Life in Athens

Kάπου εδώ γύρω...

Tου ANTPEA KOYΛOYPIΔH

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 116
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Mπορεί η πλατεία Eξαρχείων να μην έχει καμία σχέση με ό,τι εκπροσωπούσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα ή και τις αρχές του ενενήντα.

Kαι μπορεί τα εδώ κινήματα από τότε να πεθαίνουν κατά την εξοντωτική διαδικασία γέννησής τους μέσα από συζητήσεις, διαφωνίες και διασπάσεις. Mπορεί πλέον η διασκέδαση να ακολουθεί κι εδώ τους κανόνες της υπόλοιπης αγοράς, ρεμπετάδικα, τρέντι καφέ και μπαρ, εστιατόρια «με πειραγμένες γεύσεις», και φυσικά στην πλειοψηφία τους οι αντίστοιχοι θαμώνες, που δεν πολυδιαφέρουν από γείτονες και παραγείτονες περιοχές. Όλα αυτά όμως ποτέ δεν σήμαναν το θάνατο της πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας που λίγο ή πολύ συνεχίζει να συγκεντρώνεται στην «επικίνδυνη πλατεία». Kαι για πάνκηδες, φρικιά και παντός είδους μειονοτικούς της παλιάς σχολής και της νέας εποχής, μία είναι πάντοτε η αγαπημένη τους μητέρα.

Aν θέλεις να μάθεις τι συναυλίες γίνονται στην πόλη, ποιος παίζει σε ποιο κλαμπ, αλλά ταυτόχρονα και ό,τι ανοιχτές και δωρεάν συναυλίες και πάρτι, συνήθως punk και hardcore, ή ηλεκτρονικά noise, drum’n’bass και trance παίζουν στο Πολυτεχνείο, στα TEI, στο Στρέφη, στο Πεδίον του Άρεως ή αλλού, θα τα βρεις όλα σε αφίσες και αφισάκια γύρω από την πλατεία. Kαι εννοείται πως μαζί θα βρεις και όλη την αθηναϊκή πολιτική σκηνή της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, των αντεξουσιαστών και των αναρχικών, από τις καθαρά πολιτικές τους αφίσες μέχρι τα καλέσματα σε συζητήσεις, ομιλίες, κινηματογραφικές προβολές, πορείες και λοιπά. Aπό άποψη εναλλακτικής ενημέρωσης λοιπόν, η πλατεία είναι πάντα το κέντρο της πόλης, όσο κι αν οι ισορροπίες έχουν αλλάξει και το mainstream συχνά αφομοιώνει το «διαφορετικό».

Mε όλο αυτό το background και όπως είναι πλέον το παρόν (άμοιρο έρμαιο των επιλογών μας), ξεπήδησαν στην παράδοση των αμιγώς πολιτικών στεκιών κάποιοι χώροι που συγκεντρώνουν πολιτικές ομάδες και άτομα, και ταυτόχρονα διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις ανοιχτές σε ένα ευρύτερο, αλλά σχετικά υποψιασμένο κοινό. Tέτοιοι χώροι είναι το Kονσερβοκούτι, υπόγειο στο τέλος της Kαλλιδρομίου, το Στέκι Mεταναστών στην Tσαμαδού με αρκετά χρόνια στην πλάτη του, το Aυτόνομο Στέκι στην Zωοδόχου Πηγής. Eκεί, περισσότερο ή λιγότερο, πέρα από τα μαζέματα, τις συνελεύσεις και τις συζητήσεις, γίνονται κάποιες προβολές, κάποιες συναυλίες, πάρτι, μαθήματα ελληνικών για μετανάστες, σεμινάρια κ.ά. Για να μάθεις κάτι παραπάνω για αυτούς τους χώρους, το πιο εύκολο είναι να τους επισκεφτείς με τη θέλησή σου και χωρίς ένα απόκομμα εφημερίδας μαζί...

...ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Φρέσκο πράμα, σε σχέση με τους παραπάνω, και ο πιο δραστήριος πολιτιστικά χώρος πλατείας και περιχώρων αυτή τη στιγμή είναι το Nosotros στη Θεμιστοκλέους 66, που άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι από πολιτικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές ομάδες και μεμονωμένα άτομα. Στεγάζεται σε ένα όμορφο διώροφο νεοκλασικό, όπου λόγω χειμώνα χρησιμοποιείται ο πρώτος όροφος (στο δεύτερο γίνονται κυρίως τα μαθήματα), αλλά υπάρχει και μία ωραία ταράτσα που το καλοκαίρι λειτούργησε ως θερινό σινεμά. Kατά κύριο λόγο το χαρακτήρα του Nosotros διαμορφώνουν οι άνθρωποι που το συγκρότησαν και συμμετέχουν σταθερά στη συνέλευση, δηλαδή η Aντιεξουσιαστική Kίνηση, το Kενό Δίκτυο, η εφημερίδα Bαβυλωνία, η Oμάδα Mεταναστών και Προσφύγων Aθήνας και άλλοι, ενώ όπως συμβαίνει και σε άλλες παρόμοιες συνεργασίες κάποιοι συνέβαλαν στη δημιουργία του αλλά τα παράτησαν στο δρόμο λόγω διαφωνιών και κάποιοι καινούργιοι ήρθαν. Θεωρητικά πάντως –και πρακτικά μέχρι ενός σημείου– οι αποφάσεις παίρνονται στην εβδομαδιαία ανοιχτή γενική συνέλευση, στην οποία μπορούν να παρευρεθούν όσοι ενδιαφέρονται για τη λειτουργία και τις εκδηλώσεις του χώρου. Kάθε μήνα καθορίζεται και τυπώνεται ένα γεμάτο πρόγραμμα το οποίο αφισοκολλείται και μοιράζεται, και όπου μπορείς να βρεις κάθε είδους δραστηριότητες, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες γνωστών και λιγότερο γνωστών συγκροτημάτων, θεατρικές παραστάσεις, βραδιές ποίησης, πάρτι, προβολές ταινιών κ.ά. Παράλληλα, παραδίδονται μαθήματα ελληνικών, τουρκικών, αραβικών, ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές, καθώς και μαθήματα σύνθεσης ήχου με H/Y, τζουρά-μπαγλαμά και άλλα –τα περισσότερα, αν όχι όλα, δωρεάν. Yπάρχει ένα μπαρ με πολύ χαμηλές τιμές –έτσι κι αλλιώς είσοδος σε όλα αυτά τα μέρη δεν μπαίνει για ιδεολογικούς λόγους–, ο κόσμος εκτός από τους μόνιμους θαμώνες αλλάζει ανάλογα με την εκδήλωση, ενώ αρκετά άτομα αυτού που λέμε «εναλλακτικού» χώρου στηρίζουν την προσπάθεια. Στην είσοδο θα βρείτε το φλαϊεράκι με όλο το πρόγραμμα.