Health & Fitness

Κατανοώντας τον φθινοπωρινό πονοκέφαλο

Η αλλαγή του καιρού, οι αλλεργίες, η λιγότερη έκθεση στον ήλιο

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ponokefalos

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα αναλγητικά στους φθινοπωρινούς πονοκεφάλους

Εάν έχετε αρχίσει να παρατηρείτε αύξηση στους πονοκεφάλους σας καθώς ο καιρός γίνεται πιο δροσερός, δεν είστε οι μόνοι. Συμβαίνει πολύ συχνά, πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν το φθινόπωρο  περισσότερους πονοκεφάλους απ’  ό,τι σε άλλες περιόδους του έτους.  Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε αυτούς τους επιπλέον πονοκεφάλους το φθινόπωρο, αναφέρει ο κ. Μιχάλης Βικελής Νευρολόγος, MScin Headache Medicine, PhD και συνεχίζει εξηγώντας όλα όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε για τις κεφαλαλγίες που μας ταλαιπωρούν. 

Φθινόπωρο σημαίνει αυξημένους πονοκέφαλους 

Μελέτες δείχνουν ότι, από τους μήνες Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο, οι άνθρωποι γενικά βιώνουν περισσότερο κάθε τύπο κεφαλαλγίας. Μια μελέτη δείχνει ότι οι κρίσεις ημικρανίας είναι πολύ πιο συχνές -τουλάχιστον στους ενήλικες- κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου από ό,τι τις άλλες εποχές. Αυτό σημαίνει ότι το φθινόπωρο είναι η τέλεια στιγμή για να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις ημικρανίες σας ή άλλους επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους. 

Γιατί το φθινόπωρο; 

Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να ευθύνονται για αυτή την αύξηση σε κάθε είδους πονοκέφαλο. Όσοι υποφέρουν από αθροιστικούς πονοκεφάλους είναι επίσης πιο πιθανό να τους εμφανίσουν το φθινόπωρο και μια μελέτη έδειξε σύνδεση μεταξύ των αλλαγών της θερμοκρασίας και τέτοιων πονοκεφάλων, πιθανότατα όταν ο καιρός αλλάζει από κρύο σε ζέστη. Προφανώς το να παραμείνετε ζεστοί κατά τη διάρκεια του κρύου και να παρακολουθείτε τα ερεθίσματα για να ξέρετε τι να περιμένετε και πότε να το περιμένετε γίνεται πιο κρίσιμο όσο πλησιάζει το φθινόπωρο. 

Οι αλλεργίες συμβάλλουν στους πονοκεφάλους 

Με το φθινόπωρο έρχονται χειρότερες αλλεργίες για πολλούς εποχιακούς αλλεργικούς. Μερικοί αλλεργικοί εμφανίζουν επίσης πονοκεφάλους ή και ημικρανίες.  Μια μελέτη δείχνει ότι το 50% των πασχόντων από αλλεργίες μπορεί επίσης να πάσχουν από ημικρανίες. Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν έχετε αλλεργίες και σοβαρούς πονοκεφάλους, καθώς αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί συχνά να διαγνωστούν λανθασμένα ως πονοκέφαλοι από ιγμορίτιδα αντί για ημικρανίες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμα τα φάρμακα για την αλλεργία σας για να αποτρέψετε τις εξάρσεις των χειρότερων αλλεργικών συμπτωμάτων σας. 

Η λιγότερη έκθεση στον ήλιο είναι μία από τις αιτίες 

Καθώς η θερμοκρασία χαμηλώνει, έχουμε την τάση να μένουμε περισσότερο μέσα στο σπίτι μας. Λιγότερη έκθεση στον ήλιο σημαίνει λιγότερη βιταμίνη D. Ορισμένες έρευνες δείχνουν έναν σαφή παραλληλισμό μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της αύξησης της συχνότητας των πονοκεφάλων, επομένως υπάρχει πιθανότητα αυτά τα δύο να σχετίζονται άμεσα. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε  συμπληρώματα, αλλά το να βγαίνετε έξω, να απολαμβάνετε τον ήλιο θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τους πονοκεφάλους. 

Το άγχος επηρεάζει επίσης τους  πονοκεφάλους 

Είτε επιστρέφετε στο σχολείο είτε  ο φόρτος εργασίας σας αυξάνεται, όσο περισσότερο άγχος έχετε και όσο λιγότερο κοιμάστε, μπορεί να είναι η αιτία που προκαλείται  πονοκέφαλος. Οι διακοπές ή οι γιορτές είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες για τη παρουσία πονοκεφάλων. 

Πάρτε αναλγητικά 

Η πρώτη σας  επιλογή αν έχετε διαγνωστεί με κεφαλαλγία τάσεως, είναι να κάνετε ορθολογική χρήση ενός αναλγητικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση και να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας (πονοκέφαλου τάσεως)  καθώς και να είναι καλά ανεκτό.

Τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη 400 mg, (Nurofen 400 mg μαλακή κάψουλα) βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου. H ιβουπροφαίνη των 400 mg, σε μαλακές κάψουλες, απορροφάται γρήγορα, δρα αποτελεσματικά και διαρκεί έως και 8 ώρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ