Health & Fitness

Τι πρέπει να προσέξουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Διατροφικά tips για πιο υγιεινές γιορτές

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι πρέπει να προσέξουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Τι πρέπει να προσέξουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι © Unsplash

Χριστούγεννα 2023: Τι πρέπει να προσέξουμε στο γιορτινό τραπέζι - Διατροφικά tips για πιο υγιεινές γιορτές

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και μαζί τους έρχεται η ευκαιρία να χαλαρώσουμε με συγγενικά και αγαπημένα μας πρόσωπα, απολαμβάνοντας παράλληλα τα γιορτινά τραπέζια.

Ωστόσο, μαζί με την χαρά των γιορτών, συχνά παρατηρείται το άγχος για τους διατροφικούς πειρασμούς που ελλοχεύουν αυτές τις ημέρες, με κυρίαρχους τα φορτωμένα μενού των ημερών, τα γλυκά -πρωταγωνιστές οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα-, καθώς και την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ. Οι «ατασθαλίες» φέρνουν μαζί κιλά που συνήθως δεν είναι πολύ εύκολο να χάσουμε στη συνέχεια.

Η ATHENS VOICE επικοινώνησε με τη Νάντια Αναγνωστή, Κλινική Διαιτολόγο, απόφοιτη Χαροκοπείου Παν/μιου με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη και στην Παχυσαρκία για να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτή την περίοδο χωρίς τύψεις και ενοχές.

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τα πιο σημαντικά tips για πιο υγιεινά Χριστούγεννα.

1. Εφαρμόστε τη «Μέθοδο του Πιάτου»

Όταν είστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι γεμίστε το ½  πιάτο με σαλάτα εποχής ή λαχανικά ψητά/βραστά και ξεκινήστε πρώτα από αυτή.

Στο ¼ του πιάτου σας βάλτε ψητό άπαχο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, μπριζόλα, μπιφτέκια). Αφαιρέστε την πέτσα καθώς και το ορατό λίπος από τα κρεατικά. Επίσης, περιορίσετε τις πολλές σάλτσες και τα dressing. Το υπόλοιπο ¼ του πιάτου σας καλύψτε το με υδατάνθρακες, δηλαδή ψωμί, μακαρόνια, ρύζι (εάν υπάρχει η δυνατότητα προτιμήστε ολικής άλεσης).

Σε περίπτωση που υπάρχει μπουφές γεμίστε πάλι το ½  πιάτο με σαλάτα και στο υπόλοιπο ½  επιλέξετε τα εδέσματα της επιλογής σας.

Τι πρέπει να προσέξουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Τι πρέπει να προσέξουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι © Unsplash

2. Ολοήμερη νηστεία μέχρι το ρεβεγιόν;

Η ολοήμερη αφαγία έως την ώρα του επικείμενου δείπνου με σκοπό να φάτε ελεύθερα ό,τι επιθυμείτε δεν αποτελεί μια σωστή πρακτική. Αν μείνετε νηστικοί μέχρι το ρεβεγιόν, το πιο πιθανό είναι να είστε περισσότερο λαίμαργοι χωρίς να μπορείτε να κάνετε σωστές διατροφικές επιλογές.

Όποτε μην παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, απλώς μετριάστε τα σε θερμίδες. Έτσι θα απολαύσετε τα γιορτινά εδέσματα, λιγότερο πεινασμένοι και περισσότερο πειθαρχημένοι.

Προσπαθήστε να τηρήσετε κανονικά τα γεύματα σας, ξεκινώντας με ένα καλό πρωινό, χωρίς να παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα, και καταναλώνοντας ένα πιο ελαφρύ μεσημεριανό.

Το μεσημεριανό πρέπει να είναι χορταστικό και ταυτόχρονα με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, όπως:

  • Ομελέτα λαχανικών
  • Τονοσαλάτα
  • Αραβική πίτα ολικής με τυρί, αυγό βραστό και λαχανικά εποχής

Έχοντας καταναλώσει όλα τα γεύματα της ημέρας, θα κάνετε πιο εύκολα σωστές διατροφικές επιλογές στο εορταστικό τραπέζι, δεν θα ξεφύγετε στην ποσότητα και δεν θα νιώσετε καμία στέρηση.

3. Προσοχή στο τσιμπολόγημα!

Για να αποφύγετε το άσκοπο τσιμπολόγημα από όλα τα φαγητά που υπάρχουν στο τραπέζι, προσπαθήστε να τρώτε από το πιάτο σας, προκειμένου να έχετε συναίσθηση της ποσότητας που καταναλώνετε.

Επίσης, είναι σημαντικό να τρώτε αργά και το γεύμα σας να έχει διάρκεια τουλάχιστον 20 λεπτά, ώστε να φτάσει στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού, τρώγοντας μικρότερη ποσότητα φαγητού.

4. Και με το αλκοόλ τι γίνεται;

Σίγουρα τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος με πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν και αλκοόλ. Πρέπει, όμως, να γνωρίζετε ότι το αλκοόλ είναι υψηλό σε θερμίδες.

Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από 2-3 ποτήρια αλκοόλ και να κάνετε πιο ολιγοθερμιδικές επιλογές, όπως είναι το κρασί (προτιμήστε το κόκκινο που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες), η μπύρα ή το τζίν με σόδα. 

5. Χριστούγεννα χωρίς γλυκά, γίνεται;

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες είναι μερικά από τα γλυκά-πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων. Είναι ακατόρθωτο να αντισταθούμε στην κατανάλωση των γλυκών;

Τι χρειάζεται λοιπόν... απλά προσοχή, και όχι στέρηση!

Τα μελομακάρονα υπερέχουν σε θρεπτικά συστατικά, καθώς τα κύρια συστατικά του είναι το μέλι, καρύδια και το ελαιόλαδο. Αντίθετα οι κουραμπιέδες είναι πλούσιοι σε βούτυρο και ζάχαρη. Αντίθετα, οι κουραμπιέδες περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρών καθώς παρασκευάζονται με ζωικό βούτυρο και γαρνίρονται με ζάχαρη αχνή.

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες
Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες © Eurokinissi

6. Ενυδατωθείτε!

Το νερό σας κρατάει ενυδατωμένους και βοηθάει στην καλή λειτουργία του σώματος αλλά και των μηχανισμών πέψης του οργανισμού σας.

Προσοχή στις «κρυφές» πηγές θερμίδων!

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν μαζί με τα υγρά και ατελείωτες θερμίδες καταναλώνοντας πολλά ροφήματα καφέ που περιέχουν σιρόπι και σαντιγί, καθώς και αλκοολούχα ποτά.

Extra Tip:

Πάρτε ένα μπουκάλι με νερό σε κάποιο εμφανές σημείο στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή στη δουλειά. Έτσι θα το βλέπετε και κατευθείαν θα θυμάστε ότι πρέπει να πιείτε νερό.

7. Μείνετε δραστήριοι

Είναι γιορτές και έχετε μερικές μέρες άδεια από τη δουλειά. Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή να ξεκουραστείτε, να χαλαρώσετε και να γεμίσετε τις «μπαταρίες» για τη νέα χρονιά. Η πνευματική ξεκούραση είναι πολύ σημαντική αλλά δεν πρέπει να παραμελείτε το σώμα σας. Αξιοποιείστε τον ελεύθερο χρόνο σας βάζοντας τα θεμέλια για το νέο έτος με περισσότερη κίνηση. Τα Χριστούγεννα μπορούν να γίνουν η αφορμή για έναν μικρό περίπατο σε ένα κοντινό πάρκο ακόμα και για να ξεκινήσετε μια καινούργια αθλητική δραστηριότητα.

Πού καταλήγουμε;

Οι ημέρες των γιορτών είναι η ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το πιο σημαντικό είναι να τις απολαύσουμε χωρίς τύψεις και ενοχές. Εάν κάποιος ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα διατροφής αυτή η περίοδος δεν θα τον επηρεάσει. Θυμηθείτε σημασία δεν έχει τι κάνουμε 5 ημέρες τον χρόνο αλλά τις υπόλοιπες 360 ημέρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ