01_8.jpg
Ράνια Μπέλλου Climbing up the Acropolis III, 2017 σχέδιο σε χαρτί, 170 Χ 216εκ. Με την ευγενική παραχώρηση των Kalfayan Galleries, Αθήνα -Θεσσαλονίκη
Life in Athens

7 για την Αθήνα, 7 για το Σαββατοκύριακο!

Cool hunting στην πόλη, που πάντα σε καλεί να την ψάξεις

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι μοντέλα, είναι ρομπότ, είναι 3d, είναι οι πιονέροι, οι γεννήτορες, οι οραματιστές μα και οι εμπράκτως αποδείξαντες Kraftwerk τη σημασία του όχι μόνο να ονειρεύεται κάποιος το μέλλον αλλά και να το δημιουργεί. Αυτό έκαναν, κι αυτή είναι η αξία τους. Στην Αθήνα. Ζωντανά! Στο Φάληρο, αυτό το Σάββατο, οι Γερμανοί πρωτοπόροι υπόσχονται ένα θέαμα όπου ήχος, μηχανήματα, αισθήσεις και αισθητική ηθική-πρόταση μπορούν να δημιουργήσουν ένα παλιρροϊκό κύμα καταμεσής του συμπαντικού ωκεανού, που μόνο με χαρά, συγκίνηση και μεγαλείο θα σε συμπαρασύρει. 

Κορίτσια της Αθήνας, ονειρευτείτε σαν τα κορίτσια από το Σακραμέντο. Πως φεύγετε κι εσείς από τη χώρα των μολότοφ και των επιδοτήσεων ενοικίου σε εκατομμυριούχους υπουργούς, βάζοντας πλώρη για τη Νέα Υόρκη. Μπορείτε; Αυτό είναι το νόημα της ταινίας «Lady Bird»: αρκεί μόνο η θέληση για να ξεφύγεις από τα στενά, μίζερα και πληκτικά περιβάλλοντα, για να το καταφέρεις; Αμερικάνικο σινεμά που συνομιλεί με τη μυθιστορία του Στάινμπεκ στα «Σταφύλια της Οργής οργής», με την Γκρέτα Γκέργουικ να παίζει τόσο ανθρώπινα και τόσο ρεαλιστικά. 

Ανακάτεψε το γουασάμπι με τη σος και βούτα τα δάχτυλα στα τυλιχτά λαχανικά με το ψάρι: Opus Inner Pleasure, αν σε βγάλει ο δρόμος στη Γλυφάδα κι η όρεξή σου τραβήξει σούσι. Για τον λεπτοκομμένο τόνο του με τσίλι νήμα, φρούτα του πάθους και πικάντικη σάλτσα λεμόνι, μιλά όλη η Αθήνα! 

Στο Μεταξουργείο, στο θέατρο Cabaret Voltaire. Για τον Σαίξπηρ, που όμως ανεβαίνει σε μια σύγχρονη και τέρμα επίκαιρη εκδοχή, μιας κι αυτό που έγραψε στις «Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ» δεν πέρασε εποχή που να μην της συνέβη. Γλέντια, απάτες, ματαιοδοξία, έρωτας ψεύτικος αλλά και εκδίκηση σαν κρύο πιάτο, το τελευταίο, που τρώγεται άλλωστε και καλύτερα από όλα. Για εκείνες τις γυναίκες που τον κάθε κατεργάρη εραστή Φάλσταφ έχουν τον τρόπο τους να τον περιποιηθούν! 

Κολωνάκι. Αν βρεθείς, την Μπέλλου αν θες, πήγαινε να δεις. Στην γκαλερί Καλφαγιάν, μην μπερδευτείς δηλαδή και την ψάχνεις στο Da Capo ή στη Λυκόβρυση. Ζωγραφική θολή, επίτηδες αφημένη πάνω της η πατίνα του χρόνου, αφού πάντα η Μπέλλου αναρωτιέται για το πού πάει το χθες, που παλιά ήταν τώρα ή έδειχνε σαν μέλλον, μέχρι να τελειώσει και να καδραριστεί ως ανάμνηση. 

Στο Μοναστηράκι άμα βρεθείς, για τις τιμές να μην πολυανησυχείς. Βρες το ρούχο και έσω βέβαιος -  βέβαιος πως η τιμή θα σε φτιάξει, αρκεί το μέγεθος και το στιλ να είναι δικά σου. Στο «Δένδρο art shop by Loukoumi», όλα τα ρούχα και τα αξεσουάρ κοστίζουν από 5 ως 25 ευρώ. Βίντατζ σε οικονομική συσκευασία, με τα κομμάτια της συλλογής των καρό χοντρών πουκάμισων να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ζήτησης. 

Δεν θα βγεις. Τι να πω, μεγάλο παιδί είσαι, μπορεί να το χόρτασες το έξω ή κάτι ψάχνεις για να σε κρατήσει σπίτι σου. Το 'χω: γρήγορα στο βιβλιοπωλείο! Καινούργιος, καθηλωτικός και πάντα υπερκατασκοπικός Τζον Λε Καρέ. «Η Κληρονομία των Κατασκόπων» μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Bell, κι αυτό που συμβαίνει στις σελίδες του είναι αυτό που θα ήθελες: επιστροφή στο πρώην Ανατολικό Μπλοκ, αλλά και στο Λονδίνο, αφού ο πόλεμος ανάμεσά τους συνεχίζεται, ακόμα και τώρα που το Τείχος έπεσε. Αλλά δεν ξεκαθάρισαν κάποιοι λογαριασμοί. Απολαυστικός Λε Καρέ, ασύλληπτη ένταση. 

Δειτε περισσοτερα