Life in Athens

Η πόλη σε αριθμούς

Η A.V. ακολουθεί τα βήματα του θρυλικού «Studio 54» και χαρτογραφεί την πόλη βάζοντας για σημάδι μαγαζιά με αριθμούς

114984-626784.jpg
Ελεονώρα Βερυκοκίδη
ΤΕΥΧΟΣ 563
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321011-630419.jpg

Πολλές φορές, περπατώντας στην πόλη, βάζουμε για σημάδι αριθμούς που συναντάμε ως ονομασίες σε διάφορα σημεία. Ίσως γιατί αποτυπώνονται στο μυαλό πιο εύκολα. Ίσως γιατί τραβούν την προσοχή. Γιατί να ονομάσει κάποιος το μαγαζί του με έναν αριθμό; Τι μπορεί να σημαίνει για αυτόν και πόσες ιστορίες μπορεί να κρύβει η πόλη πίσω από τους αριθμούς της; Ακολουθούν τα βήματα του θρυλικού «Studio 54», είναι διαφημιστικό τρικ ή δηλώνουν κάτι με αυτό; Κάναμε βόλτα και επισκεφθήκαμε ορισμένα από αυτά, μάθαμε τις ιστορίες τους και τις καταγράψαμε.

image

360°

Κατεβαίνοντας την Ερμού, στο ύψος της Αθηνάς, αν σηκώσεις το βλέμμα σου το πρώτο που σου τραβά την προσοχή είναι μια ταμπέλα με τον αριθμό «360°». Πρόκειται για cocktail bar που βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου και από την ταράτσα του έχει πιάτο όλη την Αθήνα. Αρχικά, το ονόμασαν έτσι γιατί υπήρχε η σκέψη να δημιουργηθεί deck που να περιστρέφεται κατά 360°, κάτι που τελικά δεν μπόρεσε να γίνει κατασκευαστικά.

image

108

Περπατώντας στον Πειραιά, στον πεζόδρομο της Καραΐσκου, το πρώτο που σταμπάρεις είναι μία ταμπέλα με τον αριθμό «108». Πρόκειται για ένα διατηρητέο αρχοντικό κτίριο του 1908 που βρίσκεται στον αριθμό 108 και κάποτε ανήκε σε γνωστή οικογένεια καπεταναίων. Τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε all day spot προσελκύοντας κόσμο όλων των ηλικιών. Οι περαστικοί βάζουν το αριθμό του για σημάδι.

image

1900

Το «1900» είναι ένα παραδοσιακό μπαρμπέρικο που βρίσκεται στο Κολωνάκι. Ο «νονός» του, Παναγιώτης Γρηγορίου, τέταρτης γενιάς Έλληνας της Αιγύπτου και λάτρης της Αρ Νουβό, εμπνεύστηκε από την εποχή για να δημιουργήσει το δικό του «ησυχαστήριο», όπως το αποκαλεί. Παλιά, στα κουρεία γινόταν το «bonding» μεταξύ πατέρα και γιου, ενώ η τέχνη του μπαρμπέρη περνούσε από γενιά σε γενιά. Το ύφος του σε ταξιδεύει κάπου εκεί.

image

17

Το «17» είναι ένα bar restaurant μέσα σε ένα νεοκλασικό της Λυκαβηττού. Χρωστάει το όνομά του σε ένα από τα πρώτα μπαρ της Αθήνας που βρισκόταν στη Βουκουρεστίου, το 1958, στον αριθμό 17. Ανήκε στον πατέρα του ιδιοκτήτη και ήταν κάτι σαν private club του Συλλόγου Αμφικτύων. Κανείς ωστόσο δεν κοιτούσε την ταμπέλα. Όλοι κοιτούσαν τον αριθμό που χτυπούσε στο μάτι. Έτσι κι έμεινε. Ως 17. Στο εστιατόριο δόθηκε το όνομα αυτό τιμής ένεκεν.

image

Berlin by 5 drunk men

«Μια παρέα 5 παιδικών φίλων, πριν από 5 χρόνια, ανακαλύπτουν στο Παγκράτι έναν όμορφο πεζόδρομο, τον πεζόδρομο της Τιμοθέου, ένα αυθεντικό στέκι με ποιοτική και φθηνή μπίρα, το Berlin και... τον κύριο Κώστα» μας λέει ο Κώστας Νικολετόπουλος, ιδιοκτήτης του μαγαζιού. «Μετά από 2 χρόνια αδιάλειπτης μπιροποσίας, φιλοσοφικών και άλλων αναζητήσεων, ο Κώστας από τους 5 φίλους (γνωστοί και ως 5 drunkmen) αποφασίζει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να ανοίξει την 1η self service μπιραρία στην Αθήνα. Ο κύριος Κώστας του Berlin αγκαλιάζει την ιδέα κι έτσι εγένετο το Berlin by 5 drunkmen» καταλήγει.

image

45°

Το «45°» βρίσκεται δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια στο Γκάζι και είναι από τα πρώτα μαγαζιά που άνοιξαν εκεί. Δύσκολο να μην το βάλεις για σημάδι. Ο ιδιοκτήτης του εμπνεύστηκε από την αγάπη του για τη «Harley Davidson», ο κινητήρας της οποίας είναι 45°. Η Harley εκείνη την εποχή αποτελούσε εφηβικό όνειρο και ήταν συνυφασμένη με τη ροκ μουσική και πολλά παρακλάδια της. «Υπήρχε στο νου σαν όνειρο για ελευθερία, ταξίδι και αλητεία» μας λέει ο νονός του.

image

1968

Το «1968» είναι ένα παραδοσιακό καφενείο στην Καλλιθέα εμπνευσμένο από τον Μάη του ’68. Κοινωνικοπολιτικός χώρος με αντίστοιχες δραστηριότητες και στίγμα που παραπέμπει αμέσως σε εκείνη την εποχή, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο παρόλο που βρίσκεται μέσα σε στοά. Ένα Citroën 2CV κοσμεί την αυλή του, ενώ μελωδίες του Χατζιδάκι ακούγονται συχνά τα πρωινά.

image

7 Food Sins

Σε μία από τις πιο όμορφες πλατείες της Πλάκας, τη Φιλόμουσου Εταιρείας, μέσα σε ένα αρχοντικό νεοκλασικό, βρίσκεται το μέρος όπου ανακάλυψαν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του φαγητού.

«Να είσαι λαίμαργος.

Να επιθυμείς το φαγητό του διπλανού σου.

Να τρως με τα χέρια και να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Να τον/την ταΐζεις στο στόμα.

Να διεγείρεσαι με τις γεύσεις.

Να γεμίζεις το στόμα σου.

Να απελευθερώνεσαι»

Πρόκειται για μία αυθεντική «Gastro Pub» που κατάφερε να συνδυάσει την υψηλή γαστρονομία με την casual φιλοσοφία και την καλή μπίρα. Εδώ οι γεύσεις περνούν σε άλλο επίπεδο χωρίς καμία δηθενιά.

image

111

Αν κατηφορίσεις την Ερμού απογευματινή ώρα, δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο το σημείο που βρίσκεται το «111», αφού σχεδόν κάθε μέρα ακούγεται ευχάριστη φασαρία από πολύ κόσμο και μουσική. Πρόκειται για ένα καφενείο που βρίσκεται στον αριθμό 111. Η ιδιοκτήτριά του, Γκρέτα Παυλίδη, θεωρεί τους άσους ενεργειακό νούμερο και είναι ο τυχερός της αριθμός. Έτσι άνοιξε εκεί το καφενείο και του έδωσε τρεις άσους για όνομα.

image

21

Το «21» βρίσκεται στου Ψυρρή, στην οδό Αγίων Αναργύρων 21. Κάπως έτσι προέκυψε και το όνομά του. Είναι ένας πολύ-χώρος με εξαιρετικό φαγητό που, επειδή προσελκύει κόσμο από διάφορες γειτονιές της Αθήνας, θεώρησε ο ιδιοκτήτης του ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να το βρίσκουν πιο εύκολα. Έτσι κατάφερε να σηματοδοτεί αυτό το δρόμο και όχι το αντίστροφο.

image

1965

Κοντά στην Καλλιρόης, πίσω από τον Άγιο Παντελεήμονα, βρίσκεται το «1965». Είναι ένα παραδοσιακό μαγειρείο που βρίσκεται κυριολεκτικά εκεί από το 1965. Η πρώτη του ονομασία ήταν «Παρνασσός» αλλά, περνώντας από γενιά σε γενιά, τα παιδιά που συνεχίζουν την παράδοσή του θεώρησαν ότι η χρονολογία σηματοδοτεί πιο αντιπροσωπευτικά το ύφος του.

image

12

Το «12» βρίσκεται σε μια πάροδο της Ερμού. Πολλοί νομίζουν ότι βρίσκεται στον αριθμό 12 αλλά δεν ισχύει. Το όνομά του προέκυψε από τους δείκτες του ρολογιού σηματοδοτώντας έτσι τις ώρες που μπορεί να το επισκεφθεί κανείς, αφού είναι ανοιχτό σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο. Είναι all day & night spot που αλλάζει διάθεση σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού.

image

The 7 Jokers

Το «The 7 Jokers» είναι ένα all day spot στην οδό Βουλής. «Ονομάστηκε έτσι, πρωτίστως γιατί μας διακρίνει μια ανισορροπία ως χαρακτήρες εμάς τους ιδιοκτήτες και ενώ σκεφτόμασταν αρχικά να το ονομάσουμε “Joker” ή “The Jokers”, ήρθε κι έδεσε το γεγονός ότι η διεύθυνση είναι Βουλής 7» μας λέει ο Σπύρος Αναγνώστου. «Σε όσους μας ρωτάνε “ποιοι είναι οι επτά τζόκερ;”, “γιατί επτά και όχι τέσσερις;”, «οι άλλοι τρεις ποιοι είναι;” και άλλες πολλές παρόμοιες ερωτήσεις που μας διασκεδάζουν κατά καιρούς, απαντάμε ότι ο αστικός μύθος που θέλει να βρίσκονται κρυμμένοι μέσα στο μαγαζί επτά τζόκερ, φυσικά και είναι αληθής. It’s only rock’n’roll, but we like it» καταλήγει.

image

G4

Το G4 βρίσκεται στην οδό Αθηναΐδος. Πρόκειται για cocktail bar που έχει αγαπηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό. Από μόνο του το όνομα σού προκαλεί την περιέργεια. Το G συμβολίζει το αρχικό γράμμα των ονομάτων των ιδιοκτητών. «Είμαστε τέσσερις φίλοι, συνέταιροι και είμαστε και οι τέσσερις Γιώργηδες. Έτσι αποφασίστηκε το G, ενώ το 4 συμβολίζει ένα γυναικείο υποκοριστικό όνομα που αποτελείται από τέσσερα γράμματα» μας λέει ο Γιώργος Καβακάκης, αφήνοντας ένα μυστήριο να πλανάται πάνω από την πόλη.

image

Trivia

Το θρυλικό «Studio 54», ίσως το πιο δημοφιλές club όλων των εποχών βρισκόταν στην οδό 254 West 54th του Μανχάταν. Από το 1977 έως το 1981, που ήταν υπό τη διεύθυνση των Steve Rubell και Ian Schrager, πέρασαν από εκεί σχεδόν όλοι οι διάσημοι της εποχής. Το 1998 προβλήθηκε η ταινία «54» του Mark Christopher που είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο club. Ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει ο Ryan Phellippe βασίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο, τον Tieg Thomas, που δούλευε τότε εκεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ