Health & Fitness

Β. Λαμπαδιάρη για ενεργειακά ποτά: Η υπερκατανάλωση οδηγεί σε διαβήτη

Απαραίτητη η ενημέρωση των γονέων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Β. Λαμπαδιάρη στο Πρώτο για ενεργειακά ποτά: Απαραίτητη η ενημέρωση στους γονείς-Η υπερκατανάλωση οδηγεί αργότερα στην ανάπτυξη διαβήτη
Τα ενεργειακά ποτά ευθύνονται για ανάπτυξη διαβήτη στο μέλλον, δήλωσε η κα. Λαμπαδιάρη © Unsplash / Thom Masat

Β. Λαμπαδιάρη στο Πρώτο για ενεργειακά ποτά: Απαραίτητη η ενημέρωση στους γονείς-Η υπερκατανάλωση οδηγεί αργότερα στην ανάπτυξη διαβήτη

«Η υπερκατανάλωση ενεργειακών ποτών από τους εφήβους, πολλές φορές τα μικρά παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες, έχει αποδειχθεί πλέον πρόβλημα δημόσιας υγείας», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα η Βάια Λαμπαδιάρη, Καθηγήτρια Παθολογίας - Ενδοκρινολογίας.

How harmful can energy drinks be for children and teens?

 Λαμπαδιάρη: Αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα της υπερκατανάλωσης

«Δεν μιλάμε φυσικά για να μην παρεξηγηθώ για μία μέτρια ή μικρή κατανάλωση στα πλαίσια του κοινωνικά φυσιολογικού. Υπάρχει όμως, μια μερίδα των νέων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καθημερινά με αποτέλεσμα να αρχίζουμε να βλέπουμε στα ειδικά μεταβολικά ιατρεία τα αποτελέσματα αυτής της κατανάλωσης», προειδοποίησε η κα. Λαμπαδιάρη.

«Σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει μια ενημέρωση και μια προειδοποίηση στους γονείς και τα παιδιά. Οι περισσότεροι αγνοούν. Η υπερκατανάλωση ευθύνεται αργότερα για την ανάπτυξη διαβήτη».

Β. Λαμπαδιάρη για ενεργειακά ποτά: Η υπερκατανάλωση οδηγεί σε διαβήτη
© Unsplash / Kenny Eliason

«Οι περισσότεροι γονείς αγνοούν τι συμβαίνει»

Ερωτηθείσα αν οι γονείς και τα παιδιά θα έπρεπε να ενημερώνονται πάνω στους κινδύνους που φέρνει η κατάχρηση αυτών των ποτών στην υγεία τους σημειώνει «σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση γιατί είμαστε βέβαιοι ότι οι περισσότεροι γονείς αγνοούν και οφείλουν να αγνοούν γιατί πρέπει κάποιος να τους το πει. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει μια προειδοποίηση και μια ενημέρωση. Σκεφτείτε ότι σε ευρωπαϊκές χώρες πχ της Σκανδιναβικής χερσονήσου, ακόμη και αναψυκτικά που να είναι κανονικά με ζάχαρη πωλούνται πλέον στα παιδιά κάτω των 18 και των 16 ετών σε μικρότερες συσκευασίες και απαγορεύεται να πάρει κάποιος παραπάνω ml σαν παράδειγμα το αλκοόλ»

«Η υπερκατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται για διαβήτη και παχυσαρκία»

«Δηλαδή, θεωρείτε ότι δεν είναι τόσο αθώα η όλη αυτή υπερκατανάλωση ζάχαρης και άλλα συστατικά που έχουν αυτά μέσα (…). Το δεκαεξάχρονο που κάθε μέρα πίνει αλκοόλ και ποτά τέτοιου τύπου, έχει και ένα αντίστοιχο lifestyle που το οδηγεί και σε θέμα ψυχολογικό ή κοινωνικό. Το θέμα είναι ότι για οποιονδήποτε λόγο κάποιος υπερ-καταναλώνει τέτοια ποτά, στο τέλος ανατροφοδοτεί μια φλεγμονή στον υποθάλαμο και μια μεταβολική απορρύθμιση η οποία είναι προβληματική. Δηλαδή ευθύνονται όλα αυτά για ανάπτυξη διαβήτη αργότερα στο μέλλον, την παιδική παχυσαρκία, η οποία σήμερα είναι μάστιγα και ό, τι άλλο συμπαρομαρτούν ακολουθεί αυτή την κατάσταση. Δεν είναι τόσο απλό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ