Health & Fitness

«Απόδοση του Ιπποκρατικού όρκου & Ιπποκρατική Ιατρική και αξίες» στην Κω

Οι συγκινητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νησί του Ιπποκράτη

357216-740135.jpg
Νεκταρία Ζαγοριανάκου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Απόδοση του Ιπποκρατικού όρκου & Ιπποκρατική Ιατρική και αξίες» στην Κω

«Απόδοση του Ιπποκρατικού όρκου & Ιπποκρατική Ιατρική και αξίες»: Τριήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κω, το νησί του Ιπποκράτη.

Το παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω υπό την αιγίδα του ΙΣΑ, των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, για 8η συνεχή χρονιά, από τις 20 έως 23 Οκτωβρίου, οργάνωσαν τριήμερες εκδηλώσεις με θέμα την «Απόδοση του Ιπποκρατικού όρκου & Ιπποκρατική Ιατρική και αξίες». Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Aσκληπιείο και στο Ιπποκράτειο Μέλαθρο-Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω. Συμμετείχαν εφτά ελληνικές ιατρικές σχολές και 14 ιατρικές σχολές από χώρες του εξωτερικού (1). Πραγματοποιήθηκε επίσης Σερβο-Ελληνικό εκπαιδευτικό συμπόσιο, υπό την αιγίδα της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στα πλαίσια συνεργασίας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών με ξένα Πανεπιστήμια. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με έναν συμβολικό αγώνα δρόμου στη μνήμη του Γεωργίου Παπανικολάου. 

Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω (ΔΙΙΚ )-(International Hippocratic Foundation of Kos - IHFK) έχει ως στόχο τη διάδοση της ιατρικής Ιπποκρατικής γνώσης, τη φιλοσοφία και το πνεύμα του Ιπποκράτη «ωφελέειν, μη βλάπτειν».

Ένας από τους σκοπούς του ιδρύματος είναι η σύνδεση με όλες τις ιατρικές σχολές των ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και η συγκέντρωση κάθε πέντε χρόνια γιατρών από όλο τον κόσμο σε μια διεθνή Ιατρική Ολυμπιάδα, με στόχο την ανταλλαγή σκέψεων και τη συζήτηση κοινών επίκαιρων ιατρικών θεμάτων. 

«Απόδοση του Ιπποκρατικού όρκου & Ιπποκρατική Ιατρική και αξίες» στην Κω
Αναμνηστική φωτογραφία των συμμετεχόντων

Η τελετή απόδοσης του Όρκου του Ιπποκράτη, απαγγελία από τον Μ.Χατζηαντωνίου (ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ Φαιναρέτη) πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ασκληπιείου της Κω και εκεί οι αριστούχοι φοιτητές έδωσαν τον Ιπποκράτειο όρκο, παρουσία προέδρων ιατρικών σχολών (2), πολιτικών και θρησκευτικών αρχών και πλήθους κόσμου. 

«Απόδοση του Ιπποκρατικού όρκου & Ιπποκρατική Ιατρική και αξίες» στην Κω
Βράβευση φοιτητών

Η τελετή ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Μια πομπή από τρεις αυλητές που παίζουν ρυθμικά μουσική, συνοδευόμενοι από λευκοντυμένες ιέρειες (σε διπλή σειρά) κατεβαίνουν αργά τα σκαλιά του ιερού χώρου, ακολουθώντας τον ρυθμό της μουσικής, παίρνουν θέση γύρω από τον βωμό του Ασκληπιού ρίχνοντας ροδοπέταλα. Ακολουθεί ένας στεφανωμένος άνδρας, ο οποίος απαγγέλει τον όρκο και συνοδεύεται από δυο κοπέλες που συμβολίζουν, τις ανθρωπόμορφες θεότητες Υγεία και Πανάκεια. Είναι μια στιγμή που κανείς από τους φοιτητές που αρίστευσαν, νέοι πλέον γιατροί, δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ. Είναι το πνεύμα ένωσης ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς. Τα λόγια του όρκου του Ιπποκράτη ενώνουν όλους τους γιατρούς ανεξάρτητα από φύλο, καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία.

«Απόδοση του Ιπποκρατικού όρκου & Ιπποκρατική Ιατρική και αξίες» στην Κω
Το Ασκληπιείο στην Κω

Ο Γ. Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του  Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, αναφέρθηκε στην πρόληψη νόσων, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, και στο πόσο πρέπει όλοι να εργασθούν μεθοδικά. Ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια με τα ΚΕΠ υγείας με τις δράσεις τους στοχεύουν σε αυτό τον σκοπό. 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα, με τον όρκο του Ιπποκράτη στον τ. Πρόεδρο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω κ. Στέφανο Γερουλάνο και στους Προέδρους της Οργανωτικής επιτροπής κ. Νίκο Παπαντωνίου και Αντώνη Πολυδώρου. Επίσης υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας, ανάμεσα στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το δήμο της Κω, με στόχο να ενταχθεί το Ασκληπιείο της Κω, στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESKO.

«Απόδοση του Ιπποκρατικού όρκου & Ιπποκρατική Ιατρική και αξίες» στην Κω
Ο καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος

1. Ιατρικές σχολές Πανεπιστημίων του Εξωτερικού
Αυστραλία, Ιατρική σχολή, Πανεπιστήμιο Μελβούρνης
Βουλγαρία,  Ιατρική σχολή, Πανεπιστήμιο Σόφιας
Κίνα, Ιατρική σχολή, Πανεπιστήμιο Αν Χουι
Κύπρος, Ιατρική σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Αίγυπτος, Ιατρική σχολή, Πανεπιστήμιο Καίρου
Αίγυπτος, Ιατρική σχολή, Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας
Ιταλία, Ιατρική σχολή, Πανεπιστήμιο Παβίας
Ρουμανία, Ιατρική σχολή, Πανεπιστήμιο Ιάσιου
Σερβία, Ιατρική σχολή, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου
Τουρκία, Ιατρική σχολή, Πανεπιστήμιο Ιστανμπούλ
Ηνωμένου Βασιλείου, Ιατρική σχολή, Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιατρική σχολή, Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης

2. Πρόεδροι Ιατρικών σχολών
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: N. Aρκαδόπουλος 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: K. Aναστασιάδης 
Πανεπιστήμιο Πατρών: Γ. Αντωνάκης 
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Γ. Μακρυδήμας* 
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Γ. Κοχιαδάκης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Α. Καραγιαννάκης* 
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Α. Ζιμπής* 

*Εκπρόσωποι Ιατρικών Σχολών 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ