Health & Fitness

Ένας στους δύο θανάτους στη Δύση οφείλεται σε καρδιαγγειακό νόσημα

Διημερίδα του ΓΝΑ «Ελπίς» στις 17-17 Σεπτεμβρίου, με διακεκριμένους ομιλητές

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καρδιολογικά προβλήματα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα νεότερα δεδομένα σε ό,τι αφορά την καρδιακή ανεπάρκεια θα αναλυθούν σε συνέδριο του νοσοκομείου «Ελπίς»

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας στη σύγχρονη εποχή μιας και αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Στην Ευρώπη, το 49% όλων των θανάτων προέρχεται από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και από́ αυτούς ποσοστό 55% αφορά τις γυναίκες και 43% τους άνδρες. Στη στεφανιαία νόσο οφείλεται περίπου το 50% αυτών των θανάτων και σχεδόν το 1/3 στα Α.Ε.Ε. Σημαντική επίσης θέση κατέχουν οι αρρυθμίες, οι βαλβιδοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες λιγότερο ίσως συχνές καταστάσεις. 

Τα παραπάνω επισημαίνει ο κ. Αθανάσιος Γ. Τρίκας, MD, FESC, FACC Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Συν/τής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝΑ «Η ΕΛΠΙΣ» με αφορμή τη διοργάνωση της Ετήσιας Διημερίδας της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» με θεματικό αντικείμενο: «Καρδιακή ανεπάρκεια και συννοσηρότητες: Διαγνωστική προσπέλαση και θεραπευτικές επιλογές», η οποία θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο Caravel16-17 Σεπτεμβρίου 2022, με τη συμμετοχή διακεκριμένων και έμπειρων ομιλητών στο συγκεκριμένο πεδίο της Καρδιολογίας. 

«Η εξέλιξη της επιστήμης», προσθέτει εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής «γενικότερα είναι αλματώδης τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα στην Ιατρική προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα που αφορούν τόσο την κατανόηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών, τη διαγνωστική προσπέλαση, όσο και τον τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων νοσημάτων. Στην Καρδιολογία ιδιαίτερα έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος σε ένα ευρύ φάσμα που αφορά την Στεφανιαία Νόσο, τις Βαλβιδοπάθειες, τις Αρρυθμίες, την Καρδιακή Ανεπάρκεια. Συχνά οι νέες θεραπείες που προτείνονται είναι ανατρεπτικές, έρχονται να ταράξουν τα νερά και με νέες, επαναστατικές πολλές φορές, μεθόδους να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία στην αντιμετώπιση πολλών παθολογικών καταστάσεων. Συχνά βέβαια προκύπτουν διλήμματα που αφορούν τόσο στη διάγνωση όσο και στην εφαρμοζόμενη θεραπεία, τα οποία όμως μέσα από την επιστημονική αντιπαράθεση οδηγούν στη βέλτιστη αντιμετώπιση του Καρδιολογικού ασθενούς. 

Στο συνέδριο μας θα γίνει λεπτομερής αναφορά στα νεότερα δεδομένα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της Καρδιακής Ανεπάρκειας και αφορούν την αιτιολογία, την παθοφυσιολογία, την καλύτερη διαστρωμάτωση κινδύνου των ασθενών με Καρδιακή ανεπάρκεια, τις νέες τεχνικές διάγνωσης με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών αλλά και στις νεότερες μεθόδους θεραπείας είτε φαρμακευτικές είτε επεμβατικές. Η είσοδος νεότερων φαρμάκων όπως οι αναστολείς SGLT-2 με τη μεγάλη μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων (φθάνει το 40% μείωση των καρδιακών θανάτων) ακόμη και στους ασθενείς με η χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική δυσλειτουργία αποτελεί σημαντική μονάδα στη φαρμακευτική φαρέτρα αυτών των ασθενών. Με τη συμμετοχή διακεκριμένων και έμπειρων Καρδιολόγων, εξειδικευμένων στους διαφόρους τομείς της Καρδιολογίας, θα συζητηθούν τα όλα τα νεότερα δεδομένα και θα γίνει προσπάθεια να αναλυθούν και να διαλευκανθούν οποιαδήποτε διλήμματα προκύπτουν από την αναδυόμενη γνώση και πρόοδο. 

Αναλυτικότερα, θα αναφερθούμε στην Στεφανιαία Νόσο, ως κύρια αιτία για την εμφάνιση Καρδιακής Ανεπάρκειας, τους τρόπους διερεύνησής της, τις μεθόδους και την αναγκαιότητα ελέγχου ύπαρξης βιωσιμότητας, τη διαστρωμάτωση κινδύνου αλλά και τους σύγχρονους τρόπους επαναιμάτωσης των ασθενών με Καρδιακή ανεπάρκεια και Στεφανιαία νόσο, είτε με διαδερμική αγγειοπλαστική ή με επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (by-pass). 

Οι αρρυθμίες που συνοδεύουν επίσης την Καρδιακή ανεπάρκεια έχουν άμεση συσχέτιση με το βαθμό νοσηρότητας και τη θνητότητα των ασθενών αυτών και οι σύγχρονες μέθοδοι στην αντιμετώπιση τους, με επεμβατικό κυρίως τρόπο τα τελευταία χρόνια αλλά και με τη χρήση νεότερων συσκευών έχει αλλάξει σημαντικά το τοπίο στο πεδίο αυτό με σημαντικά οφέλη ακόμα και με μείωση της θνητότητας των βαρέως πασχόντων ασθενών. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις νεότερες μεθόδους κατάλυσης των αρρυθμιών (κρυοκατάλυση), τόσο της κολπικής μαρμαρυγής η οποία είναι πολύ συχνή στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια όσο και των επικίνδυνων κοιλιακών αρρυθμιών. 

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει επίσης στο πεδίο των βαλβιδοπαθειών, είτε ως αίτια είτε ως αποτέλεσμα της Καρδιακής Ανεπάρκειας, έχει επίσης παρατηρηθεί αλματώδης πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Οι επεμβάσεις διαδερμικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας (TAVI) πραγματοποιούνται όλο και συχνότερα δίνοντας λύση στο πρόβλημα πολλών ασθενών μετρίου ή υψηλού κινδύνου, οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους αλλά και το σημαντικότερο παρατείνοντας την επιβίωση τους. Παράλληλα η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, η οποία είναι επίσης συχνή στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αντιμετωπίζεται σε πολλές περιπτώσεις με διαδερμική παρέμβαση τοποθέτησης Mitral-clip με πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ πολύ πρόσφατα αναπτύχθηκαν και μέθοδοι διαδερμικής αντιμετώπισης της ανεπάρκειας και της τριγλώχινας βαλβίδας. 

Δεν είναι λίγες επίσης οι παθολογικές καταστάσεις οι οποίες συνυπάρχουν στους ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια. Συχνά οι ασθενείς πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κακοήθειες, αναιμία, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, διαταραχές του θυρεοειδούς κλπ. Ειδικοί σε κάθε τομές θα αναπτύξουν τις ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια με τις συνυπάρχουσες παθήσεις. 

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο, θα γίνει αναφορά στην επίδραση των λοιμώξεων γενικά αλλά και της νόσου COVID-19 ειδικά στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, τόσο στην οξεία φάση αλλά και μακροπρόθεσμα (σύνδρομο post-COVID-19 ή Long-COVID-19 και καρδιά). Μεγάλος αριθμός αυτών, άνω του 40% πάσχουν από καρδιακή δυσλειτουργία» καταλήγει ο κ Τρίκας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.