Visual Browsing

Κορωνοϊός, όπως εποχική γρίπη: Ήρθε για να μείνει, λένε ειδικοί

Κορωνοϊός
Κορωνοϊός
Ο επικίνδυνος ιός μπήκε στη ζωή μας και δεν αποκλείεται να γίνει ενδημικός
  • A-
  • A+
0
Κορωνοϊός: Δεν αποκλείεται να επιστρέφει κάθε φθινόπωρο και να μολύνει κόσμο, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς στις λοιμώξεις.

Ο νέος κορωνοϊός δεν αποκλείεται να «παγιώσει» τη θέση του στη λίστα με τους ιούς που προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Αυτό επισημαίνουν Αμερικανοί ειδικοί, ένα 24ωρο μετά την προειδοποίηση του Π.Ο.Υ ότι καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από τον κορωνοϊό. Όπως είπε ο Αμές Αντάλια, ειδικός στα μολυσματικά νοσήματα του Johns Hopkins Center for Health Security, «ο κορωνοϊός θα είναι μαζί για αρκετό διάστημα, είναι ενδημικός σε ανθρώπινους πληθυσμούς και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί χωρίς εμβόλιο».

Σημειώνεται ότι τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ενόψει της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών την άνοιξη, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας ενδέχεται να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη. «Δεν είναι απίθανο να συμβεί» εξήγησε ο Αντάλια σε δηλώσεις του στο Business Insider. Και πρόσθεσε: «Ίσως μειωθεί η συχνότητα μετάδοσης και να δοθεί χρόνος για την ανάπτυξη εμβολίου μέχρι την επανεμφάνισή του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός αυτός θα εξαφανιστεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ακόμη κι αν γίνει εποχικός, ο νέος κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαλειφθεί», υπογραμμίζοντας ότι αν καταλήξει να συμπεριφέρεται όπως η εποχική γρίπη, αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μειώνονται δραστικά το καλοκαίρι και θα αρχίσουν να αυξάνονται από το φθινόπωρο.

«Γνωρίζουμε ότι οι ιοί του αναπνευστικού είναι πολύ εποχικοί, αλλά όχι μόνον» τόνισε από τη μεριά του ο ειδικός στις μολυσματικές νόσους του Πανεπιστημίου Vanderbilt, Γουίλιαμ Σάφνερ στο CNN. «Η ελπίδα είναι ότι η έλευση της άνοιξης θα συμβάλει στη σταδιακή υποχώρηση του κορωνοϊού. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι» πρόσθεσε.

Πώς το κρύο επηρεάζει τους ιούς

Οι ιοί του αναπνευστικού είναι εποχικοί, επειδή οι χαμηλότερες θερμοκρασίες βοηθούν στη σκλήρυνση μιας προστατευτικής επικάλυψης που περιβάλλει τα μόριά τους όσο είναι στον αέρα. Και ένα ισχυρότερο κέλυφος τούς επιτρέπει να ζουν αρκετά στον αέρα για να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο.

«Ο ιός της γρίπης επιβιώνει καλύτερα σε ψυχρά, ξηρά περιβάλλοντα» εξήγησε η επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, Αμάντα Σίμανεκ. Και πρόσθεσε: «Αλλά οι εποχές δεν είναι ίδιες στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο και όταν π.χ. στην Κίνα καλυτερεύει ο καιρός, ο χειμώνας καταφθάνει στην Αυστραλία, την υπο-σαχάρια Αφρική και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Και πέραν τούτων σε ορισμένα κράτη οι αλλαγές των εποχών δεν είναι τόσο δραματικές, άρα η γρίπη κυκλοφορεί εκεί όλο το χρόνο».

Σύμφωνα με την ίδια, τέσσερις άλλοι κορωνοϊοί είναι ήδη ενδημικοί στον πληθυσμό της Γης, όλοι τους εποχικοί και συνήθως προκαλούν ήπια κρυώματα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις και πνευμονίες. Σημειώνεται ότι ο νέος κορωνοϊός (σ.σ. κωδική ονομασία Covid-19) έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 2.867 ανθρώπους, με τα συνολικά κρούσματα παγκοσμίως να ανέρχονται σε 83.774.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5