Health & Fitness

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε την έγκριση του nivolumab από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 830
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
peterdazeley_gettyimages-1284206756.jpg
© Peter Dazeley / Getty Images / Ideal Image

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Το nivolumab είναι η νέα επικουρική θεραπεία που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο δέκατος πιο συχνός τύπος καρκίνου στον κόσμο, με τουλάχιστον 573.000 νέα περιστατικά να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης αυξάνεται με την ηλικία. Το περίπου 70% των ασθενών που αναπτύσσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης διαγιγνώσκονται μετά την ηλικία των 65 ετών, ενώ είναι 5 φορές συχνότερος στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Ουροθηλιακό καρκίνωμα  
Το ουροθηλιακό καρκίνωμα αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των περιστατικών καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Αποτελεί μια απειλητική για τη ζωή μορφή καρκίνου, η οποία αναπτύσσεται στα κύτταρα του εσωτερικού τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Εκτός, όμως, από την ουροδόχο κύστη, είναι δυνατόν να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία του ουροποιητικού συστήματος, όπως στους ουρητήρες και στη νεφρική πύελο. Η πλειονότητα των περιστατικών διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο η νόσος χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά υποτροπής και εξέλιξης. Περίπου το 50% των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική αφαίρεση θα εμφανίσουν υποτροπή της νόσου. Για τους ασθενείς των οποίων η νόσος επανεμφανίζεται ως μεταστατικός καρκίνος, η πρόγνωση είναι πτωχή, με διάμεση συνολική επιβίωση περίπου 12 έως 14 μηνών όταν αντιμετωπιστεί με συστημική θεραπεία.

Το nivolumab, επικουρική θεραπεία για το μυοδιηθητικό ουροθηλιακό καρκίνωμα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το nivolumab για την επικουρική θεραπεία ενηλίκων με μυοδιηθητικό ουροθηλιακό καρκίνωμα, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής μετά από ριζική εκτομή, ανακοίνωσε η Bristol Myers Squibb. «Χάρη στην έγκριση του nivolumab, οι κλινικοί ιατροί θα μπορούν πλέον να προσφέρουν μια θεραπευτική επιλογή μετά τη χειρουργική επέμβαση σε ορισμένους ασθενείς. Πρόκειται για μια ανοσοθεραπεία που στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης Check Mate -274, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου. Αυτή η έγκριση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης του μυοδιηθητικού ουροθηλιακού καρκινώματος στους ασθενείς που για πολλά χρόνια, όσοι έρχονταν αντιμέτωποι με υποτροπή της νόσου, είχαν στη διάθεσή τους ελάχιστες ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε ο Fred Witjes, M.D., καθηγητής Ογκολογικής Ουρολογίας στο Ινστιτούτο Radboud για τις Μοριακές Βιοεπιστήμες.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά στη χρήση του nivolumab για την επικουρική θεραπεία ενηλίκων με υψηλού κινδύνου μυοδιηθητικό ουροθηλιακό καρκίνωμα μετά από ριζική εκτομή και έχει ισχύ στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν και στη Νορβηγία.

Ανοσο-Ογκολογία - nivolumab
Το nivolumab είναι ένας αναστολέας μοναδικά σχεδιασμένος για να αξιοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αντικαρκινικής ανοσολογικής ανταπόκρισης. Ως εκ τούτου, το nivolumab έχει καταστεί μία σημαντική θεραπευτική επιλογή σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου. Ηαπόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σηματοδοτεί την τρίτη έγκριση που λαμβάνει το nivolumab για καρκίνο πρωιμότερου σταδίου στην Ευρώπη, μετά την έγκριση για το μελάνωμα και τον καρκίνο του οισοφάγου / της γαστρο-οισοφαγικής συμβολής.

Επιπλέον, η φαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα ανάπτυξης σε πρωιμότερα στάδια του καρκίνου, το οποίο σήμερα περιλαμβάνει οκτώ διαφορετικούς τύπους καρκινικών όγκων στα πεδία της νεο-επικουρικής, της επικουρικής και της περιεγχειρητικής θεραπείας.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης του nivolumab βασίζεται στην επιστημονική εξειδίκευση της Bristol Myers Squibb στο πεδίο της Ανοσο-Ογκολογίας και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κλινικών μελετών σε όλες τις φάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Φάσης 3, σε διάφορους τύπους όγκων. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 35.000 ασθενείς στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του nivolumab. Οι κλινικές μελέτες του nivolumab έχουν συμβάλει στην εμβάθυνση της γνώσης σχετικά με τον πιθανό ρόλο των βιολογικών δεικτών στη φροντίδα των ασθενών, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη ανοσοθεραπεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ