Health & Fitness

Ποιότητα στην Υγεία: Από τη στρατηγική στην πράξη

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ Joao Breda, γράφει για τη Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών 2025-2030

32014-72458.jpg
A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποιότητα στην Υγεία: Από τη στρατηγική στην πράξη
© Freepik

Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών 2025-2030: Στόχος είναι κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε ασφαλή και ισότιμη φροντίδα.

 Γράφει ο Δρ Joao Breda

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Όμως, για να είναι η φροντίδα υγείας αποτελεσματική, χρειάζεται κάτι περισσότερο από αναβαθμισμένες υποδομές. Χρειάζεται ποιότητα. Και η ποιότητα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά μια συνεχής δέσμευση για καλύτερη, ασφαλέστερη και πιο δίκαιη υγειονομική περίθαλψη.

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, παρουσιάστηκε η Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών 2025-2030. Η Στρατηγική είναι αποτέλεσμα εντατικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)/Ευρώπης, του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ.) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων . Εργαστήκαμε μαζί επί 18 μήνες, μελετώντας, αναλύοντας και καταγράφοντας τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του ελληνικού συστήματος υγείας.

Αυτή η Στρατηγική λειτουργεί ως ένας οδικός χάρτης για ένα σύστημα υγείας, όπου η ποιότητα της φροντίδας θα αποτελεί σταθερή και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Στόχος είναι κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε ασφαλή και ισότιμη φροντίδα.

Για να επιτευχθεί αυτό, η Στρατηγική βασίζεται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες:

  1. Ηγεσία και διακυβέρνηση: Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, βελτίωση της διαχείρισης και λήψη αποφάσεων με βάση επιστημονικά δεδομένα.
  2. Δεδομένα και καινοτομία: Υιοθέτηση προτύπων, χρήση τεχνολογίας για μεγαλύτερη ασφάλεια και ενίσχυση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας.
  3. Εγγραμματοσύνη και συμμετοχή: Ενδυνάμωση των ασθενών και των φροντιστών τους, με στόχο μια φροντίδα βασισμένη στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.

Η διαμόρφωση αυτής της Στρατηγικής βασίζεται σε μια προσέγγιση συν-δημιουργίας και μεικτής μεθόδου – περιλαμβάνει βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις, αναλύσεις, έρευνες, εργαστήρια και συνεντεύξεις. Περισσότεροι από 400 εμπλεκόμενοι φορείς μοιράστηκαν τις απόψεις τους. Πραγματοποιήθηκαν 7 εργαστήρια, ένα σε κάθε υγειονομική περιφέρεια της Ελλάδας, με τη συμμετοχή 348 ατόμων, Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι ασθενείς και οι οργανώσεις τους συνέβαλαν καθοριστικά στη διατύπωση των προτάσεων.

Η Στρατηγική περιλαμβάνει 11 στόχους και 47 ιεραρχημένες δράσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν σταδιακά. Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν πρόκειται για μια θεωρητική προσέγγιση. Είναι ένα σύνολο ουσιαστικών βημάτων που, αν υλοποιηθούν σωστά, θα αλλάξουν το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

Ως ΠΟΥ/Ευρώπης, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Υγείας και τον Ο.ΔΙ.Π.Υ. για την άριστη συνεργασία. Αυτή η Στρατηγική δεν είναι απλώς ένα έγγραφο· είναι το συλλογικό μας όραμα για την ποιότητα στην υγεία, σχεδιασμένο από όλους και για όλους.

Ο ΠΟΥ/Ευρώπης εργάζεται αδιάκοπα με σκοπό την υποστήριξη των κρατών-μελών, στη διαρκή προσπάθεια βελτίωσης των συστημάτων υγείας. Μέσα από την προώθηση πολιτικών που βασίζονται σε τεκμηριωμένα δεδομένα, ενισχύει τον τομέα της πρόληψης, διασφαλίζοντας ότι κάθε πολίτης θα λαμβάνει την περίθαλψη που του αξίζει.

Τώρα, περνάμε στο επόμενο στάδιο. Στην εφαρμογή. Και είμαστε εδώ, μαζί σας, για να σας στηρίξουμε σε αυτή τη διαδικασία.

→ Ο Δρ Joao Breda είναι επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, Ειδικός Απεσταλμένος του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ/Ευρώπης και Επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα.

 Dr. João Breda, Προϊστάμενος Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Αθηνών
Dr. João Breda

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο - Θανάσης Δρίτσας
Podcast Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο | Συναντήσεις Ιατρικής και Τέχνης με τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη - Μέρος Β

Μια συζήτηση με τον συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή με αφορμή το βιβλίο «Έρως και Ασθένεια» στο οποίο έχει συνεισφέρει σημαντικά

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.