- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λεύκη: Σύμμαχος ο δερματολόγος
Συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα 10-30 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία
Λεύκη: H Ναταλία Δ. Ρομποτή, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, μιλάει για όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη διάγνωση και τις θεραπείες
Η λεύκη είναι ένα αυτοάνοσο, χρόνιο νόσημα που προσβάλλει τα μελανινοκύτταρα, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν τη μελανίνη, συμβάλλοντας έτσι μεταξύ άλλων στην προστασία μας από την υπεριώδη ακτινοβολία και καθορίζοντας το χρώμα του δέρματός μας. Ο πιο κοινός τύπος λεύκης, η μη τμηματική λεύκη, χαρακτηρίζεται από ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και επίθεση σε ορισμένα μελανινοκύτταρα. Η καταστροφή αυτών και η απώλεια μελανίνης που τη συνοδεύει οδηγούν στον σχηματισμό λευκών κηλίδων στο δέρμα, εξηγεί η κ. Ναταλία Δ. Ρομποτή, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος (Αθήνα), Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Duisburg - Essen.
Συχνότητα εμφάνισης της λεύκης και περιοχές του σώματος που «προτιμά»
Οι αποχρωματισμένες περιοχές του δέρματος μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αν και συχνότερα εντοπίζονται στο πρόσωπο (γύρω από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα), τον λαιμό, τη ραχιαία επιφάνεια των χεριών και ποδιών, στις πτυχές (μασχαλιαία ζώνη, μηροβουβωνική πτυχή κ.λπ.) και σε περιοχές τριβής και πίεσης (αγκώνες, γόνατα κ.λπ). Ενίοτε μπορεί να υπάρχει και προσβολή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή περιπρωκτικά. Λευκές κηλίδες επίσης μπορούν να εμφανιστούν σε περιοχές όπου έχει προηγηθεί τραυματισμός του δέρματος.
Η συχνότητα της λεύκης υπολογίζεται στο 1-2% του γενικού πληθυσμού και προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλα. Συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα 10-30 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Το 20-30% των ασθενών αναφέρει προσβολή από τη νόσο και άλλου μέλους της οικογένειας, επομένως σε κάποιες περιπτώσεις έχει κληρονομικό υπόβαθρο.
Επίδραση της λεύκης στην ποιότητα ζωής των πασχόντων
Η λεύκη λόγω της χρονιότητας και της κλινικής της εικόνας μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινή ζωή και τη συναισθηματική ευεξία των ασθενών. Εννέα στα δέκα άτομα έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω του νοσήματος και τρεις στους πέντε αναφέρουν ότι η λεύκη έχει αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμησή τους. Μάλιστα, το νόσημα φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις να σχετίζεται με ψυχοκοινωνικές συννοσηρότητες, όπως κατάθλιψη, άγχος, κοινωνική φοβία, αίσθημα στιγματισμού, διαταραχές προσαρμογής, διαταραχές ύπνου και δυσκολίες σε κάποιες διαπροσωπικές σχέσεις.
Διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση
Η διάγνωση της λεύκης βασίζεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην κλινική εικόνα του ατόμου, λαμβάνοντας υπόψη και το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, ο δερματολόγος μπορεί να λάβει βιοψία δέρματος από την πάσχουσα περιοχή για περαιτέρω διερεύνηση.
Η λεύκη μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν δύσκολο και δυσεπίλυτο νόσημα στην αντιμετώπισή του. Οι θεραπείες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε βάθος χρόνου, όπως τοπικά κορτικοστεροειδή, αναστολείς καλσινευρίνης, παράγωγα βιταμίνης D, φωτοθεραπεία, lasers, συμπληρώματα διατροφής, χειρουργική αντιμετώπιση κ.λπ., δεν αποδίδουν ικανοποιητικά αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις. Τα τελευταία χρόνια, μια νέα τοπική αγωγή με τη μορφή κρέμας είναι διαθέσιμη στη χώρα μας με πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Πρόκειται για μια ουσία που είναι αναστολέας JAK1/2, μορίων δηλαδή που εμπλέκονται στο παθογενετικό μονοπάτι της λεύκης.
Η αναζήτηση της κατάλληλης για κάθε άτομο θεραπείας γίνεται με τη βοήθεια του δερματολόγου, ο οποίος εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της λεύκης και μπορεί να καθοδηγήσει τον ασθενή ώστε να αντιμετωπίσει το νόσημα και τις επιπτώσεις του στην καθημερινότητά του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνει μελέτη που ανέλυσε δεδομένα σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων
Η βιολογική ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τα χρόνια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά
Σε τι διαφέρει από άλλες θεραπείες
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.