- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τσακρής: Επιθετική και στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη
«Αυτοί οι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι πιστεύω μέχρι το καλοκαίρι», σημείωσε ο καθηγητής
Κορωνοϊός: Τι δηλώνει ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, το άνοιγμα των σχολείων και τη βρετανική μετάλλαξη.
Την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας εξέφρασε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων,
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τσακρής σημείωσε ότι η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι επιθετική τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες σύμφωνα με βρετανικές μελέτες. «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επόμενες μέρες. Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ με τρομερές οικονομικές θυσίες είναι κρίμα σε αυτή τη φάση να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση στους επόμενους μήνες που είναι ιδιαιτέρα κρίσιμοι, να μην ξεχνάμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό αυτή τη στιγμή και πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε αναζωπυρώσεις εάν χαλαρώσουμε αν νομίζουμε ότι επειδή άνοιξε η αγορά να νομίζουμε ότι το ξεπεράσαμε κι ότι έχει τελειώσει. Μην περάσει αυτό το μήνυμα στον κόσμο», σημείωσε ο καθηγητής.
«Αυτοί οι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι πιστεύω μέχρι το καλοκαίρι και μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί με υψηλό ποσοστό πληθυσμού εμβολιασμού πιστεύω ότι από το Σεπτέμβριο έχοντας εμβολιάσει ένα υψηλό ποσοστό πληθυσμού θα έχουμε εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στην επιδημία», υπογράμμισε ο κ. Τσακρής και σημείωσε ότι διαμορφώνεται τάση στην Ελλάδα ότι υπάρχει σχετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, και αν δεν πάρουμε τα μέτρα σωστά μπορεί να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια. «Συγχρωτισμός, χαλάρωση από την περίοδο των γιορτών, καιρικές συνθήκες -χάλασε ο καιρός οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθάνε τη μεταδοτικότητα του ιού- κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα της οικονομίας, συνέτειναν στην αυξητική τάση στην Αττική για να δούμε πιο σχολαστικά τα μέτρα. Αν ξεφύγει η κατάσταση στην Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία είναι δύσκολο να τη γυρίσεις πίσω είναι το έχει διδάξει αυτό ο ιός από το πρώτο κύμα» είπε.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των Γυμνασίων (και) στις «κόκκινες περιοχές», ο κ. Τσακρής σημείωσε ότι το άνοιγμα έγινε λόγω της ανάγκης κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης των παιδιών «Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν τεστ πριν πάνε στο σχολείο, πρέπει να υπάρχουν οργανωμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που είναι απαραίτητο εργαλείο στη διαχείριση της σωστής επαναλειτουργίας», διευκρίνισε ο καθηγητής.«Σύμφωνα με τις μελέτες μέχρι τα 12 η μεταδοτικότητα είναι μικρή, σιγά σιγά μετά αρχίζει και αυξάνει και στα παιδιά του λυκείου είναι πολύ παρόμοια με των ενηλίκων. Μόνο τα γυμνάσια ανοιχτά σε αυτή τη φάση για τις ‘’κόκκινες’’ περιοχές» πρόσθεσε.
Επιπλέον, σχετικά με τις μεταλλάξεις, σημείωσε ότι υπήρξαν επιδημιολογικές παρατηρήσεις, κυρίως στη Βρετανία που είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος πιο επιθετικό, τόσο επιθετικό στα παιδιά, όσο και στους μεγαλύτερους, δε φαίνεται διαφορά στα παιδιά του δημοτικού. «Ο ιός μεταλλάσσεται όπως στους εποχικούς ιούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μεταλλάξεις. Δεν πρέπει να γίνει πάλι το λάθος του Οκτωβρίου όταν η Ευρώπη ξέχασε ότι οι ιοί ξεκινάνε τα μεγάλα τους επιδημικά κύματα το φθινόπωρο», τόνισε ο κ. Τσακρής.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
5 & 6 Δεκεμβρίου στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ., «Δρακοπούλειο» Αμφιθέατρο Ψυχιατρικού Τομέα
Εθνικός στόχος η ενίσχυση της γονιμότητας και του δημογραφικού - Γεννήθηκαν 3 νέες ζωές
Η επιστήμη εξηγεί: ο καλύτερος τρόπος να παραμείνεις υγιής και δραστήριος όσο μεγαλώνεις είναι να… σηκώνεις βάρη
Κάποιες θεωρούν ότι συμβαίνει και υπάρχει και εξήγηση...
Kαθώς παρουσιάστηκε σήμερα η Εθνική Δράση για την Προαγωγή Υγείας Παιδιού και Οικογένειας
Η παγκόσμια παραγωγή καλύπτει μόνο το 10% των αναγκών - 2 δισ. παχύσαρκοι άνθρωποι παγκοσμίως έως το 2030
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.