Health & Fitness

Πώς θα διατηρηθείτε σε φόρμα την περίοδο των γιορτών

Παραμείνετε δραστήριοι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και φάτε έξυπνα

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς θα διατηρηθείτε σε φόρμα την περίοδο των γιορτών

Παραμένοντας active χωρίς… γυμναστήριο και στις γιορτές

Η περίοδος των διακοπών των Χριστουγέννων αποτελεί μία εποχή γεμάτη χαρά, εορταστικό κλίμα και πολλές απολαύσεις. Καθώς ακούτε χριστουγεννιάτικα κομμάτια και στον αέρα υπάρχουν μυρωδιές από γιορτινά εδέσματα, βγαίνετε για λίγο από τη ρουτίνα σας, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να ξεχάσετε για κάποιες μέρες την άσκησή σας. Οι επισκέψεις στο γυμναστήριο μειώνονται και ο χρόνος σας γεμίζει με εξόδους με φίλους, τραπέζια σε σπίτια, φαγητό, γλυκά και ποτό. Πώς, λοιπόν, θα μπορέσετε να διατηρήσετε τη φόρμα σας αυτή την περίοδο; Με λίγο προγραμματισμό και έξυπνες επιλογές, μπορείτε να περάσετε ευχάριστα και εορταστικά, δίχως να παραμελήσετε σημαντικά ό,τι αφορά τη φυσική σας κατάσταση.

Παραμένοντας active χωρίς… γυμναστήριο και στις γιορτές

Μία από τις βασικές προκλήσεις της περιόδου των εορτών είναι η εύρεση χρόνου (και διάθεσης) για άσκηση. Τα καλά νέα είναι ότι το να παραμείνετε active δεν απαιτεί απαραίτητα το να περάσετε τις ώρες σας στο γυμναστήριο, από το οποίο, σαφώς, και μπορείτε να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα αυτές τις μέρες. Η ενσωμάτωση φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινή σας ρουτίνα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε σε φόρμα αυτές τις μέρες. Καθώς το τσουχτερό κρύο δεν έχει έρθει ακόμη στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, μπορείτε να περπατήσετε ή να ποδηλατήσετε σε κοντινές διαδρομές ή να επιλέξετε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ ανεβαίνοντας σε σπίτια φίλων. Εάν τώρα ο προορισμός σας δεν είναι ιδιαίτερα κοντά, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας πιο μακριά και περπατήστε για λίγο. Αφήστε χρόνο για πρωινό jogging πριν τη δουλειά ή το …μαγείρεμα, και πάρτε ενέργεια από τη φύση αλλά και τη στολισμένη γειτονιά σας, ώστε να έχετε καλύτερη διάθεση μέσα στην ημέρα. Κάντε επίσης τις εορταστικές σας βόλτες στην αγορά, απολαμβάνοντας τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, συνδυάζοντας ψώνια με αρκετό περπάτημα και κάνοντας, παράλληλα, όμορφες συζητήσεις περνώντας χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Santa Run
© Unsplash/ Jakob Owens

Κάνοντας μικρές αποδράσεις με active ρυθμούς

Τι θα λέγατε για λίγη άσκηση εκτός των τειχών; Ακόμη και αν σκοπεύετε να περάσετε τις γιορτές κυρίως στο σπίτι σας, δεν είναι αργά να οργανώσετε μικρές αποδράσεις ακόμη και αυθημερόν, που θα συνδυάσετε με δραστηριότητες που αντανακλούν το πνεύμα της εποχής, όπως πατινάζ στον πάγο σε κάποιο παγοδρόμιο, σκι και σνόουμπορντ σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο ή ακόμη και μια εκδρομή στο βουνό - ιδανικά με λίγο χιόνι για να μπορέσετε να απολαύσετε καλύτερα το χειμερινό κλίμα. Εάν πάλι πρόκειται να κάνετε κάποιο ταξίδι ή απόδραση, αναζητήστε επιλογές άσκησης στον προορισμό σας. Βρείτε γραφικές διαδρομές πεζοπορίας ή τρεξίματος που θα σας κρατήσουν σε φόρμα, ενώ ανακαλύπτετε καινούρια μέρη και βλέπετε όμορφα τοπία. Πρόκειται για δραστηριότητες που όχι μόνο σας κρατούν active, αλλά φτιάχνουν και αναμνήσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, απολαμβάνοντας ξεχωριστές εμπειρίες που θα θυμάστε για μια ζωή.

Χριστουγεννιάτικα ψώνια

Κάντε τα καλύτερα δώρα αυτή την περίοδο για τον εαυτό σας και όσους αγαπάτε

Η μαγεία αυτής της περιόδου βρίσκεται σε πολλά πράγματα και, έχοντας την ενέργεια να τη ζήσετε σε active ρυθμούς, σκεφτείτε ότι υπάρχουν τρόποι να καλομάθετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας με τα καλύτερα δώρα που θα σας φέρουν ακόμη περισσότερα χαμόγελα και θετική ενέργεια. Μην ξεχνάτε ότι, κάνοντας τις αγορές σας αυτές τις γιορτές σε Πλαίσιο, attica, IKEA, INTERSPORT, Marks & Spencer, Pet City, DPAM, Toy Shop και Perfect Toys, με πιστωτικές κάρτες Eurobank που συμμετέχουν στο πρόγραμμα €πιστροφή μπορείτε να κερδίσετε 10% €πιστροφή στις αγορές σας, έχοντας ένα επιπλέον κίνητρο για ακόμη περισσότερα δώρα. Η ενέργεια ισχύει για αγορές από 16/12 έως και 31/12, ενώ αναλυτικές πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις ανά συνεργάτη, θα βρείτε στο eurobank.gr/epistrofi.

Gluhwein
© Unsplash/ Natalie Behn

Διατηρώντας την ισορροπία στη διατροφή σας

Η απόλαυση των χριστουγεννιάτικων λιχουδιών είναι, φυσικά, μέρος της εμπειρίας των γιορτών, είναι απαραίτητο όμως να μπορέσετε να διατηρήσετε την ισορροπία και στη διατροφή σας και αυτές τις μέρες. Αντί να στερείτε τον εαυτό σας, φάτε αργά και απολαύστε κάθε μπουκιά, συζητώντας με τους αγαπημένους σας και ζώντας κάθε στιγμή ως ξεχωριστή. Επιλέξτε μικρότερες μερίδες, κάντε πιο υγιεινές επιλογές - όταν είναι δυνατόν - και φροντίστε το πιάτο σας να έχει ισορροπία πρωτεΐνης, λαχανικών και υδατανθράκων. Δεν είναι απαραίτητο να περάσετε τα Χριστούγεννα μόνο με κρέας και… γλυκά. Σκεφτείτε έξυπνες και εορταστικές επιλογές για υγιεινά πρώτα πιάτα, όπως, για παράδειγμα, μια πράσινη σαλάτα με ξηρούς καρπούς και ρόδι ή μία καπρέζε με ντομάτα, μοτσαρέλα και πέστο. Φτιάξτε γύρο από μανιτάρια στον φούρνο ή το air fryer σας ή ετοιμάστε πιάτα με ψητά λαχανικά - πέρα από τα κλασικά συνοδευτικά με πατάτες και ρύζι. Πριν πάτε σ’ ένα πάρτι, ένα εστιατόριο ή μία βραδιά στο σπίτι με φίλους, σκεφτείτε να φάτε ένα μικρό, θρεπτικό σνακ για να περιορίσετε την όρεξή σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο προσεκτικές επιλογές αργότερα και να μην φάτε υπερβολικά. Επιπλέον, μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό και φτιάχνοντας ροφήματα με τσάι και άλλα βότανα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να πεινάτε λιγότερο και να περιορίσετε τα περιττά τσιμπολογήματα. Tip: επιλέγοντας υλικά όπως η κανέλα, το τζίντζερ ή φλούδες από λεμόνι και πορτοκάλι, για τα ροφήματά σας, πέραν του ότι θα τα κάνετε πιο γευστικά, θα γεμίσετε τον χώρο σας με όμορφες χριστουγεννιάτικες μυρωδιές χωρίς ιδιαίτερες θερμίδες. Είναι μία περίοδος με πολλή χαρά που κρύβεται σε πολλά περισσότερα από το υπερβολικό φαγητό, άλλωστε εκείνο που μένει είναι οι στιγμές με τους αγαπημένους σας και η απόλαυση της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ