Health & Fitness

Η σημασία της Λογοθεραπείας

Ο Δρ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Γλωσσοπαθολόγος-Λογοθεραπευτής, μας εξηγεί πότε ένα παιδί χρειάζεται να επισκεφθεί τον ειδικό

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 887
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η σημασία της Λογοθεραπείας

Λογοθεραπεία: Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό και πώς βοηθάει

Ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο της επιστήμης της Λογοθεραπείας;

Το αντικείμενο της Λογοθεραπείας περιλαμβάνει την παρατήρηση, τη διάγνωση, την αξιολόγηση, την αντιμετώπιση και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποκατάσταση των δυσκολιών στις γλωσσικές ικανότητες του παιδιού. Αυτές προσδιορίζονται στη βάση του εκάστοτε εξελικτικού γλωσσικού σταδίου (νόρμα) που πρέπει να έχει φτάσει το παιδί, δηλαδή σε σύγκριση με τον μέσο όρο των παιδιών της ίδιας ηλικίας.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η Λογοθεραπεία;

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, από 2 ετών έως το βαθύ γήρας. Μερικές φορές μπορεί να ξεκινήσει η λογοθεραπευτική αγωγή και πριν από τα 2 έτη, εφόσον το παιδί είναι σε θέση να συνεργαστεί.

Τι μπορεί να προβληματίσει τους γονείς ως προς την ομιλία του παιδιού τους, ώστε να απευθυνθούν σε έναν λογοθεραπευτή;

Όταν το παιδί περάσει τα 2-2,5 έτη της ηλικίας του, και κυρίως τα 3 έτη, και δεν μπορεί να πει αρκετές λέξεις ή δεν αρθρώνει σωστά ή δεν σχηματίζει σωστές προτάσεις ή δεν καταλαβαίνει τι το ρωτάνε και τι του ζητούν, τότε οι γονείς καλό είναι να ευαισθητοποιηθούν και να συζητήσουν με έναν λογοθεραπευτή. Όσο πιο νωρίς πάρουν τη γνώμη του, τόσο πιο γρήγορα και ουσιαστικά θα είναι τα αποτελέσματα, εφόσον βέβαια εκείνος κρίνει ότι το παιδί χρειάζεται λογοθεραπευτική παρέμβαση. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό πως από την πλευρά των γονέων δεν χρειάζεται ούτε «αναστάτωση» ούτε εφησυχασμός, αλλά ψυχραιμία, νηφαλιότητα και το συντομότερο δυνατόν επίσκεψη στον ειδικό.

Σε τι βοηθάει ένα παιδί η Λογοθεραπεία;

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η γλώσσα αποτελεί το βασικό εργαλείο του παιδιού για επικοινωνία, αλληλεπίδραση και αυτοπαρουσίαση. Συνεπώς, η έγκαιρη έναρξη του κατάλληλου προγράμματος Λογοθεραπείας στο παιδί που την έχει ανάγκη, θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της ομιλίας του, στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου του,  στη βελτίωση της ικανότητάς του για διάλογο και παιχνίδι, καθώς και στην καλύτερη ψυχολογική του διάθεση. Αυτό συντελεί στην πληρέστερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, στην πιο ομαλή κοινωνικοποίησή του και αργότερα σε υψηλότερες επιδόσεις στα μαθήματα. Παραμένει πάντα επίκαιρη η ρήση «ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς για Λογοθεραπεία».

Δρ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Γλωσσοπαθολόγος-Λογοθεραπευτής

Δρ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Γλωσσοπαθολόγος-Λογοθεραπευτής
Info Αιγίνης 45, Κυψέλη, 2108217831, www.alexandrou-logos.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ