Life in Athens

This is Athens: 8 καταστήματα επαναφέρουν την αίγλη στην Στοά Εμπόρων

Είδαμε το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας να ξαναζωντανεύει

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_this_is_athens_4.jpg
© Νικολέττα Σταμάτη

Στη Στοά Εμπόρων, στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, σήμερα είχε κόσμο. Ήταν η πρώτη περιήγηση με «οικοδεσπότη» τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, στα αναζωογονημένα πλέον καταστήματα της, που κατά τα χρόνια της κρίσης είχαν μαραζώσει. 

thumbnail_this_is_athens_2.jpg
© Νικολέττα Σταμάτη

Η πρωτοβουλία αυτή, σε συνδυασμό με την στήριξη 7 ακόμα καταστημάτων στην Πλατεία Θεάτρου, είναι βέβαιο ότι θα δώσει έναν αέρα ανανέωσης στην πρωτεύουσα, σε εκείνα τα σημεία που οι περισσότεροι από εμάς απέφευγαν μέχρι τώρα να πλησιάσουν, καθώς φάνταζαν ρημαγμένα και τα αντιμετώπιζαν μόνο ως χώρους νοσταλγίας του παρελθόντος.

Περπατώντας στα νέα καταστήματα της Στοάς πολύ θετική εντύπωση μας κάνει ο περιβαλλοντικός χαρακτήρας, που πολλά από αυτά υιοθετούν, με την πώληση προϊόντων, όπως κοσμήματα, έπιπλα και διακοσμητικά χώρου, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από ανακυκλώσιμα υλικά. Έτσι, στην άλλοτε ερημωμένη Στοά, τώρα συναντάμε τα καταστήματα Σχεδία αρτ, Ροκάνι και LUDD, Coocoo Creations, One Tool Three, Project Layali, WiseDog, Birdland και Athens Makerspace. Αυτά, όπως μαθαίνουμε, θα στηρίζονται στο «Ζήσε την Αθήνα στα Σημεία» - και κατά συνέπεια στη σύμπραξη του Δήμου Αθηναίων με ιδιωτικούς φορείς, «This is Athens» - για τους επόμενους 6 μήνες, διάστημα κατά το οποίο υπολογίζεται ότι ο Δήμος θα συνεισφέρει στο καθένα με το ποσό των 3.500€, καλύπτοντας όλα τα έξοδα που θα προκύψουν. 

thumbnail_this_is_athens_1.jpg
© Νικολέττα Σταμάτη

Ο Γιώργος Καμίνης εξέφρασε τη χαρά του και την αισιοδοξία του για το εγχείρημα του Δήμου: «Λόγω της κρίσης τα σημεία αυτά παρήκμασαν σταδιακά», σχολίασε. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι με πόρους του Δήμου να δώσουμε κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες να δοκιμάσουν την τύχη τους σε ένα περιβάλλον, όπου έχουμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για αυτούς. Θέλουμε να παρέμβουμε σε συγκεκριμένα σημεία, να δημιουργήσουμε κάποιες εστίες επιχειρηματικότητας και ζωής και μετά οι επιχειρηματίες να ανοίξουν μόνοι πλέον τα φτερά τους και να πετάξουν».

Συγκεκριμένα, ο Δήμος έχει αναλάβει την πληρωμή των λογαριασμών και όποιων άλλων εξόδων προκύψουν στην πορεία. Επιπλέον, όσον αφορά την Πλατεία Θεάτρου, είναι υπεύθυνος και για την καταβολή του ενοικίου, σε αντίθεση με την Στοά Εμπόρων, όπου τα καταστήματα έχουν παραχωρηθεί από τον ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο στόχος της καινοτομίας αυτής είναι τριπλός· το ζωντάνεμα των περιοχών της πόλης που υποφέρουν, η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η τόνωση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Το τελευταίο, μάλιστα, στοιχείο προκύπτει, όπως υπογράμμισε ο κ. Καμίνης από την προσφορά υποδομής, τεχνογνωσίας και βοήθειας από τον Δήμο, την ενεργοποίηση της ευρύτερης περιοχής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παράλληλη περιβαλλοντική πολιτική, η οποία σχετίζεται με την κυκλική οικονομία πολλών από αυτά τα καταστήματα με την πώληση αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά.

thumbnail_this_is_athens_3.jpg
© Νικολέττα Σταμάτη

Ο κ. Καμίνης, μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τους υπεύθυνους του ΕΦΚΑ και την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, για την παραχώρηση του χώρου, όπου τώρα στεγάζονται τα 8 καταστήματα της Στοάς.

Μαζί δε με τον κ. Αλέξη Γαληνό, Διευθύνοντα  Σύμβουλο της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, προσκάλεσαν όλους τους Αθηναίους να βρεθούν σε ένα γιορτινό σαββατοκύριακο στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, για να κάνουν τα ψώνια των Χριστουγέννων μέσα στην φωτισμένη πρωτεύουσα. Εκεί μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσουν με πολύ μουσική, εκπλήξεις στα καταστήματα, αστικές περιηγήσεις, διαδραστικές δημιουργικές δραστηριότητες, stand-up comedy, graffiti painting και πολλές ακόμα δράσεις. Ραντεβού εκεί! 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ