Life in Athens

Ρολάροντας στην Αθηναϊκή Ocean Drive

Έχει η Αθήνα Μαϊάμι; Έχει! Με μοντέρνα ζωή, τέλειες βόλτες, ατελείωτο shopping, νοσταλγία και θαλασσινή αύρα. Αγαπάμε Γλυφάδα.

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
ΤΕΥΧΟΣ 537
25’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
106946-237972.jpg

Δύσκολα προσδιορίζεται η Γλυφάδα. Έχει ρομαντικό παρελθόν ως εξοχικό θέρετρο με θερινά σινεμά, δημοφιλές παρόν με urban σχεδιασμό και Vip κατοίκους, μέλλον ευοίωνο που φαίνεται ότι μαζί με το τραμ και τις πίστες θα διατηρήσει το άρωμα ευκαλύπτου στους κεντρικούς δρόμους. Μπορεί να είναι η απόστασή της από το κέντρο των Αθηνών που την κάνει τόσο ιδιαίτερη και αυτόνομη. Αυτά τα 15 χλμ. που όμως λειτουργούν το απόγευμα που τα φανάρια της Ποσειδώνος γράφουν άψογα στον αμφιβληστροειδή.

Μικρά, όταν μπαίναμε στο αυτοκίνητο για να πάμε προς τα εκεί, μας φαινόταν ταξίδι. Τι ωραία! Άγνωστο αν ήταν η διαδρομή που μας φάνταζε μεγάλη ή η Γλυφάδα που είναι τόσο διαφορετική. Κάπου στην ίδια ιστορία υπάρχει θολά και ένα λούνα παρκ, αλλά ίσως να είναι αναμνησιακό μοντάζ ή κάποιο διηγηματικό τρικ, από εκείνα που παίζουν συχνά στις παιδικές ιστορίες. Φαίνεται πως κάτι τέτοια τα σηκώνει και το background της περιοχής.

Στα φοιτητικά μας χρόνια πάντως τη Γλυφάδα τη νομίζαμε για άλλο πλανήτη, από όπου έρχονταν οι καλοχτενισμένοι συμφοιτητές που ήξεραν από σούσι, steak αμερικάνικο και mixology. Από τότε είχαν τέτοια στη γειτονιά τους. Plus προσόν ότι ήξεραν την περιοχή απέξω και ανακατωτά και σε ξεναγούσαν στα μπαρ της παραλιακής και στα άδυτα της mainstream νεοελληνικής διασκέδασης, που αν θες να τη γνωρίσεις πρέπει η αύρα να σε χτυπήσει έστω για διερευνητικούς σκοπούς.

image

Σοβαρά ξαναπήγαμε στη Γλυφάδα πια με την τραμ-εποχή, που έπαιζε ένα κίνημα νεανικού 50s πικ-νικ: καρό τραπεζομάντιλο, καλαθάκι και απαραίτητα θέση παράθυρο. Είχε καρτποσταλικό ενδιαφέρον, αλλά –στα σπάργανα τότε το Facebook– μάλλον η πρωτοβουλία πέρασε στα ψιλά γράμματα και έσβησε άδοξα. Στις παραλίες της Γλυφάδας κατέληγε για μπίρα ο κόσμος μετά τις συναυλίες, όπως εκείνες των Chemical Brothers και του Manu Chaο. Γενικά μπορείς να πεις ότι η κοσμικότητά της είναι ανοιχτή για όλους. Δεν το παίζει κάτι, δεν ψάχνει για κάποιο πρεστίζ παρότι διαθέτει εύρωστα ατού, όπως το γήπεδο γκολφ. Είναι αυτή που είναι.

Το οξύμωρο, που το αντιλαμβάνεσαι κατευθείαν, είναι ότι της λείπουν τα γκράφιτι και τα στένσιλ τη στιγμή που το σύγχρονο μητροπολιτικό της αέρα τον πιάνεις εύκολα και με τον καιρό γίνεται πιο ευδιάκριτος. Όχι, δεν είναι απαραίτητα τα γκράφιτι, απλώς το αποτύπωμα της κοινωνίας της δεν διαβάζεται κάπου από τον περαστικό.

Παράξενο γιατί οι Γλυφαδιώτες είναι παντού, εκφράζουν δυνατά την αγάπη για την πόλη τους σε φόρουμ και σε άρθρα. Έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στην παλιά Γλυφάδα, εκείνη των παιδικών τους χρόνων που μπορεί να περιλαμβάνει το σινέ Μαϊάμι, είτε τις chopper έξω από το Easy Rider, μπιλιάρδο και φλιπεράκια στον Δαίδαλο, βραδιές στα Δειλινά, είτε το 2ο δημοτικό στην Άνω Γλυφάδα. Διότι το παλιό είναι όσο παλιό είσαι εσύ και δεν έχει σημασία αν γεννήθηκες στα 50s ή στα 90s. Άλλωστε οι αναμνηστικές εγγραφές της Γλυφάδας δημιουργούνται συνεχώς αφού προσθέτει αλλαγές αφήνοντας, πιθανόν επίτηδες, ρετρό πινελιές, όπου ακόμα και οι πολύ μικροί μπορούν να έχουν μεγάλες αναμνήσεις.


Διάσημες οικίες

Μια βόλτα στο κέντρο σού δίνει την εντύπωση ότι όλα είναι του κουτιού και ότι υπάρχει ένα brand name που στηρίζεται ακριβώς στο νεωτεριστικό στοιχείο. Η Γλυφάδα ακολουθεί τις εξελίξεις απτόητη και οι επιχειρήσεις έχουν να δείξουν από τα πιο μοντέρνα περιβάλλοντα. Όμως μία πιο προσεκτική ματιά, κάποια ανάμεσα στις βιτρίνες, κάποια στους μετόπισθεν δρόμους, θα σου δώσει διαφορετική άποψη αφού θα δεις και πινελιές του παρελθόντος. Σε αυτή την περίπτωση θα εντοπίσεις  την κόκκινη πέτρα με την οποία κατασκευάστηκαν πολλές βίλες της περιοχής, και η οποία ερχόταν από το λατομείο της Βάρης το οποίο δεν υπάρχει πια. Φωτογραφικά αρχεία στοιχειοθετούν σπίτια πολύ ιδιαίτερα, όμως πολλά από αυτά δεν υπάρχουν πια. Ωστόσο σε μια βόλτα με αίσθηση από την κλασική παλιά Γλυφάδα, συναντάς:

Οικία Τσιτσάνη Στην ομώνυμη οδό, όπου εκεί ο Τσιτσάνης έγραψε μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του.

Οικεία Ζουρούδη Στην οδό Καραπάνου, από τις πιο γνωστές σχολές της Γλυφάδας. Από εκεί πέρασαν και οι αδερφές Μπρόγερ.

Οικία Νικολούδη Στην πλατεία Βεργωτή, που χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα της Στοάς Νικουλούδη του κέντρου της Αθήνας. Είναι απέναντι από τα Δελφίνια και πολύ χαρακτηριστική.


Βολτάροντας   

● Έχει τις πιο πολλές επιλογές solarium, πλαστικής χειρουργικής από την υπόλοιπη Αττική.

● Στη στάση τραμ πάνω στην πλατεία, από τη μια χαζεύεις το βουνό, από την άλλη τον ανοιχτό ουρανό προς τη θάλασσα, κι έτσι δεν έχεις ένα αντικειμενικό στοιχείο για το αν αργούν οι συγκοινωνίες. Άσε που χάνεις λίγο την μπάλα και θυμίζει αποβάθρα πλοίου με θέα το Πήλιο.

● Συχνές αγγελίες για καθαρισμούς καμινάδας που δείχνουν ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά τζάκια.

● Τι νομίζεις ότι είναι το S.EX HOUSE και η τεράστια μαρκίζα δαπέδου με το δολάριο στη Γρ. Λαμπράκη; Έχασες. Είναι μαγαζί με είδη surf και sup. Πολύ suπερ.

image


Trivia ★

● 1/6 γιορτάζει η μεγαλύτερη εκκλησία της Γλυφάδας, η Αγία Τριάδα.

● Το μετρό στην Γλυφάδα θα φτάσει το 2025.

● Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, η Γλυφάδα έχει 34 πλατείες και παιδικές χαρές.

● Οι πολιούχοι της Γλυφάδας είναι οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη και η μέρα της γιορτής τους είναι αργία.  

● Υπάρχει λεωφορείο 24ωρο που ενώνει τη Γλυφάδα με το Σύνταγμα. Φήμες λένε ότι τα βράδια της Παρασκευής οι επιβάτες από και προς είναι ντυμένοι στην πένα με την τελευταία λέξη της μόδας. 

● Στο Γκολφ της Γλυφάδας θα βρείτε τον καλύτερο παίχτη της Ελλάδας, τον Βασίλη Κουμπάκη, ετών 17.

● Τα Αστέρια είναι παραλία της Γλυφάδας, που προηγουμένως ήταν «Αστήρ» και δεν πρέπει να συγχέεται με τον Αστέρα της Βουλιαγμένης.  


Σαν γραμματόσημο vintage

● Υποστηρίζεται ότι στον Αστέρα ήρθε πρώτη φορά το surf και από εκεί έγινε γνωστό.

● Ταξίδι στο χρόνο το λεύκωμα του Θωμά Δρίσκου, με 168 σελίδες και πολύ φωτογραφικό υλικό, μιλά για χορευτικά κέντρα, φυσικές καλλονές, ντισκοτέκ, βερμούτ, τζουκ μποξ και τις φανς του Γιάννη Βογιατζή. Πόσο πιο vintage;   

● Για ενδυμασίες μπάνιου, καπέλα μπορσελίνα και αριστοκρατία εποχής μιλούν οι παλιοί, πολλοί από τους οποίους έχουν και ντοκουμέντα από το πάρτι της Βουλιαγμένης του Λουκιανού. Ζήλεψε κανείς;  

● Τα  Αστέρια κατασκευάστηκαν το 1957-59 και μπορούσαν να ψυχαγωγήσουν μέχρι και 5.000 άτομα και να φιλοξενήσουν 200.

● Η πρώτη κάβα της Γλυφάδας άνοιξε το 1952 με την επωνυμία κάβα Αντωνιάδη στη συμβολή των οδών Δουμάκη και Λαζαράκη και το 1960 μεταφέρθηκε στην πλατεία Εσπερίδων όπου και έκλεισε το 1987. Οι ντόπιοι θυμούνται κούτες από Metaxa να φτάνουν σωρηδόν.

● Το 1927 o «Aστήρ» Γλυφάδας πρωτοστάτησε μαζί με τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη στην επίσημη καθιέρωση των μπάιν μιξτ, δηλαδή των μεικτών μπάνιων στην Αθήνα, ενώ για παράδειγμα στο Φάληρο έγινε πολύ αργότερα.

● Από το 1965 στο εστιατόριο Αφροδίτη γίνονταν τα Καλλιστεία. Περιμένουμε να μας υποσχεθούν ανάπλαση. 


Ανακοίνωση

«Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση των εργασιών καθαρισμού και των πέντε ακτών του Δήμου Γλυφάδας. Μετά από εντατική προσπάθεια –και παρά το αντίξοο περιβάλλον που δημιουργούν οι ευρύτερες εξελίξεις– η δημοτική αρχή Γλυφάδας παραδίδει τις παραλίες καθαρές τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Ο καθαρισμός θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα περιλαμβάνει τόσο την περισυλλογή των απορριμμάτων όσο και την αποψίλωση του περιβάλλοντος χώρου και τη συντήρηση του πρασίνου».


Σινεμά ο Παράδεισος

Για τα αυγουστιάτικα βραδάκια η Γλυφάδα είχε φέτος σινεμά. Μια πρωτοβουλία που πήρε ο δήμος της περιοχής και καθώς φαίνεται θα παίξει και του χρόνου: Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους και σε ορισμένες από τις πιο ωραίες «γωνιές» της Γλυφάδας για όλο τον Αύγουστο. Γνωστές ταινίες του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου προβλήθηκαν σε πλατείες και άλλους δημοτικούς χώρους, με την είσοδο να είναι ελεύθερη για όλους. Τα τυχερά σποτ ήταν η Πλατεία Ευρυάλης, η 4η Μαρίνα Γλυφάδας, το 6ο Δημοτικό, η Πλατεία Καραϊσκάκη, η Πλατεία Μακεδονίας, ο Άγιος Νικόλαος, η Αγία Τριάδα, η Πλατεία Κονίτσης, το 5ο και 16ο Δημοτικό, ο Άγιος Παύλος και ο Αγιος Τρύφωνας. Εξαρχής το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να υπάρχει διασπορά χώρων και να συμπεριλαμβάνει όλες τις περιοχές της Γλυφάδας με ταινίες ποιότητας για όλα τα γούστα. Εννοείται ότι δεν είναι μόνο για Γλυφαδιώτες, οπότε σημείωσέ το για να πας και εσύ του χρόνου.


10 λόγοι που σε κάνουν περήφανο Γλυφαδιώτη

Δεν κάνει κρύο στη Γλυφάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ...

● Εκτιμώνται τα παγκάκια, καθώς μπορείς να ξαποστάσεις, αλλά κυρίως εκτιμώνται τα φλατ φαρδιά πεζοδρόμιά της.

● Ναυτικές ελαφρές ζακετούλες ή φουτεράκια είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ της κατοίκων. Τρόπος χρήσης: να πέφτει στην πλάτη. Είναι κάτι σαν κώδικας.

● Τα τραπεζάκια στα καφέ εξαφανίζονται από ξενομερίτες πριν προλάβεις να τα εντοπίσεις.

● Αρχίζει η «κάθοδος των Βορείων». Από την άνοιξη και μετά όλοι οι φίλοι προθυμοποιούνται να έρθουν να σε δουν στα μέρη σου, χωρίς συμβιβασμούς. Από ανατολικά και δυτικά προάστια, η Ποσειδώνος γίνεται… δέκα τσιγάρα δρόμος.

● Η παραλιακή έχει κόσμο νύχτα μέρα και η κάθε στιγμή έχει τις δικές της ενδυματολογικές απαιτήσεις. Στη Γλυφάδα σφιγομετράς πόσο έπιασε το λανσάρισμα της μόδας φέτος.

● Η περιοχή χτυπάει πρωτιά στην ταχύτητα μαυρίσματος. Καλά-καλά δεν μπήκε ο Μάιος και το μπρονζέ δερματάκι είναι ο κανόνας.

● Ξεσκεπάζονται τα cabrio όλο το χρόνο. Σε κάθε φανάρι μπορείς να ακούσεις τις μουσικές προτιμήσεις του καθενός και να διαλέξεις.

● Διαστάσεις Μαϊάμι παίρνει ο παραλιακός πεζόδρομος της Γλυφάδας, καθώς γίνεται το αδιαχώρητο. Τυπάκια κάνουν ποδήλατο, jogging, roller.

● Η περατζάδα μυρίζει αντηλιακό, παγωτό, σινεμά και ευκάλυπτο σχεδόν όλο το χρόνο, εκτός ίσως από τα Χριστούγεννα.

● Σούσι, American burgers, μπουρίτος, πίτσα, μοριακή κουζίνα… ό,τι θέλεις θα το βρεις.

● Τρεις τοπικές εφημερίδες έχει η Γλυφάδα όπου θα βρεις πολλές πληροφορίες. «Βήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», «Ο Παλμός της Γλυφάδας - Παλμόραμα», «Glyfada Free Press».


Το γλυπτό θέατρο της Αιξωνής

Σε λίγους έχει να πει κάτι η λέξη Αιξωνή, και όμως ήταν το όνομα του Δήμου Γλυφάδας παλιά. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι στα όρια της σημερινής περιοχής βρισκόταν το αρχαίο θέατρο του Δήμου Αιξωνέων και από τις πηγές μαθαίνουμε ότι εκεί έχουν διδαχθεί οι πρώτες παραστάσεις των έργων του Σοφοκλή. Ωστόσο, το αρχαίο αυτό θέατρο ουδέποτε βρέθηκε σε ανασκαφές. Μάλιστα η εξαφάνισή του αποτελεί μυστήριο. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’80, στη θέση που βρισκόταν το αρχαίο θέατρο φτιάχνεται το γλυπτό και πανέμορφό θέατρο Αιξωνής και λειτουργεί από το 1992. Βρίσκεται χαμηλά στον Υμηττό και μοιάζει σχεδόν σαν να ξεπήδησε από λατομείο. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι της Γλυφάδας επιμένουν ότι έχουν παρέλθει οι ένδοξες στιγμές του θεάτρου, εντοπίζουν σημεία εγκατάλειψης και τα τελευταία χρόνια απαιτούν μεγαλύτερη αξιοποίησή του θεωρώντας ότι τα λίγα πολιτιστικά του δρώμενα δεν αντικατοπτρίζουν το μέγεθος του θεάτρου. Η προβολή του θα φέρει σίγουρα περισσότερο κόσμο στη Γλυφάδα.


Test yourself - Από το Facebook group

Σίγουρα είσαι παλιός Γλυφαδιώτης αν…

* ...Έχεις κάνει κοπάνα για καφέ στο OLYMPIC... 

*Έχεις ανέβει τις σκάλες του ΔΑΙΔΑΛΟΥ κι έχεις κατέβει του NUMBER ONE για μπιλιάρδο, φλιπεράκια και μπλιμπλίκια....

* Το όνομα ΜΠΑΧΑΣ ή ΜΠΑΧΑΜΠΟΥΑΣ δεν σου είναι άγνωστο (να ’σαι καλά εκεί μακριά που είσαι)

* Δε σου είναι επίσης άγνωστα τα: Βωβώ, Δικαιάκος, Παπαχριστόπουλος, Μπερδέκλης, Τσιμάρας, Σωτηρίου, Αλέξης κλπ...

* Έχεις φάει πόρτα στο BBG και στο BITSOULA καθότι πιτσιρικάς και ασυνόδευτος και αργότερα που μεγάλωσες... έχεις χορέψει, φλερτάρει, καμακώσει και πιει μέχρι πτώσεως στα εν λόγω.

* ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ και ΑΝΤΖΕΛΑ? Είμαι σίγουρος ότι έχεις περάσει απ έξω αλλά για το ότι έχεις μπει... δεν κόβω το χέρι μου.

* Σίγουρα τα έχεις πιει στο ALEX, στο SPIDERS, στην ASTARTI.

* Ε... δεν μπορεί, και το «μεσαίο» MOONSHINE θα το έχεις επισκεφτεί.

* Καλά... για ΑΛΙΜΟ και για PLAZA δε σου λέω τίποτε... πόσους φραπέ να έχεις πιει εκεί άραγε;

* Θυμάσαι AMERICAN TOAST 100% αλλά και τον ΑΙΝΟ απέναντι ακριβώς και φυσικά το QUEEN.

* Έχεις δει ταινιάρες στο ΚΟΓΚΟ, στο ΡΙΟ και στο ΑΡΙΑΝ... Ε ρε, τα hotdog στο RIO ε;

* Σίγουρα θυμάσαι ΗΒΗ και ΒΕΝΕΤΣΙΑ... αν και αμφιβάλλω ότι ήσουν θαμώνας.

* Ίσως να ήμασταν στην ίδια παρέα που ξεκίνησε με «όποιο μεταφορικό μέσο» από την πλατεία, για το πάρτι του Λουκιανού στη Βουλιαγμένη και ίσως πάλι να είδαμε μαζί τον Παύλο στην πλωτή εξέδρα, απέναντι από το παλιό Δημαρχείο σε ένα από τα τελευταία live του.

* Έχεις δει Γλυφάδα - Τερψιθέα στο «κλειστό» ...για να μη σου πω ότι έχεις τσαμπουκαλευτεί κιόλας με τον Τερψιθιώτη κολλητό σου. Και αν δεν έχεις τσαμπουκαλευτεί με αυτόν... έχεις σίγουρα με κάποιον Φαληριώτη.

* Καλαααά... έχεις πάει σε χοροεσπερίδες της 3ης Λυκείου ουκ ολίγες φορές (και κοίτα τώρα που δεν θυμάμαι πως έλεγαν την disco στη Βούλα)

* Μπας και θυμάσαι και το YURI’S ή το ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ; Θεός είσαι!!!!


Σημεία στίξης

Θαυμαστικό. Στο 111 της Ποσειδώνος το κτίριο μοιάζει με μεγάλο παλάτι. Πραγματικά ξεχωρίζει. Το έφτιαξε ο αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς και καλύπτει μια επιβλητικά μεγάλη επιφάνεια. Στην είσοδό του δεν θα βρεις κανένα διακριτικό να σε ενημερώνει για τη χρήση του κτιρίου.  Σήμερα στεγάζεται η αραβική κατασκευαστική εταιρεία και είναι τα γραφεία του αραβικού ομίλου Olayan. Μικρότερης κλίμακας αλλά πολύ ενδιαφέρον είναι το κτίριο που στεγάζει στο ισόγειο την Aegean Balkan Bank και ναυτιλιακές στους άλλους ορόφους. Λόγω υλικού και χρώματος η πρόσοψή του σου δίνει την εντύπωση ότι το κτίριο είναι μολυβένιο (ναι, σαν το στρατιωτάκι).  Τον αρχιτέκτονα δεν μπορέσαμε να τον βρούμε, ακόμη όμως γνωρίζουμε ότι είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Μαρτίνου οπότε είμαστε σε καλό δρόμο.

Εισαγωγικά. Όπως στρίβεις για πλατεία, επί της Ποσειδώνος, μεγάλο κτίριο με στοιχισμένα σε κάθετη διάταξη γυάλινα παράθυρα σαν «φινιστρίνια». Λίγο παιδί να έχεις μέσα σου, θα σου θυμίσει το παλιό επιτραπέζιο Σκορ 4. Εκείνο που τοποθετούσες κίτρινα και κόκκινα πούλια με σκοπό να βάλεις τέσσερα του ίδιου χρώματος στη σειρά, προλαβαίνοντας τον αντίπαλο, θυμάσαι; Αλήθεια, μοιάζει.

Ομοιωματικά. Πολλοί οίκοι ευγηρίας σε κεντρικά και μη σημεία, όλοι με μεγάλες μαρκίζες. Ο πιο ωραίος, με άποψη καθώς φαίνεται για την τέχνη, είναι αυτός στη Γρ. Λαμπράκη 25, καθώς κομμάτι της πρόσοψής του μοιάζει με  πάτσγουορκ το οποίο δεν έχουμε εξακριβώσει αν φαίνεται καλύτερα από απέναντι στο πάρκινγκ ή όταν το κοιτάς ακριβώς από κάτω, ισορροπώντας στις στρογγυλές πέτρες του γκαζόν σαν κατάσκοπος. Είναι ακριβώς δίπλα στο φωτεινό δολάριο. Υποψήφιο σε περίπτωση ανάγκης.  

Κόμμα. Παγκάκια παντού, χτιστά, ξύλινα, σιδερένια, είτε κεντρικά στο εμπορικό κέντρο, είτε απόμερα. Ιδανικά για να κάνεις μια στάση, να πάρεις μια ανάσα ή – γιατί όχι– καιρού θέλοντος να αράξεις με το αφέψημά σου. Επί της Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά θα δεις καμιά φορά 3 κορίτσια, αυτοσχέδιο συγκρότημα που παίζουν φλάουτο και τραγουδάνε χιτάκια της εποχής.

Παρένθεση. Ο πιο πράσινος δρόμος, που διακόπτει τον αστικό στοχασμό σου και που σε βγάζει λίγο από το ίδιο τοπίο σου, είναι η οδός Λαζαράκη. Πρώτα ήταν τα δέντρα με τους κορμούς που λυγίζουν ευλαβικά πάνω από το πεζοδρόμιο και μετά ο (μίνι) ποδηλατόδρομος. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε ότι αυτή η ευχάριστη παρένθεση θα επιμηκυνθεί, καθώς οι ποδηλατικές εκδρομές που ξεκινούν από την Άνω Γλυφάδα τις Δευτέρες κερδίζουν όλο και περισσότερο κοινό. 

Ερωτηματικό. Ποτέ δεν ξέρεις πότε φτάνεις Γλυφάδα, πάντα σου φαίνεται πιο μακριά απ’ ό,τι στα αλήθεια είναι. Ορόσημο η γέφυρα του Άγιου Κοσμά και οι ευκάλυπτοι που αρχίζουν να μυρίζουν διαπεραστικά πια όταν φύγει ο βαρύς χειμώνας.

Αποσιωπητικά. Χτιστά παγκάκια, σε σχήματα διάφορα στη Γρ. Λαμπράκη, θυμίζουν ιμάντες αεροδρομίου που φέρνουν τις αποσκευές. Θέλοντας και μη ο νους σου πάει στο Ελληνικό, τότε που προσγειωνόσουν και το καυσαέριο της τουρμπίνας μπερδευόταν με την υγρασία της θάλασσας και εσύ αναφωνούσες ευτυχής: Αθήνα!

Τελεία και παύλα. Η παραλία απέναντι από τα Δελφίνια είναι το πιο ωραίο άραγμα. Εκεί κάνουν παρτάκια οι πρόσκοποι και γλυκές αγκαλίτσες τα ζευγάρια.


Υπάρχει πρόβλημα;

Μια πρωτότυπη εφαρμογή έχει θέσει σε λειτουργία ο Δήμος Γλυφάδας όπου μπορείς να αναφέρεις μια βλάβη στην περιοχή χωρίς πολλές-πολλές διαδικασίες. Σε στάσεις, φωτισμό, κάδους μπλε και πράσινους. Μπαίνεις στην πλατφόρμα, αναφέρεις το πρόβλημα και είσαι ok. Αν αναρωτιέσαι για τη γραφειοκρατία, μπορείς να παρακολουθείς την εξέλιξη της αίτησής σου. Τη νέα και περίφημη εφαρμογή βρίσκεις στο glyfada.fixmycity.today. Εύγε!


Υδροναύτες

Ανάμεσα σε 40 φορείς και συλλόγους της περιοχής, σου τραβά το ενδιαφέρον το περίεργο όνομα Υδροναύτες. Η πρώτη σκέψη σού βγάζει μια κάσκα και κάτι παραμυθένιο. Δεν διαφέρει και πολύ. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Υδροναύτες», από το 2010, είναι ένας ανεξάρτητος καταδυτικός φορέας και διοργανώνει εθελοντικές υποβρύχιες δραστηριότητες με σκοπό να διαφυλάξουν το βυθό. Είτε έχεις καταδυτικές γνώσεις είτε όχι μπορείς να συμμετάσχεις.


Από ψηλά

Ίσως να έχεις παρατηρήσει εκείνο το εκκλησάκι που μοιάζει με κυκλαδίτικο και το βλέπεις από τη στάση του τραμ. Είναι στη νότια πλευρά του Υμηττού που βλέπει Αργοσαρωνικό, πάνω από τη Γλυφάδα. Είναι ο Προφήτης Ηλίας και κάθε 19 & 20 Ιουλίου οι Γλυφαδιώτες ανεβαίνουν εθιμοτυπικά και πιστά. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα. Στην αρχή είναι ανηφορικά, μετά ή ισιώνει ή εσύ έχεις πάρει το «κολάι» και δεν νιώθεις πια. Όπως και να έχει, η θέα σε αποζημιώνει και δεν είναι απαραίτητο να περιμένεις τον Ιούλιο για να πας. Για κάποιους η πεζοπορία αυτή προκαλεί χαλάρωση και άδειασμα της σκέψης.


Φαγητό, διασκέδαση & αγορές

Soleto // Kibo

image

image

image

image

image

image

Δεν γίνεται να περάσεις από τη Γλυφάδα, χωρίς να κάνεις μία τουλάχιστον στάση στο Soleto. Εδώ, βλέπεις, είναι το meeting point ολόκληρης της περιοχής και όχι μόνο. Περαστικοί, καλοφαγάδες, λάτρεις του ποτού και της καλής γεύσης συναντιούνται στα «ηλιόλουστα» (όπως σημαίνει στα Ιταλικά το όνομά του) τραπεζάκια του Soleto. Από τις 8 το πρωί οι καφέδες ανταγωνίζονται τους χυμούς, οι σοκολάτες τα smoothies, οι φυσικοί χυμοί τη μεγάλη ποικιλία τσαγιού. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συναγωνιστεί το πλούσιο, ακαταμάχητο πρωινό του Soleto με τους αμέτρητους συνδυασμούς, που δίνει στη μέρα, τη γεύση που της αξίζει. Αργότερα, συναντάς άλλο γευστικό παράδεισο…Με την επιμέλεια του chef Μιχάλη Ντουνέτα και με τις πρώτες ύλες να καταφτάνουν από το δικό τους βιολογικό αγρόκτημα στις Σπέτσες, κάθε πιάτο αφήνει το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στον ουρανίσκο. Χειροποίητα ζυμαρικά, σπιρτόζες πινελιές από aromatica prosciutto, εκλεκτά φιλέτα και αισθησιακές γεύσεις από αρωματικές τρούφες συνωμοτούν για να σε μυήσουν στην ιταλική φινέτσα. Για όσους όμως αγαπούν τις εξωτικές γεύσεις, το Soleto κρύβει ακόμα έναν άσσο στο μανίκι. Μια Asian γωνιά που σε περιμένει στο βάθος για να σου αποκαλύψει τα μυστικά της Άπω Ανατολής. Το Kibo, αισθησιακό και minimal, σερβίρει αυθεντικά γιαπωνέζικα πιάτα και sushi. Μοναδική ευκαιρία για να γευτείς ένα από τα καλύτερα χειροποίητα makimono της Αθήνας. Τα απογεύματα πάλι στο Soleto είναι σκέτη γλύκα. Με δικό του ζαχαροπλαστείο και pasty chef, ετοιμάσου για τα πιο φρέσκα και λαχταριστά γλυκά που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Μην παραλείψεις ούτε τα πλούσια brunch, που θα τα συναντήσεις κάθε Κυριακή 12.00-17.00. Εννοείται ότι το βράδυ έχει τις δικές του εκπλήξεις. House cocktails, ωραίες μουσικές, κρασιά από όλο τον κόσμο απογειώνουν την κάθε σου νύχτα. Τώρα ξέρεις, πως δεν είναι τυχαίο που η Γλυφάδα δίνει ραντεβού εδώ… Λαοδίκης 33-35, 210 9680460


Τάσος

image

Ήταν το μακρινό 1955 όταν ο παππούς Τάσος πούλαγε κοκ, σάμαλι και τουλούμπες στο μπαρ του κινηματογράφου «Αριάν» και ήταν πολλοί οι θαμώνες που αδιαφορούσαν για την ταινία. Αργότερα, το εργαστήριο μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε –μεταξύ άλλων– με τις καλύτερες χειροποίητες τυρόπιτες της πόλης, που η φήμη τους τις ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Πλέον το εργαστήριο έχει περάσει στην τρίτη γενιά ιδιοκτητών και… πελατών. Γιατί όποιος έχει φάει έστω και μία φορά από τις καταπληκτικές αυτές πίτες (εκτός από τυρόπιτες, θα βρεις κρεατόπιτες, λουκανικόπιτες και μανιταρόπιτες), το σάμαλι, το γαλακτομπούρεκο, τα κοκ και φυσικά τα περιβόητα νεγράκια (σ.σ. το γλυκό αυτό εφευρέθηκε από τον κ. Τάσο ως φόρο τιμής στον παίχτη του Πανιώνιου, Κώστα Νέγρη), δεν το ξεχνάει ποτέ. Μαραγκού 6, 210 8943154


Intimissimi: The Lingerie Spot

image

image

Η γοητεία με ιταλική υπογραφή μας συστήνεται σε ένα χώρο με εκλεπτυσμένη αισθητική στην καρδιά της Γλυφάδας. Στο νούμερο 41 της Μεταξά, η εντυπωσιακή βιτρίνα της Intimissimi boutique στέλνει ένα ιδιαίτερο, ελκυστικό μήνυμα κατευθείαν στο βασικό καταναλωτικό μας ένστικτο. Οι κούκλες προβάρουν με χάρη το σεξ απίλ των εσωρούχων νέας σοδειάς της σεζόν, κεντρίζουν το ενδιαφέρον και προϊδεάζουν για το ακαταμάχητα κομψό στιλ των σχεδίων κάθε συλλογής του κορυφαίου brand.

Στο εσωτερικό, η λιτή αλλά ζεστή διακόσμηση παραπέμπει σε ένα μοντέρνο και κλασικό ταυτόχρονα μπουντουάρ αναδύοντας μία cosy ατμόσφαιρα που σε αγκαλιάζει γλυκά. Oι μεγάλοι και αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές είναι, όμως, τα εσώρουχα και τα ρούχα της Intimissimi. Εδώ βρίσκουμε ό,τι πιο αισθησιακό και σοφιστικέ κυκλοφορεί και ανεβάζει τον εσωτερικό κόσμο της γυναίκας. Lingerie sets με τα πιο μοδάτα sexy υλικά, όπως δίχτυ, διαφάνειες και τούλια, δαντέλα και μετάξι που δίνουν σάρκα και οστά σε baby dolls, σεμιζιέ, κορμάκια και σουτιέν. Στα νέα trends της φετινής χρονιάς που ξεχωρίζουν είναι και τα σχέδια με τις μεταλλικές υφές και τα χειμωνιάτικα flower prints. Η basic σειρά καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες της γυναικείας underwear γκαρνταρόμπας με τα κλασικά, διαχρονικά σχέδια και χρώματά της, ενώ στην easywear σειρά διατίθονται homewear, νυχτικά, ρόμπες και κομπινεζόν. Τις εντυπώσεις κερδίζει και η συλλογή knitwear με τις μπλούζες, τα φορέματα, τις ζακέτες, που διακρίνονται για τη ρομαντική θηλυκότητά τους και τις διακριτικές sexy λεπτομέρειές τους – τα ανοίγματα στην πλάτη ή τα τελειώματα με δαντέλα... Oύτε ο άντρας μένει, όμως, παραπονεμένος, είτε είναι κλασικός, μοντέρνος ή πιο funky, στα εσώρουχα και το easywear ντύσιμό του. Mεταξά 41, 210 8985054


Flocafe Espresso Room

image

image

image

image

image

Αν σου έχει λείψει η γεύση ενός πραγματικά καλού καφέ είσαι στο σωστό σημείο. Με νέο concept, καινούργιους καφέδες κι ανανεωμένο χώρο ήρθε για να αλλάξει όλα όσα ήξερες γύρω από το αγαπημένο σου ρόφημα. Εδώ θα βρεις τρία νέα χαρμάνια, που φτιάχνονται αποκλειστικά για το Flocafe Espresso Room. Το America Latina με τη γεμάτη γεύση, την ισορροπημένη οξύτητα και το πλούσιο άρωμα, το African Earth από αφρικανικές ποικιλίες Arabica και Robusta, με μια χαρακτηριστική έντονη γεύση που αποκαλύπτει νότες ξηρών καρπών και το Honduras Premium, εξαιρετικά σπάνιο χαρμάνι που καλλιεργείται σε περιορισμένη ποσότητα και σε μία μόνο single estate φάρμα. Μπορείς να επιλέξεις το χαρμάνι που ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σου σε οποιονδήποτε καφέ (espresso, espresso freddo, cappuccino και freddo cappuccino) ή ακόμα και να το πάρεις σπίτι σου, φρεσκοαλεσμένο ή σε κόκκους. Θα το καταλάβεις με την πρώτη γουλιά: Αυτός είναι ο καλύτερος καφές που έχεις πιει ποτέ.

Για να συνοδέψεις ιδανικά τον καφέ σου, θα βρεις ένα πλήθος από λιχουδιές. Δροσερά γλυκά, φρεσκοψημένα μπισκότα, πληθωρικά κρουασάν, όλα όσα κάνουν το απόλυτο ταίρι με μία κούπα εξαιρετικής ποιότητας καφέ. Και όταν έρθει η ώρα να κάνεις το μεσημεριανό σου διάλειμμα, πάλι δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Πλούσια sandwiches, χορταστικά burgers, tartines (δοκίμασε οπωσδήποτε με ψητό φιλέτο κοτόπουλου), ομελέτες, σαλάτες κι άλλα πολλά. Το βραδάκι μπορείς να έρθεις εδώ για μοναδικά coffee cocktails (με αλκοόλ ή χωρίς), ωραία ποτά ή για ένα ποτήρι κρασί που θα συνοδεύσεις με μια τραγανή μπρουσκέτα ή ένα tacos με κοτόπουλο. Extra tip: Μπορείς να ρωτήσεις το προσωπικό για ό, τι απορία έχεις πάνω στον καφέ. Είναι αληθινοί γνώστες! Λαζαράκη & Ζέρβα, 210 8982290, Fb: Flocafe Espresso Room Γλυφάδας


Επίλεκτον

image

Από τα στέκια που μπαίνεις πρωί και βγαίνεις βράδυ. Ξεκινάει τη μέρα του με πλούσια πρωινά (να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τις χειροποίητες πίτες τους) και μυρωδάτο καφέ (illy βραβεία απο artisti del gusto) για να συνεχίσει με ό,τι τραβάει η όρεξή σου… από ζουμερά κρεατικά και μαγειρευτά μέχρι υπέροχες σούπες (κρύες ή ζεστές). Όλα μπορείς να τα πάρεις και πακέτο, ενώ γίνεται και delivery. Το βραδάκι θα πας για ποτό (€6) και αμέτρητα cocktail. Extra tip: Μην ξεχάσεις τα γλυκά δικής τους παραγωγής! Παπανδρέου 5, 210 8941120, Fb: Επίλεκτον café bar restaurant


Ocean Basket

image

image

Πριν 20 χρόνια δύο Έλληνες στη Νότια Αφρική βούτηξαν ένα καλάθι στα νερά του ωκεανού. Όταν το ανέσυραν, είδαν με έκπληξη ότι ήταν γεμάτο με θαλασσινά. Ήταν η στιγμή που γεννήθηκε μια νόστιμη ιδέα που ακούει στο όνομα «Ocean Basket». Πρόκειται για τη διεθνή αλυσίδα εστιατορίων που έκανε μόδα την casual ψαροφαγία σε όλο τον κόσμο και μετά από 160 εστιατόρια σε Νότια Αφρική, Μαυρίκιο, Ντουμπάι και Κύπρο, το κατάστημα της Γλυφάδας είναι το πρώτο στην Ελλάδα. Γαρίδες σε τέσσερα μεγέθη, καλαμάρι στη σχάρα και άψογο σούσι είναι κάποιες από τις σπεσιαλιτέ που θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Μην παραλείψεις τις διάσημες «Πιατέλες», θα καταλάβεις από κοντά γιατί έχουν γίνει ανάρπαστες. Λαζαράκη 61& Πανδώρας 5, 210 8983183, Fb: Ocean Basket Greece


Gazi College

image

image

image

Ένας καλαίσθητος και φιλόξενος all day χώρος που λειτουργεί ως café, snack, food, bar, patisserie, για κάθε γούστο και περίσταση, συνθέτοντας ένα γοητευτικό μωσαϊκό προσώπων, χαμόγελων και ιστοριών, όπου ο καθένας βρίσκει τη θέση του. Το Gazi College είναι value for money χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα, καθώς όλα τα υλικά είναι αγνά και προσεκτικά διαλεγμένα και τα πάντα homemade. Θα βρείτε ιδιαίτερα χορταστικά πιάτα και γεύσεις από όλες τις γωνιές του κόσμου, πολλές καινούργιες επιλογές όπως Chilli burger, Mexican fajitas, Tagliata italiana, Pollo a la parilla, Ψαρονέφρι on the chips, Asian basket και άλλα πολλά, ενώ κατενθουσιασμένοι θα μείνουν και όσοι έχουν… γλυκιά διάθεση. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα cocktail του! Ένας πανέμορφος casual χώρος, που σε προδιαθέτει να τον μετατρέψεις σε στέκι σου! Με δωρεάν πάρκινγκ, δυνατότητα take away και delivery. Θα το βρείτε και σε Γκάζι (Περσεφόνης 53, 210 3422112) και Πειραιά (Γρ. Λαμπράκη 117, 210 4100612). Γρ. Λαμπράκη 5, 210 8982723, www.gazicollege.gr, fb: Gazi College


Mosaico

image

image

Στέκι που θυμίζει αθηναϊκό down town, με διαφορετικούς djs κάθε μέρα και συχνά περάσματα από μεγάλα ονόματα που θα μπορούσατε να δείτε μόνο σε φεστιβάλ ή σε μεγάλα clubs. Με ακούσματα από ηλεκτρονική έως ποπ ροκ και σόουλ, φανκ και τζαζ και με κάποια από τα καλύτερα κοκτέιλ όχι μόνο της Γλυφάδας αλλά και της Αθήνας. Ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ, ενημερωθείτε για τα dj sets από την ιστοσελίδα και το facebook και σημειώστε δύο ημερομηνίες: 11/9 Ray Mang & Professional Crap Dancers, 3/10 Rampue & Marsha. Λαοδίκης 30, 21 0898 3208, www.mosaicobar.gr, Fb: Mosaico Cocktail Espresso Bar


Σαρδελάκι

image

Το εστιατόριο που έκανε μόδα τα αφρόψαρα είναι από αυτά που η φήμη τους έχει εξαπλωθεί κι έξω από τα σύνορα των νοτίων προαστίων. Δεν είναι μόνο που τα ψαράκια είναι όλα τους φιλεταρισμένα και φρεσκότατα, δεν είναι η τέχνη στο τηγάνι, ούτε καν τα σπιτικά μεζεδάκια. Είναι η ασυναγώνιστη σχέση ποιότητας-τιμής που έχει ξεσηκώσει ένα σούσουρο γύρω από το όνομά του. Εδώ, δεν χρειάζεσαι περισσότερα από €20 στο πορτοφόλι σου για να φας φρέσκο ψάρι. Όταν κάτσεις στα λευκά τραπεζάκια του θα έρθει πρώτα ένας δίσκος, όπως παλιά, για να διαλέξεις τα μεζεδάκια σου. Δοκίμασε καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, σκορδαλιά με θρακιώτικη συνταγή, σκουμπρί καπνιστό, παστουρμά μπακαλιάρο και στη συνέχεια πέρασε στα ψαράκια και στα θαλασσινά, τα μαγειρεμένα με αληθινή μαεστρία. Συνόδευσε με καλό χύμα κρασί, ούζο και τσίπουρο από μικρούς παραγωγούς. Extra tip: Το άψογο σέρβις. Φοίβης 15, 211 4021195, Fb: Σαρδελάκι


TGI Friday's

image

image

image

image

Όταν πηγαίναμε σχολείο ήταν το στάνταρ ραντεβού. Κάθε Παρασκευή κατηφορίζαμε τη Λαζαράκη μέχρι τον αριθμό 43. Τα TGI Fridays μας περίμεναν εκεί με ωραία μουσική, fun ατμόσφαιρα και τους πιο φιλικούς σερβιτόρους (πάντα ήμασταν τσιμπημένες με κάποιον). Τα τραπέζια και η μπάρα ήταν γεμάτα. Δεν ήταν μόνο το δικό μας ραντεβού. Εκεί γνωρίσαμε τους πρώτους μας έρωτες, εκεί περνούσαμε τη μέρα όταν κάναμε κοπάνες και όλες τις νύχτες του καλοκαιριού.

Αργότερα πέρασαν τα χρόνια, μεγαλώσαμε. Και παρόλο που φύγαμε από την περιοχή, ποτέ δεν ξεχνάμε το ραντεβού μας. Σχεδόν κάθε Παρασκευή είμαστε εκεί. Πότε για τα ζουμερά burgers, πότε για τα αγαπημένα γλυκά, πότε απλά και μόνο για την ακαταμάχητη Jack Daniel’s sauce, αυτή την καταπληκτική γλυκοπικάντικη σος με την καπνιστή γεύση και τη μυστική συνταγή που απογειώνει τη γεύση κάθε πιάτου. Πού και πού δυο από εμάς, κρυφά από την υπόλοιπη παρέα πηγαίνουμε και τα υπόλοιπα, εκτός Παρασκευής βράδια. Δεν έχει σημασία, γιατί όπως λέμε γελώντας «εδώ κάθε μέρα είναι Παρασκευή». Πίνουμε πάντα Margaritas, γιατί έχει τις καλύτερες σε ολόκληρη την πόλη και μετά αργούμε να γυρίσουμε σπίτι…

Έτσι χτίζονται τα αληθινά στέκια. Με αναμνήσεις και ιστορίες που θυμάσαι και αφηγείσαι για χρόνια. Για αυτό και εξακολουθώ να περιμένω όλο ανυπομονησία την επόμενη Παρασκευή στα TGI Fridays. Είναι το ραντεβού μας. Λαζαράκη 43, 210 8982608, Fb: TGI Fridays Greece


Pere ubu

image

image

image

Πρόκειται για το meeting point που έκανε στέκι την οδό Κύπρου. Δεν είναι μόνο ο τρομερά καλόγουστος χώρος με τη νεοϋορκέζικη αισθητική που γεμίζει από χαρούμενες παρέες όλη μέρα. Δεν είναι καν οι απίστευτες γεύσεις που φιγουράρουν κάτω από την ταυτότητα «burger bar». Περισσότερο είναι που η νοοτροπία του Pere κινείται γύρω από τη φιλοσοφία του Pure Food. Βιολογικές πρώτες ύλες, homemade σάλτσες (αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις τη stake sause «umami»), σπιτικές γεύσεις, όλα συνθέτουν τη λογική μιας healthy νοοτροπίας που τελικά δεν πιστεύεις ότι μπορεί να είναι τόσο νόστιμη. Best seller φυσικά είναι τα αξεπέραστα burger του, με το εξαιρετικό κρέας, τις χειροποίητες σος και το ειδικό ψωμάκι που δεν υπάρχει αλλού. Οι χορτοφάγοι θα λατρέψουν τη vegetarian εκδοχή του από κινόα. Όσο περνάει η ώρα, το Pere μεταμορφώνεται σε ένα από τα πιο πολυδιάστατα μπαράκια της πόλης. Συνήθως οι βραδιές εδώ καταλήγουν σε αξέχαστα πάρτι, με συντροφιά τα καλύτερα signature cocktail της πόλης. Κύπρου 74, 210 8941450, Fb: PERE


WeSC

image

image

Το νέο κατάστημα WeSC στην οδό Αρτέμιδος έχει ανοίξει τις πόρτες του και προσκαλεί κάθε Αθηναίο να βρει, για πρώτη φορά, όλη την γκάμα των προϊόντων WeSC συγκεντρωμένη σε ένα χώρο. Τζιν και υφασμάτινα παντελόνια, μονόχρωμα ή printed t-shirts και μπλουζάκια, funky ακουστικά και μοδάτα αξεσουάρ, φορέματα με ιδιαίτερο στιλ και παπούτσια για όλα τα γούστα. Μια θάλασσα πολυχρωμίας από κόκκινα, άσπρα, κίτρινα, μπλε και πράσινα κομμάτια που συνυπάρχει με τα «αυστηρά» γκρι και μαύρα. Η πλήρης συλλογή για άντρες και γυναίκες προσφέρει τη δυνατότητα ενός είτε casual είτε πιο επίσημου ντυσίματος, αναμφίβολα όμως εξασφαλίζει μια εμφάνιση απαράμιλλου στιλ. Αναζητήστε τη νέα φθινοπωρινή συλλογή με χρώματα και σχέδια εμπνευσμένα από τη σκανδιναβική παράδοση και «κληρονομιά». Φούτερ και πουλόβερ που ξυπνούν γλυκές αναμνήσεις πλεγμένων στο χέρι ρούχων από τη μαμά και τη γιαγιά, ζεστά χρώματα και γεωμετρικά prints που σε μαγνητίζουν και μοναδικά, ιδιαίτερα παπούτσια που αναδεικνύουν την κομψότητα σε κάθε στιλ. Αρτέμιδος 2, 210 8941358


Holy Spirit

image

«Θα συναντηθούμε στο Holy Spirit και βλέπουμε». Αυτή είναι η πρόταση με την οποία ξεκινάει η βραδιά όλων στη Γλυφάδα. Αυτό το φιλικό street bar, με την πάντα καλή διάθεση, είναι από τα πιο γνωστά meeting point της περιοχής. Εδώ θα τους βρεις όλους, να γελάνε, να μιλάνε και να γνωρίζονται πίνοντας το ποτό τους ή κάποιο από τα φημισμένα signature cocktail του Holy (αν δεν σε πείσει ο υπότιτλος «cocktails from our soul», θα σε πείσει σίγουρα το My Tai). Μέσα χορεύεις και χαζεύεις με τις ώρες το mini cooper στο… ταβάνι! Έξω πάλι, πιάνεις φιλίες με όλους, φλερτάρεις και ζεις την απόλυτη καλοκαιρινή βραδιά. Ο dj καθημερινά παίζει μουσική mainstream από τις 9, ενώ από τον Οκτώβρη και μετά όλοι περιμένουν τα live ή κάποιο από τα διάσημα θεματικά πάρτι τους. Λαοδίκης 41, 210 8982650, Fb: Holy Spirit Cocktail Bar


A Mano

image

image

Ήρθε στη Γλυφάδα λίγο πριν το καλοκαίρι και έφερε μαζί του τις αυθεντικές ιταλικές γνώσεις του. Το A Mano μιλάει ιταλικά από το πρωί, όταν σου σερβίρει τον αυθεντικό blue mountain espresso, ζεστή και αφράτη focaccia ή την τρομερή του Piadina Tradizionale. Το μεσημέρι πάλι οι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας το προτιμάνε για το Vitello Tonnato (μοσχάρι με κρύα σάλτσα τόνου, κάπαρη και βαλεριάνα), το ριζότο με λεμόνι, τις παπαρδέλες με μοσχαράκι ραγού, πορτσίνι και παλαιωμένη παρμεζάνα και τη μοναδική Bistecca Chianina. Όλα αυτά τα απολαμβάνεις συνοδεύοντας με κάποιο κρασί από την πολύ καλά ενημερωμένη λίστα του και αφήνοντας τις νότες ιταλικών τραγουδιών να σου χαϊδεύουν τις αισθήσεις. Ολοκλήρωσε το ταξίδι σου στην ιταλική κουζίνα με κάποιο από τα λαχταριστά γλυκά και μη στεναχωριέσαι που φεύγεις. Είναι σίγουρο ότι θα ξανάρθεις σύντομα... Κύπρου 74, 210 8980334


Amigos

image 

Φέτος κλείνει τα 20 του χρόνια έχοντας να υπερηφανεύεται ότι κράτησε στο ακέραιο την υπόσχεση που έδωσε το 1995: Να μας ταξιδέψει στην παραδοσιακή μεξικάνικη κουζίνα στις καλύτερες εκδοχές της. Στη φιλόξενη σάλα του με τα έντονα μεξικάνικα στοιχεία και στον καταπράσινο κήπο του με τα εξωτικά φυτά, θα απολαύσετε λαχταριστά fajitas, τραγανά tacos, εκπληκτικά burritos και πολλές ακόμη μεξικάνικες γεύσεις, από αγνά υλικά και σε μερίδες που το λιγότερο που τις λες είναι γενναιόδωρες και έχει επιμεληθεί η συνεργάτιδα της πρεσβείας του Μεξικό, Julia Pajalla De Bassi. Εκτός από τα πολύ νόστιμα πιάτα του, μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο ξεχωριστό κοκτέιλ, τα οποία δημιουργεί ο Λευτέρης Πετρογεωργάκης, ο οποίος τον Οκτώβριο θα διεκδικήσει τον παγκόσμιο τίτλο του Don of Tequila στο διαγωνισμό της Jose Cuervo. Θα το βρείτε και στη Νέα Σμύρνη (Μ. Αλεξάνδρου 70, 210 9332220). Κύπρου 65Α, 210 8983167, www.amigos.gr Fb: Amigos All Day Mexican Restaurant Bar


Momix

image

image

Η καινοτομία στο κοκτέιλ ονομάζεται Momix, το οποίο εδώ και τρία χρόνια μας συστήνει την εισαγωγή της μοριακής γαστρονομίας στο bartending, παντρεύοντας τη ζαχαροπλαστική με το mixology. Θα δοκιμάσετε υπέροχα κοκτέιλ που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού, για τα οποία ενδιαφέρον έχουν δείξει εταιρείες από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Μεξικό, Βουλγαρία, όπου οι υπεύθυνοι του Momix προσκλήθηκαν για να παρουσιάσουν το προϊόν τους. Εσείς που είστε τυχεροί και το έχετε στην πόλη σας μπορείτε να κάνετε την αρχή με ένα κοκτέιλ ή τα Momix A- Bubbles, που είναι σφηνάκια που σερβίρονται σε κουτάλι με σφαιροποιημένο λικέρ συνοδεία κάποιας σος. Θα νιώσετε μια πρωτόγνωρη γευστική έκρηξη στο στόμα σας. Θα το βρείτε και στον Κεραμεικό (Κελεού 1-5). Ποσειδώνος 81 & Δούσμανη 3 (στοά εμπορικού κέντρου Colosseum - Γλυφάδα), www.momix.gr


Vincenzo

image

image

image

Αγαπημένο ιταλικό, όπου στην όμορφη αυλή του συναντιούνται οικογένειες, ζευγάρια, παρέες κάθε ηλικίας. Το κλίμα είναι πάντα φιλικό και χαρούμενο, ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς από μια αυθεντική ιταλική ταβέρνα. Δεν είναι όμως μόνο γι’ αυτό που εδώ και χρόνια έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των καλοφαγάδων. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι απλό. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις αυθεντικές ιταλικές γεύσεις; Πληθωρικές μακαρονάδες σε αμέτρητες παραλλαγές, δροσερές μπρουσκέτες και πιπεράτα σκορδόψωμα και τόσα (μα τόσα) ακόμα. Ο κατάλογος έχει τόσες επιλογές που όσες φορές και να πας νομίζεις ότι είναι η πρώτη. Πολλοί είναι και αυτοί που έχουν αδυναμία στην περίφημη πίτσα του. Ο λόγος είναι η λεπτή και τραγανή της ζύμη, που φέρνει στα χείλη κάτι από Ρώμη. Γιαννιτσοπούλου 1, 210 8941310, site: www.vincenzoglyfada.gr


Moouu

image

image

«Εκλεκτά κρέατα σε χαμηλές τιμές». Μία φράση είναι αρκετή για να περιγράψει τη φιλοσοφία αυτού του αυθεντικού steak house. Συκώτι με μοσχολέμονο, πουρέ και μαρμελάδα λεμόνι, καταπληκτικό hanging tender, cote de veau για δύο (γαλλική κοπή black angus με παπαρδέλες λαχανικών και baby πατάτες), είναι μόνο μερικές από τις εξαιρετικές προτάσεις που θα έκαναν κάθε ορκισμένο κρεατοφάγο να παραμιλάει. Δεν λείπει βέβαια η απαραίτητη συνοδεία, μία προσεκτικά διαλεγμένη λίστα με 35 ετικέτες κρασιών και τα μικρά, γλυκά θαύματα. Δοκίμασε μους σοκολάτας με σοκολατένιο μπισκότο, μπανόφι με καραμέλα και τάρτα λεμονιού με μαρέγκα και παγωτό lime. Η φήμη που ακολουθεί το Moouu, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στα εξαιρετικά πιάτα κρεατικών του, αλλά επεκτείνεται και στην μπάρα του. Μερικά από τα καλύτερα cocktails της πόλης σε περιμένουν εδώ. Απλά περιέγραψε στον barman το cocktail των ονείρων σου και ετοιμάσου να το πιεις... Φοίβης 17, 211 4096295, Fb: Quality Meats MOOUU


Γη

image

image

image

Η Γη άνοιξε πριν ένα χρόνο, προτείνοντας vegan και raw food ιδεολογία, ξέροντας από πρώτο χέρι ότι το μυστικό για μια καλή ποιότητα ζωής περνάει από το πιάτο μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κουζίνα της τα περισσότερα φαγητά δεν μαγειρεύονται σε θερμοκρασία άνω των 46°C, διατηρώντας έτσι όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους. Ανακάλυψε νόστιμες προτάσεις που θα γεμίσουν τη μέρα σου από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπως δροσερά smoothies που χαρίζουν ενέργεια και αποτοξίνωση, νόστιμα υγιεινά πιάτα, όπως μπουρίτος, πίτσες, κρέπες, noodles κολοκυθιών με υλικά που διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και πεντανόστιμα γλυκά. Ναι, σωστά διάβασες. Επιτέλους, μπορείς να απολαύσεις όλα τα γλυκά που σου αρέσουν χωρίς ενοχές. Τα γλυκά της Γης έχουν την ίδια γεύση με αυτά που ξέρεις, αλλά στην πραγματικότητα διαφέρουν πολύ, αφού φτιάχνονται από ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και σπόρους, χωρίς να περιέχουν καθόλου γλουτένη, ζάχαρη ή αυγά. Η Γη, στην οποία μπορείς να πιεις και έναν καλοφτιαγμένο καφέ, Θα σου αρέσει τόσο που θα την κάνεις δεύτερο σπίτι σου. Γρηγορίου Λαμπράκη 69, 210 9648512, Fb: Γη/Yi


Handromania

image

Μετά από 3 καταστήματα σε Χαλάνδρι, Περιστέρι και Χανιά και πάνω από 20 χρόνια δημιουργικής παρουσίας, επιτέλους τα νότια προάστια έχουν το δικό τους Handromania. Εδώ θα βρεις χάντρες, εξαρτήματα, είδη χειροτεχνίας, υλικά αργυροχοΐας και όλα όσα χρειάζεσαι για να φτιάξεις τα δικά σου, μοναδικά κοσμήματα, με πολλή φαντασία και τη βοήθεια του φιλικού προσωπικού που είναι πάντα δίπλα σου. Σημείωσε ότι στον επάνω όροφο πραγματοποιούνται σεμινάρια για ντεκουπάζ και τεχνικές χειροτεχνίας από ανακυκλώσιμα υλικά, για τα οποία μπορείς να ενημερωθείς αναλυτικά από την ιστοσελίδα του. Αν πάλι δεν βρίσκεσαι σε δημιουργικό οίστρο, μπορείς να επιλέξεις από τα ξεχωριστά χειροποίητα κοσμήματα που διατίθενται σε τιμές από μόλις €5. Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 15 & Δούσμανη, 210 8944762, www.handromania.gr


kayak

image

Το στέκι που θα απολαύσετε τις βραβευμένες γεύσεις παγωτών Kayak, το χαμηλών λιπαρών, διεθνώς αναγνωρισμένο και πολυβραβευμένο Greek Frozen Yogurt και το καλύτερο Sorbetini των νοτίων προαστίων. Η ελληνική εταιρεία Kayak εδώ και χρόνια αναμειγνύει αγνές πρώτες ύλες, 100% πραγματικό ελληνικό γιαούρτι, φρέσκα φρούτα και σας προσκαλεί σε ένα γαστριμαργικό ταξίδι απόλαυσης. Μαζί με αυτά θα βρείτε επίσης φυσικά υπέροχα σνακ και φαγητά σε όλη τη διάρκεια της μέρας! Ζησιμοπούλου & Ι. Μεταξά, 210 8949130


Vinarte

image

Ανανεωμένο επιστρέφει το Vinarte στις 25 Σεπτεμβρίου από όλες τις απόψεις: Vino, Gastronomia, Musica και Arte. Αποκάλυψη τα πιάτα με άρωμα Μεσογείου, ενώ εκπληκτικά είναι και τα tapas του με συνταγές από Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε με ένα ποτήρι κρασί στο bar είτε συνοδευτικά με το μενού σας.

Αξιοσημείωτη είναι η λίστα κρασιών με επιλεγμένες ετικέτες από Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και μοναδικές ετικέτες που δεν θα βρείτε αλλού.

Συναρπαστικές οι βραδιές με live events από jazz, swing και latin σχήματα κάθε Πέμπτη, Wine Wednesday με aperitivo 6 με 8 και παρουσιάσεις νέων παραγωγών σε ένα χώρο που ανανεώνεται εικαστικά με εκθέσεις φωτογραφίας.

Εξαιρετική η ιδέα της Τρίτης με Bring your own bottle και της Kυριακής με Bring your own family όπου τα παιδικά μενού είναι δωρεάν.

Ραντεβού στις 25 Σεπτεμβρίου, λοιπόν! Μαραγκού 18, 210 8941511, www.vinarte.gr


Φωτό: Βαγγέλης Τάτσης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ