Health & Fitness

Πόνος στην περίοδο; Υπογονιμότητα; Μήπως έχεις ενδομητρίωση;

Η εξειδικευμένη χειρουργός γυναικολόγος Βασιλική Χατζηραφαήλ μας δίνει τις απαντήσεις

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 896
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόνος στην περίοδο; Υπογονιμότητα; Μήπως έχεις ενδομητρίωση;

Eνδομητρίωση: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα - Η χειρουργός γυναικολόγος Βασιλική Χατζηραφαήλ απαντά

Η ενδομητρίωση είναι μια πολύ συχνή νόσος στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι μια πάθηση που τα κυριότερα συμπτώματά της είναι ο πόνος και η υπογονιμότητα. Ο πόνος μπορεί να είναι κατά τη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη σεξουαλική επαφή. Όμως μπορεί να είναι και σε καθημερινή βάση στην κοιλιακή χώρα. Ένα ακόμα πιθανό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου ή και διαφυγή αίματος από το έντερο κατά τις ημέρες της περιόδου.

Είναι μια πάθηση κατά την οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός του εσωτερικού της μήτρας, που είναι το φυσιολογικό. Μπορεί να αναπτυχτεί στο τοίχωμα της μήτρας που λέγεται αδενομύωση, στις ωοθήκες σχηματίζοντας σοκολατοειδή κύστη, στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη και στο περιτόναιο της κοιλιάς.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω ενδομητρίωση;

Πολύ σπουδαίο ρόλο παίζει το αναλυτικό ιστορικό που θα δώσει η ασθενής, αλλά και η κλινική εξέταση που πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο στην ενδομητρίωση γυναικολόγο. Βασικής σημασίας είναι το κολπικό υπερηχογράφημα και η γυναικολογική εξέταση. Πολλές φορές μπορεί να ζητηθούν συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία κάτω κοιλίας και ο καρκινικός δείκτης Ca 125 ο οποίος στην ενδομητρίωση συχνά είναι αυξημένος. Βέβαια, ο πιο σίγουρος τρόπος για να τεθεί η διάγνωση της ενδομητρίωσης και να φανεί η έκτασή της  είναι η λαπαροσκόπηση. Η λαπαρασκοπική αφαίρεση των ενδομητριωσικών κύστεων της ωοθήκης και των διάσπαρτων εστιών της ενδομητρίωσης, αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία. Μετά τη λαπαροσκόπηση εξαλείφεται ο πόνος και αυξάνεται η γονιμότητα. Μπορεί συμπληρωματικά σε κάποιες γυναίκες να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή αμέσως μετά το χειρουργείο.

Το σημαντικότερο όλων είναι η διάγνωση και η θεραπεία να γίνουν από εξειδικευμένο στην ενδομητρίωση γυναικολόγο, ώστε να αφαιρεθεί όλη η βλάβη, η γυναίκα να απαλλαγεί άμεσα από τους πόνους και να καταφέρει να αποκτήσει τα παιδιά που επιθυμεί.

Βασιλική Χατζηραφαήλ, Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος, εξειδικευμένη στη Ρομποτική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Διευθύντρια Ρομποτικού και Λαπαροσκοπικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ