- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ήπια Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ατροφία του εγκεφάλου
Τι δείχνει έρευνα Βρετανών επιστημόνων
Ακόμη και η ήπια Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ατροφία του εγκεφάλου - Τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης.
Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου ασθενών πριν και μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό. Σύμφωνα με την έρευνά τους, η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο, όπως η συρρίκνωση και η ατροφία.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη που συγκρίνει τους εγκεφάλους των ασθενών πριν και μετά τη νόσο Covid-19.
Ακόμη και μετά από μία ήπια νόηση, ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου εμφανίζει συχνά μια μικρή συρρίκνωση, με λιγότερη φαιά ουσία ιδίως στις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού που σχετίζονται με την όσφρηση και τη μνήμη. Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο αυτές οι αλλαγές είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες - έστω εν μέρει - μετά από ένα χρονικό διάστημα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευροαπεικόνισης Γκουενέλ Ντουό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μελέτησαν τον εγκέφαλο 785 ατόμων ηλικίας 51 έως 81 ετών, εκ των οποίων 401 ανθρώπων κατά μέσο όρο 4,5 μήνες μετά από τη διάγνωση τους με Covid-19 (ήπια στο 96% των περιπτώσεων, ενώ το 4% είχε νοσηλευθεί), καθώς και 384 ατόμων χωρίς κορωνοϊό (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).
Κορωνοϊός & Νευροεπιστήμη: Τα ευρήματα της έρευνας
Διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου είχε συρρικνωθεί από 0,2% έως 2% σε όσους είχαν περάσει Covid-19. Μεταξύ άλλων είχαν χάσει ένα έξτρα 0,8% της παρεγκεφαλίδας τους, οργάνου ζωτικού για τις γνωστικές λειτουργίες, με συνέπεια την μεγαλύτερη εξασθένηση τους.
Ενδεικτικά, εκείνοι που είχαν πρόσφατα αναρρώσει, δυσκολεύονταν περισσότερο να εκτελέσουν πολύπλοκες νοητικές εργασίες, σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ περάσει Covid-19, όπως έδειξαν τα σχετικά τεστ. Κάτι που ήταν πιο αισθητό στους πιο ηλικιωμένους και σε όσους είχαν προηγουμένως χρειαστεί νοσηλεία λόγω του κορωνοϊού, αλλά αφορούσε - αν και σε μικρότερο βαθμό - ακόμη και όσους είχαν αρρωστήσει ήπια. Η επίπτωση στον εγκέφαλο λόγω της Covid-19 ήταν επιπρόσθετη σε αυτή που μπορεί να συμβεί ούτως ή άλλως λόγω προχωρημένης ηλικίας σε έναν άνθρωπο (οι ηλικιωμένοι χάνουν κάθε χρόνο περίπου το 0,2% έως 0,3% της φαιάς εγκεφαλικής ουσίας τους στην περιοχή της μνήμης).
«Πρέπει πάντως να έχουμε κατά νου ότι ο εγκέφαλος είναι πραγματικά “πλαστικός”, με την έννοια ότι μπορεί να αυτοθεραπευθεί, συνεπώς υπάρχει όντως μεγάλη πιθανότητα πως με το πέρασμα του χρόνου οι επιβλαβείς επιπτώσεις της λοίμωξης θα υποχωρήσουν», ανέφερε η δρ Ντουό.
Η σημαντικότερη απώλεια εγκεφαλικής ουσίας παρατηρείται στις οσφρητικές περιοχές, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό οφείλεται στο ότι ο κορωνοϊός επιτίθεται άμεσα σε αυτή την εγκεφαλική περιοχή ή αν η επίπτωση είναι έμμεση λόγω της πρόκλησης ευρύτερης φλεγμονής στο νευρικό σύστημα εξαιτίας της λοίμωξης ή, τέλος, αν τα εν λόγω εγκεφαλικά κύτταρα απλώς πεθαίνουν επειδή δεν χρησιμοποιούνται για καιρό λόγω της απώλειας όσφρησης ή/και γεύσης που προκαλεί η Covid-19.
Δεν είναι επίσης σαφές αν όλες οι παραλλαγές του ιού προκαλούν την ίδια ζημιά στον εγκέφαλο, δεδομένου ότι μετά την εμφάνιση της Όμικρον έχει διεθνώς μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ασθενών που αναφέρουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Κίνας ή την παραλλαγή Άλφα. Ακόμη, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι οι όποιες αλλαγές στη γνωστική λειτουργία είναι γενικά αδιόρατες, ενώ δεν είναι ανάγκη να παρατηρούνται σε όλους όσους αρρωσταίνουν από Covid-19.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνει μελέτη που ανέλυσε δεδομένα σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων
Η βιολογική ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τα χρόνια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά
Σε τι διαφέρει από άλλες θεραπείες
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.