Health & Fitness

Για έλλειψη πρόληψης σε παιδιά και εφήβους διαμαρτύρονται οι οδοντίατροι

Το αίτημα για εκσυγχρονισμό των οδοντιατρικών μηχανημάτων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητά από την πολιτεία δράσεις για τη στοματική υγεία, ώστε η πρόληψη να γίνει τρόπος ζωής - Ποια τα αιτήματα του κλάδου.

Αδιαφορία καταλογίζει στην Πολιτεία η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία καθώς, όπως σημειώνει, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει προχωρήσει καμιά πρωτοβουλία όσον αφορά στην κρατική ενίσχυση των υπηρεσιών παροχής προληπτικής οδοντιατρικής σε παιδιά και εφήβους (5-16 ετών).

Σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ζητείται επείγουσα συνάντηση με αφορμή το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Δημόσια Υγεία 2021 -2025» στο οποίο περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν στην Στοματική Υγεία, ώστε η πρόληψη να γίνει τρόπος ζωής.

Στόχος είναι η απορρόφηση των κονδυλίων που προβλέπονται από το ταμείο Ανάκαμψης και η αύξηση του ετησίως προϋπολογισμένου κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ για την Οδοντιατρική περίθαλψη στο απαραίτητο ύψος.

Πάγιο αίτημα του κλάδου παραμένει η μείωση του ΦΠΑ στα οδοντιατρικά υλικά που, σύμφωνα με τους ίδιους, επιβαρύνει υπέρογκα τις οδοντιατρικές εργασίες.

Στο πλαίσιο ζητούν να συμπεριληφθούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε προγράμματα επιχορήγησης για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων που διαθέτουν με προγράμματα ΕΣΠΑ (χωρίς αποκλεισμούς ή σύνθετες προϋποθέσεις), ώστε να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός των οδοντιατρείων, να ενσωματωθούν νέες τεχνολογίες και να εφαρμοστούν πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης. Ένα αίτημα που, σημειωτέον, έχει και την σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας .

Οι Οδοντίατροι ακόμη ζητούν, συμπαρατασόμενοι με τους υπόλοιπους υγειονομικούς, ενόψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων οδοντιάτρων στο ΕΣΥ.

«Η στοματική υγεία στη χώρα μας είναι παραμελημένη», ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ο. Αθανάσιος Δεβλιώτης. Και συνέχισε «Εδώ και 40 χρόνια το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν παρέχει υπηρεσίες οδοντιατρικής περίθαλψης, ενώ η κατάσταση τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία χειροτέρεψε περαιτέρω».