- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διορισμός ΑΜΕΑ σε δημόσιες δομές υγείας με νέα διάταξη
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση
Δυνατή η επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με κυστική ίνωση στο Δημόσιο, με διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση εκφράζει την ικανοποίησή του για την ψήφιση διάταξης στο νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα που συζητήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου στην Βουλή, με την οποία συμπεριλαμβάνονται και άλλες ειδικότητες σε νόμο που προβλέπει τον διορισμό ατόμων-ΑΜΕΑ που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, μεταξύ των οποίων και η Κυστική Ίνωση, σε δομές υγείας της χώρας. Όπως αναφέρει η κα Αγγελική Πρεφτίτση, πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση και συνταξιούχος δικηγόρος, «το θέμα αυτό είχε αναδείξει πρώτος ο σύλλογος μας και οι προσπάθειες μας γι’ αυτό είναι πολύχρονες. Η θετική κατάληξη του, μας γεμίζει χαρά, κυρίως γιατί γίνεται πλέον δυνατή η επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με Κυστική Ίνωση στο Δημόσιο».
Ειδικότερα, όπως εξηγεί, «ενώ μέχρι πρότινος η νομοθεσία προέβλεπε τον άμεσο διορισμό σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας του ΕΣΥ αποφοίτων των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας συγκεκριμένων ειδικοτήτων, κατηγορίας ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ΤΕΕ, που είναι ΑΜΕΑ και πάσχουν από συγκεκριμένες σοβαρές παθήσεις, όπως Κυστική Ίνωση, Μεσογειακή Αναιμία, Αιμορροφιλία και άλλες, δεν περιελάμβανε προφανώς εκ παραδρομής, άλλες παραϊατρικές ειδικότητες, εξαιρετικά και εξίσου σημαντικές για την εκτέλεση του έργου στις δομές υγείας. «Ο Σύλλογος μας», προσθέτει η πρόεδρος του σωματείου, «από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε από μέλος του που τυγχάνει επισκέπτης υγείας, εργάστηκε οργανωμένα και με συντονισμένες ενέργειες και έγγραφα σε συνεργασία με άλλα σωματεία ασθενών και επαγγελματικά σωματεία, προκειμένου να αναδείξει το ζήτημα στους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα, για το θέμα είχε καταφέρει να εκδοθούν θετικές εισηγήσεις των αρμοδίων και ύστερα από επικοινωνία με βουλευτές όλων των κομμάτων, κατατέθηκε πρόσφατα σχετική τροπολογία για το ζήτημα σε άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με πρωτοβουλία του Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Φραγγίδη, ιατρού και από άλλους βουλευτές της παράταξής του, η οποία όμως δεν ψηφίστηκε τότε.
Στη συνέχεια, όπως πληροφορηθήκαμε», συνεχίζει η κα Πρεφτίτση, «ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, ανταποκρινόμενος άμεσα στο αίτημά μας, συμπεριέλαβε την σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα, περιλαμβάνοντας το σύνολο των παραϊατρικών ειδικοτήτων που εργάζονται σε δομές υγείας.
Η ψήφιση της νέας αυτής διάταξης, δίνει το δικαίωμα για άμεσο διορισμό σε ιατρούς, οδοντιάτρους και αποφοίτους των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας συγκεκριμένων ειδικοτήτων, κατηγορίας ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ΤΕΕ, δηλαδή νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους, βιολόγους, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, κοινωνικούς λειτουργούς, φαρμακοποιούς, χημικούς, βιοχημικούς, μαίες/μαιευτές, επισκέπτες/τριες υγείας, διαιτολόγους, διατροφολόγους, τεχνολόγους τροφίμων και διατροφής, οπτικούς, ορθοπτιστές (οπτικοί-οπτομέτρες), λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, οδοντοτεχνίτες, ραδιολόγους-ακτινολόγους, φυσικούς-ακτινοφυσικούς, φυσικούς ιατρικής, βρεφονηπιοκόμους και πτυχιούχους του τμήματος δημόσιας και κοινοτικής υγείας, οι οποίοι πλέον θα μπορούν με αίτηση τους να διορίζονται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας του ΕΣΥ της επιλογής τους, με ταυτόχρονη σύσταση προσωποπαγούς θέσης της ειδικότητας τους».
«Το γεγονός αυτό», προσθέτει η κα Πρεφτίτση, «συμβάλλει στην εξασφάλιση της επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης των ΑΜΕΑ, δίνοντας σε αυτούς την δυνατότητα άσκησης του λειτουργήματός τους στο ΕΣΥ και στην αύξηση του προσωπικού στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας της χώρας, πολύ δε περισσότερο την παρούσα περίοδο που διανύουμε που τόσο το δευτεροβάθμιο, όσο και το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας έχει ανάγκη. Ελπίζουμε», καταλήγει η πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση «και στο μέλλον τα αντανακλαστικά του Υπουργείου Υγείας να είναι το ίδιο άμεσα και αποτελεσματικά σε ζητήματα που θέτουμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν η κούραση είναι κάτι περισσότερο από ανθρώπινη κατάσταση
Φυσικά η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη φροντίδα
Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 4 δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, ακόμη και μετά από βαριά κατανάλωση αλκοόλ
Η επαφή με το περιβάλλον μειώνει άμεσα το στρες, ρυθμίζει ορμόνες, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη διάθεση
Οι τεχνικές που ηρεμούν το σώμα και τον νου όταν οι αρνητικές σκέψεις κυριαρχούν στην καθημερινότητα
Η κλινική δοκιμή περιέλαβε περισσότερους από 4.400 ασθενείς
Η δημοφιλής μέθοδος δροσιάς που τελικά χαλάει τον ύπνο - Πώς να τον χρησιμοποιήσετε σωστά
Eιδικοί εξηγούν γιατί το βάδισμα είναι το θεμέλιο της ευεξίας και πώς προστατεύει σώμα και πνεύμα
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα έντομα συνδέουν τη μυρωδιά του DEET με την τροφή, ανατρέποντας όσα ξέραμε
Με επίκεντρο το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Τα συμπτώματα και η διάγνωση
Βλεφαρίτιδα, μία χρόνια φλεγμονή του βλεφαρικού χείλους
Μερικές φορές η δυσκολία δεν είναι εμπόδιο, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για συνεχή εξέλιξη
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ορισμένοι γαλακτωματοποιητές ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά το έντερο
Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για επανεμφάνιση κρουσμάτων και αυξημένο κίνδυνο στους ηλικιωμένους
Συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίηση 11 οργανωμένων εθελοντικών δράσεων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31/5
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας της Έμμηνου Ρύσης 28 Μαΐου
Ο γιατρός και ερευνητής μιλά για τη διαδρομή του στην έρευνα, τη φύση της επιστήμης και τις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης ιατρικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.