Life in Athens

Εκδρομή στην Πανόρμου

Το κλασικό αθηναϊκό «ψυχολογικό όριο».

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 394
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22823-50382.jpg

Πανόρμου είναι...

Το κλασικό αθηναϊκό «ψυχολογικό όριο». Αρχή του κέντρου για τους βόρειους που δυσκολεύονται να κατηφορίσουν πέρα από τον Φάρο του Ψυχικού. Κι «εκδρομή στα ΒΠ» για τους urbanites, που νομίζουν ότι η συνθήκη του Σένγκεν παύει να ισχύει στη Μαβίλη.

Καλώς εννοούμενος αθηναϊκός μέσος όρος. Mainstream που δεν ορίζεται από σκυλάδικα, βασίλειο των +/- 30 something, νυχτερινός προορισμός που είναι πάντα ψύχραιμος γιατί ξέρει τι προσφέρει και τι θέλει.

Τα ζαλισμένα από το πολύ κούνημα ζάρια. Εδώ, όταν ο ήλιος είναι ακόμα ψηλά, το πλακωτό στο τάβλι συνεχίζεται ακόμα κι αν είναι πιασμένη η παραμαμά.

Τα πεϊνιρλί Ιωνίας στον ομώνυμο φούρνο στη συμβολή με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τα καλύτερα της Αθήνας, χωρίς συζήτηση.

Ο σταθμός του μετρό (εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2000), που επιτρέπει τη φθηνή και γρήγορη πρόσβαση.

Οι καλοκαιρινές συζητήσεις «πού θα πας διακοπές;», την ώρα που τρέχει η σκυταλοδρομία ανάμεσα στα μπαρ της περιοχής. Οι φετινές απαντήσεις αναμένονται με αγωνία.

Δουκίσσης Πλακεντίας και Αλέξη Παυλή. Οι οδοί που έγιναν το κέντρο ενός μικρού κόσμου.

Οι ουρές, τέλη Σεπτέμβρη, έξω από τον «Δαναό» για λογαριασμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Σαν τελετή λήξης του καλοκαιριού, με ήπια προσαρμογή στο χειμώνα.

O άγραφος νόμος του value for money. Οι θαμώνες της γειτονιάς, λέγεται, κάνουν ένα ιδιότυπο, αυτόματο μποϊκοτάζ, όπου οι τιμές αρχίζουν να τραβούν την ανηφόρα. Κάτι που εξασφαλίζει τη διατήρησή τους σε σωστά, «φοιτητικά» επίπεδα.

 

Το κλασικό αθηναϊκό «ψυχολογικό όριο».

n

MARABOU Πανόρμου 113, 210 6910.797

Ξεκίνησε ως η εναλλακτική πρόταση στη διασκέδαση, για να καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον διαχρονικά στέκια εδώ και 30 χρόνια. Με ταράτσα που θυμίζει νησί και αρώματα από cocktails, κλασικά αλλά και ολοκαίνουργιες μείξεις της στιγμής, και μουσικές funky και soul έως reggae και αφρικανικά τύμπανα. Θα βλέπεις την Πανόρμου πραγματικά αφ’ υψηλού.


n

SANTA BOTELLA Πανόρμου 115Α, 210 6981.032

Η ταράτσα του θα σε κάνει να νιώσεις ότι είσαι διακοπές, μπορείς όμως να επιλέξεις και τα τραπεζάκια κάτω, στον ωραίο πεζόδρομο. Με δυνατά του σημεία τα cocktails και τα κρασιά του (περίπου 25 ετικέτες, από € 15), αλλά και την κουζίνα του, η οποία σερβίρει ριζότα, ζυμαρικά, φιλετάκια και σαλάτες, αλλά και κάποια πεντανόστιμα tapas. Θα ακούσεις μαύρες, jazz και rock μουσικές.


n

ALEGRIA Αλέξη Παυλή 42

Ευρύχωρη αυλή, ιδιαίτερο design με καναπέδες από βινύλιο, σκαλιστά σκαμπό σε στιλ μπαρόκ και χρυσές λεπτομέρειες στην μπάρα, αλλά και μια δροσερή ταράτσα που βλέπει στην Αλέξη Παυλή. All day μπαρ, θα σε ξυπνήσει το πρωί με έναν καλοφτιαγμένο καφέ, θα σε διασκεδάσει μέχρι αργά το βράδυ με καθαρά ποτά και καλοφτιαγμένα cocktails.


n

PLAYCE Β. Λογοθετίδη 14, 210 6990.753

Αυτός ο παράδεισος των επιτραπέζιων παιχνιδιών υπόσχεται να σε ξανακάνει παιδί (αν δεν είσαι ακόμα). Με περισσότερα από 400 παιχνίδια, τα πιο πολλά φερμένα από το εξωτερικό, σε ένα πολύ ζεστό pop περιβάλλον, θα ξεχαστείς με τις ώρες παίζοντας και απολαμβάνοντας το αγαπημένο σου ρόφημα (η δεύτερη ειδικότητα του καταστήματος). Έχει κι ένα αδερφάκι στου Ζωγράφου (Στρ. Παπάγου 128). 


n

KASBAH Αλέξη Παυλή 35Β, 210 6927.447

Μαύρες μουσικές, μια ταράτσα από την οποία δεν σου κάνει καρδιά να φύγεις, μια πολύ όμορφη πίσω αυλή, free wifi, έθνικ διακόσμηση, με τούβλινο τοίχο, κόκκινα φωτιστικά στην μπάρα και φανατικούς θαμώνες. Ανοίγει από τις 10 το πρωί και σερβίρει καλοφτιαγμένους καφέδες και μικρά, αλλά πολύ γευστικά σνακ.


n

ΜΠΡΑΦ Αλέξη Παυλή 37 Ε-Δ, 210 6985.120

Από τα πρώτα μπαράκια της περιοχής που μετέτρεψαν την Πανόρμου σε πιάτσα, συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς. Με μπάρα όπως-πρέπει-να-είναι-οι-μπάρες-στα-μπαρ, ταράτσα, μια urban (πίσω) αυλή με τραπεζάκια, καθαρά ποτά, soul και funk μουσικές. Είναι all day, θα σε υποδεχτεί από τις 9.30 το πρωί για καφέ. 


n

SAXO Πανόρμου 117Β & Κηφισίας, 210 6980.324

Με μια πανέμορφη αυλή και ένα καλά ενημερωμένο outdoor cocktail bar είναι μια πραγματική όαση, δυο βήματα από την πολύβουη Κηφισίας. Κάθε μέρα 18.00 με 21.00 happy hour, με το ένα στα δύο ποτά να είναι κερασμένο. Καθόλου άσχημα, έτσι;


DUNKEL Πανόρμου 117

Με αέρα Βερολίνου, για freestyle διασκέδαση δίπλα σε φροντισμένα παρτέρια και σιντριβάνια με τρεχούμενο νερό. Με ιδιωτικό χώρο στάθμευσης για τους επισκέπτες του και πολύ συχνά live, πάρτι και καλλιτεχνικά events.


ΠΟΤΟΠΩΛΕΙΟ Πανόρμου 113, 210 6910.797

Κλασικό και αγαπημένο, με must τα τραπεζάκια στο υπερυψωμένο πεζουλάκι, απ’  όπου μπορείς να «ελέγχεις» ποιος μπαινοβγαίνει στην ατελείωτη περατζάδα της Αλέξη Παυλή. Με το ξύλο και το μάρμαρο να κυριαρχούν στο design και τους jazz, funk, soul και rock ήχους στις μουσικές. 


OBI 1 Αλέξη Παυλή 37Ζ, 210 7008.109

Από τα πιο cool μπαράκια της γειτονιάς, με μια υπέροχη, καταπράσινη αυλή, στο τέλος της Αλέξη Παυλή. Εναλλακτικές indie μουσικές, ρακόμελα κλασικά, αλλά και με άρωμα φρούτων, το χαρακτηρίζεις και σαν μια όαση για την πρωινή φασαριόζικη (αλλά αγαπημένη μας) πόλη.

ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΣ Πλατεία Αγ. Δημητρίου 7 & Λαμίας 24

Για όσους αγαπούν την μπίρα (διαθέτει τεράστια ποικιλία από ετικέτες) και το κλασικό, αυθεντικό rock οποιασδήποτε περιόδου. Με ζεστή, ξύλινη εσωτερική διακόσμηση, αλλά και τραπεζάκια στην πλατεία, κάτω από τα δέντρα, για τα καλοκαιρινά σου βράδια.


Εδώ κερνάει η Μαλαματίνα

Οι άνθρωποι της αυθεντικής ελληνικής ρετσίνας λένε πως… όταν ανοίγει μια κουβέντα ένα μπουκάλι δεν φτάνει, γι’ αυτό και η δεύτερη Μαλαματίνα είναι κερασμένη. Στην Πανόρμου η προσφορά ισχύει στις ταβέρνες «Δούκισσα», Δουκίσσης Πλακεντίας 76, 210 6918.117 και «Νικηφόρος», Λασκαρίδου 7, 210 6984.057 και στο μεζεδοπωλείο «Πολυστάφυλλον», Δουκίσσης Πλακεντίας 121, 697 6445064. Δες περισσότερα στο quest.malamatina.com (οδηγός πόλης).


Δεν θα πεινάσεις

n

BOUTIQUE KALAMAKI Καρύστου 3, 210 6995.840

Το αγαπημένο «φαγητό του δρόμου» στην πιο luxury εκδοχή του. Θα εντυπωσιαστείς από τα μεγάλα ζουμερά κομμάτια κρέατος, τις ολόφρεσκες χοντροκομμένες πατάτες, τις ευφάνταστες πολύχρωμες σαλάτες και τα εμπνευσμένα συνοδευτικά. Στο λιτό και φιλόξενο χώρο του ή delivery.


n

SIMPLY BURGERS Καρύστου 6

Τα γνωστά σου ζουμερά μπιφτέκια από φρέσκα κρέατα, οι φρέσκες και κομμένες στο χέρι σαλάτες, η υπόσχεση ότι οι σάλτσες δεν έχουν κανένα ίχνος συντηρητικών, η νοστιμιά τους. Μπορείς να πάρεις και για το σπίτι, θα σου έρθουν σε χάρτινη συσκευασία που τα διατηρεί ζεστά και τραγανά, με τα brownies κερασμένα. Τηλεφώνησε στο 18 380 (για όλη την Αθήνα).


LATEAU Πανόρμου 101, 210 692.2841

Παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο με εμπειρία 40 και πλέον ετών – δοκίμασε οπωσδήποτε: δίπλες Καλαμάτας, τάρτα σοκολάτας, κρεμ μπρυλέ. Πολύ σύντομα θα ανοίξει και ένα καφέ μπιστρό ακριβώς δίπλα.


Θα σε ομορφύνει

n

Κομμωτήριο Flat 20 Β. Λογοθετίδη 14, 210 6920.800, www.flat20.com

Η αισθητική του χώρου θα σας θυμίσει περισσότερο το εσωτερικό ενός καλόγουστου αστικού διαμερίσματος, και το έμπειρο και φιλικό προσωπικό του, που ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες τάσεις και τεχνικές, θα είναι πάντα πρόθυμο να σας προτείνει λύσεις που ταιριάζουν στην προσωπικότητα και το χαρακτήρα σας. Θα φτιάξετε τις μπούκλες σας πίνοντας τον καφέ σας και συζητώντας με τις φίλες σας. 


Να σε βγάλω μια φωτογραφία;

n

PIXEL ON PAPER Αργολίδος 43, 210 6915.047, www.pixelonpaper.gr, facebook.com/pixelonpaper

Εργαστήρι φωτογραφίας που θα τυπώσει σε χορταστικές διαστάσεις τις ψηφιακές σας φωτογραφίες, επεξεργασμένες δημιουργίες ή digital art. Είτε επιθυμείτε δυο θέματα που θα διακοσμήσουν τον τοίχο είτε να προετοιμάσετε μια ολόκληρη φωτογραφική έκθεση, εδώ θα βρείτε όλο το πακέτο: φιλόξενο χώρο, φιλικούς επαγγελματίες και άψογες μεγάλες εκτυπώσεις.


PHOTO EXPERT Πανόρμου 29, 210 6423.001

Φωτογραφικό εργαστήριο και αυτό, θα αναλάβει να βιντεοσκοπήσει και να φωτογραφήσει τις ιδιαίτερες στιγμές σας (γάμοι, βαπτίσεις κ.ά.), να εκτυπώσει φωτογραφίες σε πολλά διαφορετικά είδη χαρτιού και μεγεθών, να μετατρέψει πάσης φύσεως αρχεία (ταινίες, βινίλια, κασέτες) για να είναι πάντα ασφαλής η συλλογή σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ