δημιουργούν μια τεραστία ποικιλία κόλπων, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στον κόσμο του skateboarding.

Επόμενο κεφάλαιο είναι τα lip tricks, που εκτελούνται στην ακμή κάποιου αντικειμένου ή σε κουπαστές, στην συνέχεια έρχονται τα slides και grinds. Τα δυο τελευταία μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο, καθώς και στης δύο ενότητες η σανίδα «τσουλά» κατά μήκος κάποιας μπάρας ή ακμής. Η διάφορα είναι ότι στα slides, ακουμπά κάποιο σημείο στη κάτω επιφάνεια της σανίδας (μύτη, ουρά ή ανάμεσα στους άξονες των τροχών), ενώ στα grinds ακουμπά ένας ή και οι δυο άξονες των τροχών.

Αυτή η μεγάλη γκάμα κόλπων γίνεται ακόμα πιο πλατιά με τον συνδυασμό μεταξύ τους (π.χ. να εκτελέσει ο skater ένα κόλπο στον αέρα και να το «προσγειώσει» με ένα lip ή ένα slide, γνωστό και ως Ollie-air-to-lip κλπ)

Η ορολογία των skate tricks είναι αρκετά πολύπλοκη. Παίζει ρόλο η στάση του σώματος πάνω στη σανίδα, η φορά περιστροφής και κατεύθυνσης του skateboarder, ο αριθμός περιστρόφων, ο χρονικός συντονισμός των κινήσεων, αν το κόλπο εκτελείται από την φυσική μεριά που τσουλά στο skate ο αναβάτης ή την αντίθετη που είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για τον εμπλουτισμό τον κόλπων για έναν skater. 

Για αυτό το skateboarding είναι πλούσιο χωρίς να τελειώνουν αυτά που έχεις να μάθεις, δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο σπορ επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα σε κάθε τομέα.