Health & Fitness

Kαμπάνακι επιστημόνων: Μειώνεται ταχέως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στον άνδρα

Tι αναφέρει νέα έρευνα που μιλά για «αναπαραγωγική κρίση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι επιστήμονες εξηγούν τη μείωση των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα του σύγχρονου άνδρα
© Pixabay

Έρευνα: Μείωση των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα του άνδρα

Η ανθρωπότητα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με μια αναπαραγωγική κρίση εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων, προειδοποίησαν ερευνητές, αφού διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός αυτός επιταχύνεται.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction Update, με βάση 153 εκτιμήσεις από άνδρες που πιθανώς δεν γνώριζαν τη γονιμότητά τους, δείχνει ότι η μέση συγκέντρωση σπέρματος μειώθηκε από 101,2 εκατ. ανά ml σε 49,0 εκατ. ανά ml μεταξύ 1973 και 2018 - μια πτώση 51,6%. Ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 62,3% κατά την ίδια περίοδο.

Έρευνα της ίδιας ομάδας, που αναφέρθηκε το 2017, διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση σπέρματος είχε μειωθεί περισσότερο από το μισό τα τελευταία 40 χρόνια. Ωστόσο, τότε η έλλειψη δεδομένων για άλλα μέρη του κόσμου σήμαινε ότι τα ευρήματα επικεντρώνονταν σε μια περιοχή που περιλάμβανε την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Η τελευταία μελέτη περιλαμβάνει πιο πρόσφατα δεδομένα από 53 χώρες.

Καθηγητής ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, εξήρε την ανάλυση, αλλά δήλωσε ότι παραμένει σε αμφιβολία για το αν υπάρχει μείωση. «Η καταμέτρηση του σπέρματος, ακόμη και με τη χρυσή τεχνική της εργαστηριακής διαδικασίας] της αιμοκυτταρομετρίας, είναι πραγματικά δύσκολη» δήλωσε στον Guardian. «Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου απλώς γίναμε καλύτεροι σε αυτό λόγω της ανάπτυξης προγραμμάτων κατάρτισης και ελέγχου ποιότητας σε όλο τον κόσμο. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού που βλέπουμε στα δεδομένα».

Μείωση σπερματοζωάριων: Ένα παλιό πρόβλημα

Η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων αποτελούσε ζήτημα που προκαλούσε την ανησυχία και το σχηματισμό υποθέσεων ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 90 όταν Δανοί ερευνητές ανέφεραν τη μείωση της ποιότητας του σπέρματος τα τελευταία 50 χρόνια και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπτώσεων στην ανδρική γονιμότητα. Οι μελέτες που είχαν σκοπό την αξιολόγηση του αριθμού των σπερματοζωαριών δέχτηκαν έντονη κριτική κυρίως εξαιτίας του μικρού δείγματος, της μη αντιπροσωπευτικής δειγματοληψίας ή των αμφιλεγόμενων στατιστικών μεθόδων.

Αν και δεν είναι σαφές τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την εμφανή τάση, μια υπόθεση είναι ότι μπορεί να παίζουν ρόλο οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα ή άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, που δρουν στο έμβρυο στη μήτρα. Οι ειδικοί λένε ότι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο και ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ