Life in Athens

The Bee Camp: Θα κάνουμε την Αθήνα πιο φιλόξενη

Εάν έχεις ταράτσα, αυλή, κήπο, ακόμα και ένα περβάζι που έχει φυτά, επικοινώνησε μαζί τους

13346851_1078867098855025_2080007892907860574_n.jpg
Χρήστος Βρεττός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Bee Camp

Το «The Bee Camp» είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2017 με την υποστήριξη του προγράμματος START- CREATE CULTURAL CHANGE και μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και κοινωνικών/ακτιβιστικών δράσεων, έχει ως σκοπό να κάνει την Αθήνα πιο φιλόξενη για τους κατοίκους της και για τους επικονιαστές.

Η Ομάδα του The Bee Camp αποτελείται από εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες. Το οργανωτικό κομμάτι συντονίζεται από την Αγγελίνα, απόφοιτο του τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνήτρια Συμπεριφοράς Ζώων από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και την Ιωάννα απόφοιτο Επικοινωνιολογίας της Πάντειου.

Οι δράσεις της ομάδας έχουν εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Διεξάγονται βιωματικά εργαστήρια για παιδιά με καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές τέχνες, όπως το θέατρο και τη μουσική, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τη ζωή των μελισσών. «Τα παιδιά που μεγαλώνουν και ζουν στην Αθήνα, αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι που ζουν σε μεγαλοπόλεις, είναι αποσυνδεδεμένοι από τον τρόπο παραγωγής της τροφής τους καθώς και από τη θέση τους μέσα σε ένα οικοσύστημα» τονίζει η Ιωάννα. «Θέλουμε λοιπόν να λειτουργήσουμε καταλυτικά για αυτή την επανασύνδεση».

The Bee Camp
Ο πρώτος κύκλος εργαστηρίων διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στο πάρκο Τρίτση με την υποστήριξη της ΜΚΟ Οργάνωση Γη.

Οι κοινωνικές δράσεις της ομάδας του The Bee Camp τα bee spots, δηλαδή «ένα ανοιχτό κάλεσμα στις γειτονίες για να φυτέψουμε όλοι μαζί μελισσοκομικά φυτά και να τοποθετήσουμε ξενοδοχεία εντόμων σε διάφορους χώρους μέσα στην Αθήνα με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα πράσινο διάδρομο βιοποικιλότητας» εξηγεί η Αγγελίνα. «Προτείνουμε λίστες με φυτά που είναι φιλικά προς τις μέλισσες ώστε ο κάθε ιδιώτης που φυτεύει να το κάνει ενημερωμένα» συμπληρώνει η Ιωάννα. Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο από Bee Spots που θα δημιουργήσουν έναν «πράσινο διάδρομο» που θα διασχίζει την Αθήνα. Αυτό θα διευκολύνει τη διέλευση των μελισσών και άλλων επικονιαστών, αλλά και θα τους παρέχει καταφύγιο και τροφή χωρίς φυτοφάρμακα, αυξάνοντας τον βιότοπό τους.

The Bee Camp
Μια ταράτσα, ένα μπαλκόνι ή ακόμα και ένα περβάζι, με φυτά φιλικά προς τις μέλισσες, είναι το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να συμβάλλει στο Athens Bee Path!

Η δράση της ομάδας του The Bee Camp είναι σημαντική τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και συγκεκριμένα για την Αθήνα. Παρατηρείται μία δραματική μείωση των πληθυσμών των μελισσών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι αιτίες είναι πολλές και συμπεριλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, τις σύγχρονες πρακτικές παραγωγής τροφής (π.χ. μονοκαλλιέργειες), την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και τη δραματική μείωση του διαθέσιμου βιότοπου. Αυτό θα έπρεπε να μας ανησυχεί καθώς οι μέλισσες παράγουν 1 στις 3 μπουκιές που εμείς καταναλώνουμε καθημερινά. Ως βασικός οργανισμός στην πυραμίδα πολλών οικοσυστημάτων, η εξαφάνισή τους ενδέχεται να πυροδοτήσει μία γενικότερη αλυσιδωτή περιβαλλοντική και οικονομική κρίση.

The Bee Camp
Ένα ξενοδοχείο για... μέλισσες!

Ιδιαίτερα στην Αθήνα, μία πόλη που κατακλύζεται από τσιμεντένιες πολυκατοικίες, περισσότεροι πράσινοι χώροι μπορούν να επιφέρουν πολλαπλά οφέλη, πέραν αυτών που αφορούν την αστική βιοποικιλότητα. Το αστικό πράσινο μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις ακραίες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας αλλά μπορεί ακόμα και να λειτουργήσει θετικά για την ψυχική υγεία των κατοίκων της πόλης, όπως άλλωστε υποστηρίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


Call to Action
Αναζητούμε κάποιο χώρο για να φιλοξενήσει τον επόμενο κύκλο εργαστηρίων, που απευθύνονται σε παιδιά 4-12 ετών. Επίσης, οποιοσδήποτε έχει ταράτσα, αυλή, κήπο, ακόμα και ένα περβάζι που έχει φυτά, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία και παρέχουμε συμβουλές ώστε να διευκολύνουμε το οποιοδήποτε εγχείρημα/φύτευμα για τη δημιουργία περισσότερων Bee Spots. Είμαστε επίσης σε επικοινωνία με κάποια φυτώρια ώστε να παρέχουν με κάποια έκπτωση τα φυτά σε ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν ένα Bee Spot. Και φυσικά πάντοτε ψάχνουμε εθελοντές για τις δράσεις μας, που να μη φοβούνται να λερώσουν τα χέρια τους και να έχουν διάθεση να φέρουν την αλλαγή!

Σε μία εποχή που έχουμε συνηθίσει να στεκόμαστε παθητικά ενώ η πραγματικότητα απλώς μας συμβαίνει, το The Bee Camp προσφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία στον καθένα μας για να διαμορφώσουμε το πρόσωπο της πόλης μας, να επαναδυνδεθούμε με το περιβάλλον καθώς και με τις κοινότητες γύρω μας, αλλά και να ανακαλύψουμε απαραίτητες –αν και ξεχασμένες– πρακτικές, όπως την καλλιέργεια φαγητού μέσα στην πόλη. Ας τους ακολουθήσουμε λοιπόν.


Πληροφορίες Επικοινωνίας
ΙστοσελίδαFacebookInstagramE-mail, Τηλέφωνο: 6976977981 (Αγγελίνα Κανελλοπούλου)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ