- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κορωνοϊός: Το 40% των ασθενών με Covid-19 είναι ασυμπτωματικοί
Κυρίως γυναίκες και νεότερης ηλικίας άνθρωποι
Κινεζική μελέτη κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι ασθενείς με καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, αλλά για λιγότερο χρόνο σε σχέση με όσους έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.
Άλλη μια επιστημονική έρευνα συμπέρανε ότι ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 40%, των ασθενών με Covid-19 είναι ασυμπτωματικοί, κυρίως γυναίκες και νεότερης ηλικίας άνθρωποι. Η μικρή κινεζική μελέτη κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι ασθενείς με καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2, αλλά για λιγότερο χρόνο σε σχέση με όσους έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.
Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Τσονγκνάν του Πανεπιστημίου της Γουχάν, του επικέντρου της πανδημίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν δεδομένα από 78 -επιβεβαιωμένα με μοριακά τεστ- περιστατικά Covid-19, από τα οποία τα 33 (το 42%) ήταν πλήρως ασυμπτωματικά.
Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ήταν νεότερης ηλικίας (κατά μέσο όρο 37 ετών) σε σχέση με όσους είχαν συμπτώματα (μέση ηλικία 56 ετών), ενώ τα δύο τρίτα των ασυμπτωματικών ήταν γυναίκες (67%). Επιπλέον, οι ασυμπτωματικοί –όπως έδειξαν οι ιατρικές εξετάσεις- ανέκαμψαν ταχύτερα, εμφανίζοντας κατά μέσο όρο βελτίωση των πνευμόνων σε εννέα ημέρες έναντι 15 ημερών όσων είχαν συμπτώματα.
Ακόμη, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ήταν μεταδοτικοί (έκχυση του ιού στο περιβάλλον) για οκτώ μέρες, διάστημα πολύ μικρότερο από τις 19 μέρες των ασθενών με συμπτώματα. Τέλος, είχαν μικρότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων CD4+T, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι στους ασυμπτωματικούς η βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημά τους είναι μικρότερη.
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που αναδεικνύουν τη σημασία της διενέργειας δειγματοληπτικών τεστ όχι μόνο σε ανθρώπους με συμπτώματα, αλλά επίσης σε ασυμπτωματικά άτομα του πληθυσμού, έτσι ώστε να απομονώνονται σε περίπτωση λοίμωξης όσο το δυνατό πιο έγκαιρα, προτού πιθανώς εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσβάλει κυρίως τις γυναίκες άνω των 40 ετών
Πώς επηρεάζουν οι διαταραχές άγχους
Όταν αρχίσουν τα συμπτώματα, τότε η νόσος είναι ήδη προχωρημένη
30 γραμμάρια πρωτεΐνης και 30 λεπτά περπάτημα μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από το πρωινό ξύπνημα
Ποια επιλογή αξίζει να κάνετε
Τι πρέπει να σταματήσετε άμεσα
Τι να σταματήσετε... χθες
Τα υλικά που δεν πρέπει να λείπουν
Τι γίνεται στα οστά, στο ήπαρ και στα νεφρά
Πρωτοβουλία πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου
Τα μυστικά που κάνουν τη διαφορά
Τα φαγητά που δεν πιάνει το μάτι μας αλλά είναι τα «διαμάντια» της διατροφής μας
Ο στιγματισμός των ασθενών λόγω άγνοιας τους οδηγεί συχνά έως και σε κατάθλιψη
Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τελικά τι ισχύει με την κατανάλωση νερού;
Οι αγωγές σε βάρος των Eli Lilly και Novo Nordisk και τα επιστημονικά δεδομένα
Η επιδεξιότητα των δακτύλων μπορεί να προειδοποιήσει για γνωστική έκπτωση πριν τα προβλήματα μνήμης
Βιωματική δράση ενημέρωσης στις 17 Οκτωβρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.