Health & Fitness

Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων - Πρώτο πιθανό κρούσμα εντοπίστηκε στο Παρίσι

Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Πρώτο πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στο Παρίσι
ΜΕΘ © EUROKINISSI

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για μία νέα υγειονομική απειλή, η ευλογιά των πιθήκων κρούσματα της οποίας εμφανίστηκαν σε Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική.

Ένα πρώτο πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Γαλλία, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, εν μέσω ενδείξεων για εξάπλωση του ιού σε πολλές χώρες του κόσμου. Η ανησυχία εντείνεται, δε, μετά και τις περιπτώσεις κρουσμάτων που εντοπίστηκαν και στη γειτονική μας Ιταλία.

Το νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης διέγνωσε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία, έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους. Ο ασθενής βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στην παρούσα φάση δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Από τις αρχές Μαΐου έως σήμερα ο ιός διασπείρεται δυσεξήγητα. Στη Βρετανία διαγνώστηκαν εννιά «ορφανά κρούσματα». Στην Ισπανία εξετάζονται 23 ύποπτα κρούσματα, στην Πορτογαλία έχουν εντοπιστεί πέντε επιβεβαιωμένα και ερευνώνται άλλα 15, στο Μόντρεαλ του Καναδά ερευνώνται 15 ύποπτα κρούσματα, ενώ επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ενός κρούσματος στη Μασαχουσέτη.

Ευλογιά των πιθήκων: Ποια μέτρα λαμβάνονται στα Νοσοκομεία

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με εγκύκλιό του προς τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων κρούει τον “κώδωνα του κινδύνου”. Ζητά αυξημένη επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και την απομόνωση πιθανών κρουσμάτων του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Εάν ένας ασθενής με υποψία νόσου προσέρχεται σε νοσοκομείο ή άλλη μονάδα υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα η Επιτροπή Λοιμώξεων.

Οι γιατροί στη συνέχεια, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έγκαιρη δήλωση του πιθανού κρούσματος στον ΕΟΔΥ.

Οι οδηγίες προς τους γιατρούς και τα μέτρα που απαιτείται να ληφθούν στα νοσοκομεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, περιλαμβάνουν:

  • την άμεση απομόνωση του ασθενούς
  • τη χρήση εξοπλισμού Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από το προσωπικό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της φροντίδας του ασθενούς,
  • τον σωστό και ασφαλή χειρισμό του ιματισμού,
  • τον επιμελή καθαρισμό των επιφανειών.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση.

Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα (εξογκώματα), τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της, στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα σε 14 έως 21 ημέρες.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τα κρούσματα στη Βρετανία αποδίδονται στο στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, το οποίο προκαλεί το θάνατο στο 1% των περιπτώσεων, και είναι λιγότερο επικίνδυνο από το στέλεχος του Κονγκό, του οποίου η θνητότητα φτάνει το 10%.

Το ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής, ίσως λένε τώρα οι επιστήμονες, να συνδέεται με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών της Covid-19 και την άφιξη πτήσεων από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ