- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
7ο Forum «Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος»: Η φωνή των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο επίκεντρο
Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι με βιωμένη εμπειρία είχαν τον χώρο, το βήμα και την υποστήριξη ώστε να ακουστεί η φωνή τους
Το 7ο Forum «Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος ανέδειξε τη δύναμη της κοινότητας και της συνεργασίας θεμέλια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της κοινωνικής αλλαγής.
Για πρώτη φορά στη χώρα μας, άνθρωποι με βιωμένη εμπειρία ψυχικών δυσκολιών συνδιοργάνωσαν και συμμετείχαν ισότιμα σε ένα επιστημονικό γεγονός, θέτοντας τη φωνή τους στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης για την ψυχική υγεία, με αφορμή το 7ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, με θέμα «Η τέχνη της Ομότιμης Υποστήριξης στην Ανάκαμψη».
Η διοργάνωση υλοποιήθηκε από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος (ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος) και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους φορείς ΠΕΨΑΕΕ, ΕΠΑΨΥ, Σωματείο Αυτοεκπροσώπηση, Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ και ΚοιΣΠΕ Ευ Ζην, δημιουργώντας έναν ανοιχτό χώρο διαλόγου, ανταλλαγής και κοινής δράσης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό:
- ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Θάνος Ασκητής,
- ο Διοικητής του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου Ε.Ε.Σ. κ. Αναστάσιος Καρανδρέας,
- ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου Ε.Ε.Σ. κ. Γεώργιος Χαριτάκης,
- η Πρόεδρος της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος κα Αθηνά Φραγκούλη Σακελλαροπούλου,
- ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ και της ΠΕΨΑΕΕ κ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης,
- ο Πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ κ. Δημήτρης Γαλάνης,
- η Πρόεδρος του Σωματείου Αυτοεκπροσώπησης κα Γεωργία Μυλωνάκη,
- η Πρόεδρος της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ κα Μαρία Κερασόγλου.
- Πλήθος επαγγελματιών ψυχικής υγείας και ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Οι τοποθετήσεις τους ανέδειξαν τη σημασία της κοινοτικής προσέγγισης, της συνεργασίας των φορέων και της ουσιαστικής συμμετοχής των ίδιων των ληπτών υπηρεσιών στη διαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών ψυχικής υγείας.
Η φωνή των ληπτών στο επίκεντρο
Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου, πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά εργαστήρια, παρουσιάσεις, βιωματικές δράσεις, καθώς και εισηγήσεις από πλήθος επιστημόνων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας.
Ωστόσο, ο πυρήνας του Forum ήταν η ισότιμη συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών, οι οποίοι είχαν ενεργό ρόλο ως εισηγητές, συνδιαμορφωτές και συμπαραγωγοί γνώσης.
Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι με βιωμένη εμπειρία είχαν τον χώρο, το βήμα και την υποστήριξη ώστε να ακουστεί η φωνή τους, αυθεντική, δυνατή και πολύτιμη. Η συμβολή τους κατέστησε το Forum μια πραγματική πράξη κοινωνικής μεταρρύθμισης.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, Αθηνά Φραγκούλη Σακελλαροπούλου: «Με το Forum αυτό, θέτουμε ένα ακόμα λιθαράκι στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η εμπειρία κάθε ανθρώπου έχει αξία και φωνή. Η ομότιμη υποστήριξη είναι η τέχνη της αποδοχής, της ελπίδας και της αλληλουποστήριξης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ηλικία αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα
Μια νέα παρέμβαση δημόσιας υγείας από τον σύλλογο Προμηθέα
Πότε η συμπεριφορά αυτή θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς
Ποια σημάδια πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, στο 5ο The Chios Festival
Τι ισχύει για τα εγκαύματα
Η διαφορά φάνηκε και στον χρόνο αποκατάστασης
Οι αδένες που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση του ασβεστίου
Αφιερωμένη στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στο αγγειακό εγκεφαλικό
Μια γυναικολόγος διασκεδάζει τους μύθους γύρω από τη διατροφή και την επίδρασή της στο μικροβίωμα της περιοχής
Οι πολλαπλοί συναισθηματικοί κίνδυνοι και η επανάληψη τραυματικών συμπεριφορών
Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο
Νέα μελέτη δείχνει ότι η «αναπλήρωση ύπνου» μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης
Γιατί, κοιτάζοντας παλιές φωτογραφίες, αναγνωρίζουμε τα πάντα εκτός από την παλιά μας ύπαρξη;
Η προειδοποίηση των ειδικών
Σε μελέτη παρατάθηκε η ζωή ηλικιωμένων ποντικών κατά 12%
Ενίσχυση των πρωτοβουλιών του υπουργείου Υγείας από την BAT Hellas
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.