- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι τσαγκάρηδες της oδού Σκουφά
«Ο κόσμος πάντα έφτιαχνε τα παπούτσια του, απλώς τώρα τα μπαλώνει και δύο και τρεις φορές»
Σκουφά 10. Πρωί. Βιαστικές κυρίες, νεαρές αλλά και λίγο μεγαλύτερες, κατεβαίνουν τα σκαλιά ενός καταστήματος. Είναι το τσαγκαράδικο Τακούνι Star, που εδρεύει στο Κολωνάκι τα τελευταία 13 χρόνια. Τσάντες με παπούτσια αλλάζουν χέρια. Στη χροιά της φωνής των πελατών που πάνε να παραδώσουν κάτι για επιδιόρθωση διακρίνει κανείς την αγωνία για το αποτέλεσμα, στο πρόσωπο όσων παραλαμβάνουν τα φτιαγμένα παπούτσια σχηματίζεται ένα πλατύ χαμόγελο. Μπροστά στα μάτια τους, τουλάχιστον πέντε νεαροί τσαγκάρηδες επισκευάζουν παπούτσια πυρετωδώς. Σαν άλλος μαέστρος τούς συντονίζει ο Λεωνίδας Παγουνάς, ο ιδιοκτήτης του Τακούνι Star στο Κολωνάκι αλλά και του Vibram Athens Academy που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και εξειδικεύεται στην εξατομίκευση υποδημάτων, χρησιμοποιώντας τις ομώνυμες σόλες.

«Είναι ωραίο πράγμα να παίρνεις ένα χαλασμένο παπούτσι, να το κάνεις σαν καινούργιο και μετά να βλέπεις την ευχαρίστηση στο βλέμμα του πελάτη», λέει ο Λεωνίδας, τρίτη γενιά τσαγκάρης.
Ο Λεωνίδας είναι τρίτη γενιά τσαγκάρης και φυσικά έμαθε την τέχνη δίπλα στον πατέρα του και το θείο του, καθώς, όπως λέει, «το επάγγελμά αυτό δεν διδάσκεται, μαθαίνεται στην πράξη». Αυτή τη στιγμή μετράει 22 χρόνια εμπειρίας. «Μου άρεσε η τέχνη από όταν ήμουν μικρός. Είναι ωραίο πράγμα να δημιουργείς, να παίρνεις ένα χαλασμένο παπούτσι, να το κάνεις σαν καινούργιο και μετά να βλέπεις την ευχαρίστηση στο βλέμμα του πελάτη. Αυτή είναι η ανταμοιβή μας και μας δίνει τον αέρα για να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε», λέει ο Λεωνίδας με ενθουσιασμό. Στο Τακούνι Star πραγματικά γίνεται κάθε τύπου επιδιόρθωση σε παπούτσια και δερμάτινα είδη. Μέχρι και αλλαγή στο σχήμα του παπουτσιού. «Οι υπηρεσίες μας αφορούν φυσικά το design, αλλά κυρίως την άνεση. Κεντρικός στόχος μας είναι να φτιάξουμε κάτι καλύτερο από ό,τι το αγόρασε ο πελάτης, πάντα βέβαια με φινέτσα. Όλοι έχουμε στην ντουλάπα μας ένα ζευγάρι παπούτσια που δεν το φοράμε, είτε γιατί μας στενεύει, ή γιατί μας χτυπάει. Ακριβώς για αυτό είμαστε εμείς εδώ».
Πολύς λόγος έχει γίνει για τα παραδοσιακά επαγγέλματα που «άνθισαν» με την κρίση όπως αυτό του τσαγκάρη, καθώς ο κόσμος μη έχοντας να αγοράσει κάτι καινούριο, προτιμά να επιδιορθώσει κάτι παλιό. «Ο κόσμος πάντα έφτιαχνε τα παπούτσια του, απλώς τώρα τα μπαλώνει και δύο και τρεις φορές. Κουραζόμαστε παραπάνω, καθώς όταν φτιάχνεις ένα παπούτσι τρεις - τέσσερις φορές έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Αυτή είναι η διαφορά κρίσης / προ κρίσης. Έγινε η δουλειά μας πιο απαιτητική, αλλιώς τα παπούτσια πάντα χρειάζονται κάτι. Αυτό που ωφέλησε εμάς είναι ότι ο καταναλωτής πλέον εκτιμά τον καλό τεχνίτη, γιατί προσέχει τι πληρώνει και τι παίρνει. Η εξαιρετική ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών μάς έκανε να ξεχωρίσουμε».
Το Τακούνι Star ξεχωρίζει για τα νεαρά άτομα που απασχολεί. «Αναλάβαμε την επιχείρηση σε ένα κλασικό, απλό σημείο και την εξελίξαμε με τεχνικές και προϊόντα» αναφέρει ο Λ. Παγουνάς. «Το πάμε όσο ψηλά μπορεί να πάει. Πλέον δείχνω και εγώ με τη σειρά μου σε νέους ανθρώπους το επάγγελμα. Σε όλες τις δουλειές υπάρχουν αυτοί που ενδιαφέρονται για την τέχνη και αυτοί που ενδιαφέρονται μόνο για το μεροκάματο. Προσωπικά επιλέγω εκείνους που αγαπούν την τέχνη, καθώς είναι εκείνοι που μπορεί να σου δώσουν μία νέα ιδέα και να σε πάνε παρακάτω. Στο επάγγελμά μας ποτέ δε λέμε ότι τα ξέρουμε όλα. Πάντα ανακαλύπτεις και κάτι καινούριο, εξελίσσεται συνεχώς. Είναι ένα επάγγελμα βασισμένο στην καθημερινή εμπειρία». Ο Λεωνίδας Παγουνάς μιλά με ένα ιδιαίτερο πάθος για το επάγγελμά του τσαγκάρη. Ακούραστος επιχειρηματίας, που όμως δεν ξεχνά ότι είναι πάντα τεχνίτης, αρπάζει τις ευκαιρίες για ανέλιξη. Έτσι όταν η εταιρεία σόλας Vibram τον πλησίασε για να ανοίξει το πρώτο της κατάστημα προσαρμογής παπουτσιών, άρπαξε την ευκαιρία. Τώρα, δίπλα στο Τακούνι Star, βρίσκεται από τον Μάιο του 2016 το Vibram Athens Academy. «Σε σχέση με το εξωτερικό, η Ελλάδα είναι ξακουστή για την υψηλή τεχνογνωσία στο υπόδημα. Μας πλησίασε η εταιρεία, ανταλλάξαμε ιδέες και καταλήξαμε σε κάτι πολύ εξειδικευμένο. Αντικαθιστούμε τη σόλα σε κάθε τύπο παπουτσιού. Έπειτα, φτιάχνουμε τη σόλα για ό,τι χρήση τη θέλει ο καθένας. Αναρρίχηση, τρέξιμο, πάγο, πλακάκι... Και πάλι με γνώμονα την άνεση, αλλά και το design. Ανανεώνουμε το παπούτσι και έτσι δε το βαριόμαστε», εξηγεί ο Λεωνίδας.

Στο πρόσωπο όσων παραλαμβάνουν τα φτιαγμένα παπούτσια τους από το Τακούνι Star σχηματίζεται ένα πλατύ χαμόγελο.
Δίπλα, στο κλασικό τσαγκαράδικο, μια κυρία κάθεται ξυπόλυτη αναμένοντας το ζευγάρι της που ετοιμάζεται επιτόπου. Ένας κύριος παραλαμβάνει τα φρεσκογυαλισμένα παπούτσια του. Ο τσαγκάρης ήταν και θα είναι πάντα αναγκαίος. Ένας τσαγκάρης καινοτόμος, που δεν εφησυχάζει βέβαια, γίνεται ο τσαγκάρης που εμπιστεύεσαι.
Info
Tακούνι Star / Vibram Athens Academy, Σκουφά 10, Κολωνάκι
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην αυλή του Black Duck Athens, ο τραγουδοποιός έκλεισε τα Secret Garden Live Sessions με χιούμορ, ιστορίες και μελωδίες κάτω από τα φώτα των κινητών
Δύο ώρες με λιτές ενορχηστρώσεις, απρόσμενες διασκευές και προσωπικές ιστορίες στα Secret Garden Live Sessions της Athens Voice και του Voice Radio
Μια ξενάγηση στα εμβληματικά γλυπτά, στα μαυσωλεία και στους τάφους των ανθρώπων που σημάδεψαν τη νεότερη ελληνική ιστορία
Νέα τραγούδια, αγαπημένα κομμάτια και απρόσμενα mash-ups στη δεύτερη βραδιά των Secret Garden Live Sessions στο Black Duck Athens
Nefleli και Lefty εγκαινίασαν το μουσικό τετραήμερο με ένα εκρηκτικό καλοκαιρινό live στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Σχόλασες; Την Παρασκευή 10 Ιουλίου το after work party ξεκινά στο Sync Athens
Ένα σταθερό, πλέον, καλοκαιρινό ραντεβού για την πόλη
Τέσσερις βραδιές, τέσσερα διαφορετικά lives, ένας καλοκαιρινός κήπος στο κέντρο της Αθήνας
H συνολική επένδυση ανέρχεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ
Ένα από τα σούπερ σημεία της πόλης από τα οποία βλέπεις την Ακρόπολη στο πιάτο, φιλοξενεί διαφορετικά σώου κάθε βράδυ, όλα με την ίδια επιτυχία, και με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Αμπαζή.
50 σημεία της πόλης και 7 Δημοτικές Κοινότητες μετατρέπονται σε μία ανοιχτή σκηνή
Ο αρχιτέκτονας μιλά για την Αθήνα που αλλάζει
Η εκμετάλλευση του αστικού χώρου, η ποιότητα ζωής και η μείωση της εξάρτησης από τα ιδιωτικά οχήματα
Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου 2026
Παρέες, cocktails, μουσική και η Πλατεία Καρύτση στα καλύτερά της
Άλλοι περίμεναν τον συρμό, άλλοι το "Mad about it"
Σάββατο 27 Ιουνίου, από τις 17:00 έως τις 20:00, στο Surf and Earth
Οι τιμές σε ξαπλώστρες, παγωτό και σινεμά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.