Life in Athens

Πήραμε το 040 για να απολαύσουμε μουσική και ποίηση

Όλοι πίστευαν ότι σήμερα ήταν ένα συνηθισμένο δρομολόγιο. Η A.V. ήταν εκεί

Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι είναι αυτό που συνδέει τον Πειραιά με την Αθήνα; Μπορούν να δοθούν πολλές aπαντήσεις από ιστορική, πολεοδομική και κοινωνιολογική σκοπιά. Ωστόσο όσοι πηγαινοέρχονται καθημερινά από τον Πειραιά στο κέντρο θα σκεφτούν ότι, πρακτικά, αυτό που τους ενώνει είναι το λεωφορείο 040. Και τι συμβαίνει όταν μέσα σε αυτό ο επιβάτης ξαφνικά αντικρίζει έναν σαξοφωνίστα και δύο ποιητές να διαβάζουν ποίηση... εν κινήσει;

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο δρομολόγιο στο 040, από Πειραιά - Σύνταγμα, όταν ο διπλανός σου στη θέση αρχίζει να απαγγέλλει ποίηση... από Τάσο Λειβαδίτη μέχρι Τίτο Πατρίκιο. Κάποιοι από τους επιβάτες σαστίζουν, άλλοι χαμογελούν, μερικοί δεν δίνουν καν σημασία. Ποικίλες αντιδράσεις από διαφορετικούς ανθρώπους που δεν τους ενώνουν η ηλικία, τα γούστα και οι καταβολές, έχουν όμως έναν κοινό προορισμό και για λίγα λεπτά από τη μέρα τους μοιράζονται τον ίδιο χώρο πηγαίνοντας κάπου, ακούγοντας μουσική και ποίηματα.

Το «Ποίηση on the road» είναι μια πρωτοβουλία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και του καλλιτεχνικού διευθυντή Νίκου Διαμαντή, η οποία υοθετήθηκε απο την Αθήνα, Πρωτεύουσα του Βιβλίου, με σκοπό να φέρει τους ποιητές και κυρίως τους νέους δημιουργούς δίπλα στον επιβάτη. Μία δράση που έχει τη σημασία της, και συμβολικά, αν σκεφτεί κανείς τη δύσκολη και σκληρή πολλές φορές καθημερινότητα στους δρόμους της πόλης.

Η επιδίωξη είναι είτε ταξιδεύει κανείς με το μετρό ή το λεωφορείο είτε ετοιμάζεται να πάρει το αεροπλάνο είτε βρίσκεται στο λιμάνι, ένας στίχος ή μια φράση να τον εκπλήξουν ευχάριστα μέσα από αυτή την απρόσμενη συνάντηση με την τέχνη. Και έτσι η ποίηση μπορεί να σε βρει παντού, όπως τα βιβλία, οι ιστορίες και οι συγγραφείς, στα πιο απρόβλεπτα σημεία μέχρι τον Απρίλη του 2019, όπως μας λένε η Εριφύλη Μαρωνίτη, project manager της διοργάνωσης, και ο συντονιστής του προγράμματος, Φοίβος Σακαλής.

Στο βίντεο που βλέπετε οι Μαρία Κουλούρη, Μαργαρίτα Τσουλουχά και Νίκος Κουτσοδόντης διαβάζουν τα ποιήματά τους εν κινήσει, μέσα στο λεωφορείο στη διαδρομή προς Αθήνα, ενώ ο Δημήτρης Βασιλάκης αυτοσχεδιάζει μουσικά με το σαξόφωνό του.

Οι επόμενες δράσεις μετά τον Νοέμβριο έχουν ως εξής:

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Αναγνώσεις 3: Ηλεκτρικός Σταθμός Πειραιά, 12:00 

Αλέκος Λούντζης, Κάλλια Παπαδάκη, Λένα Καλλέργη, Παυλίνα Μάρβινη

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Συζήτηση 3: Ταυτότητες της νέα ποιητικής γενιάς, Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, 19:00

Τιτίκα Δημητρούλια, Στάθης Ιντζές, Ουρανία Παπακώστα, Δημήτρης Αγγελής

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019, 12:00

Αναγνώσεις 4: Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Ουρανία Παπακώστα, Μαρία Φίλη, Θωμάς Τσαλαπάτης, Ευτυχία Παναγιώτου

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Συζήτηση 4 : Ποίηση και πόλη,  Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, 19:00

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Δανάη Σιώζου, Κάλλια Παπαδάκη, Δημήτρης Πέτρου, Πελαγία Φυτοπούλου

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Αναγνώσεις 5: Λεωφορείο 049

Ουρανία Παπακώστα, Δημήτρης Πέτρου, Μαργαρίτα Τσουλουχά, Δημήτρης Βασιλάκης

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Πανηγυρικό κλείσιμο

Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Πειραιά

Νέοι Ποιητές:

Μαρία Κουλούρη, Αλέκος Λούντζης, Μυρσίνη Γκανά, Πελαγία Φυτοπούλου, Μαρία Φίλη, Δημήτρης Πέτρου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Ελένη Ντούξη, Κάλλια Παπαδάκη, Λένα Καλλέργη, Στάθης Ιντζές, Ουρανία Παπακώστα, Ευτυχία Παναγιώτου, Δανάη Σιώζιου, Παυλίνα Μάρβιν, Νίκος Κουτσοδόντης, Εύα Σπαθάρα, Δημήτρης Αγγελής, Δημήτρης Βασιλάκης

Συντονιστές των συζητήσεων:

Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Τιτίκα Δημητρούλια, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου.

Έκτακτη συμμετοχή: Τίτος Πατρίκιος

Συμμετέχουν επίσης:

Μαργαρίτα Τσουλουχά (performer)

Δημήτρης και Νέστορας Βασιλάκης (σαξόφωνο)

Ώρα έναρξης διαδρομών 12:ΟΟ

Ώρα έναρξης συζητήσεων στο ΔΘΠ 19:00