Health & Fitness

Τα ΩΡΛ προβλήματα των παιδιών και η σωστή αντιμετώπισή τους

Ποια είναι τα πιο συχνά και ανησυχητικά ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα στα παιδιά

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 817
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα παιδί κρατάει ένα χαρτομάντηλο και κοιτάει την κάμερα.

ΩΡΛ προβλήματα στα παιδιά: Η Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος εξηγεί ποια είναι τα συχνότερα ΩΡΛ προβλήματα και πώς αντιμετωπίζονται

Ωτίτιδες, κρεατάκια, αμυγδαλές, είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα που συνδέονται με την παιδική ηλικία. Μάλλον, δεν υπάρχει ενήλικας που δεν αντιμετώπισε είτε ο ίδιος ως παιδί κάποιο από αυτά, ή στα παιδιά του.
 
Λογικό, λοιπόν, είναι κάθε γονέας να ανησυχεί, αλλά πιο σημαντικό είναι οι γονείς να είναι όσο καλύτερα γίνεται ενημερωμένοι όσον αφορά τα συμπτώματα, ώστε, αν χρειαστεί, να επισκεφτούν χωρίς καθυστέρηση και αναβολές τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.
Ας δούμε όμως ποια είναι τα ΩΡΛ προβλήματα που ταλαιπωρούν περισσότερο τα παιδιά, πώς θα τα αναγνωρίσουμε και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε.
 
Τα ΩΡΛ προβλήματα είναι συχνά στα παιδιά, λόγω του ασθενέστερου ανοσοποιητικού τους. Επίσης, στο σχολείο αλλά και σε άλλες δραστηριότητες, έρχονται σε στενή επαφή με συμμαθητές και ενήλικες, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να προσβληθούν ευκολότερα από κάποια λοίμωξη, εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου, MD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.
 
Η Ανατολή Παταρίδου.
Η Ανατολή Παταρίδου,  MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ .
 

Συχνά ΩΡΛ στα παιδιά: Αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη αλλά μπορεί να είναι βακτηριακή και να εμφανίζει διάφορα συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, βήχα, πόνο στα αυτιά, δυσκαταποσία, βραχνάδα, αίσθημα ναυτίας, αίσθημα έντονης κούρασης και υψηλό πυρετό. Στα μικρά παιδιά η αμυγδαλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση, παυσίπονα, σπρέι και σωστή ενυδάτωση. Αν όμως η εμφάνισή της είναι τακτική και επαναλαμβανόμενη, τότε η λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση με αμυγδαλεκτομή για μόνιμη επίλυση του προβλήματος και καλύτερη ποιότητα ζωής του παιδιού.

Συχνά ΩΡΛ στα παιδιά: Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από φλεγμονή στη μύτη και αποτελεί μια πάθηση τα κρούσματα της οποίας αυξάνονται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο. Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί έντονη συμφόρηση ή καταρροή, οπισθορρινικές εκκρίσεις, δυσκολία όσφρησης, και στα παιδιά επίμονο βήχα. Σε πολλές περιπτώσεις η ρινίτιδα προκαλείται από κάποια αλλεργική αντίδραση. Η θεραπεία της ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς και ανάλογα με τα ευρήματα που θα προκύψουν από τη διάγνωση. Συνήθως η θεραπεία συμπεριλαμβάνει πλύσεις, αποσυμφορητικά σπρέι και αντιισταμινικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι πολύ σημαντική, καθώς αν την αγνοήσουμε μπορεί να επιδεινωθεί και να εξελιχθεί σε χρόνια ιγμορίτιδα.

Συχνά ΩΡΛ στα παιδιά: Οξεία μέση ωτίτιδα

Πρόκειται για τον βασικότερο λόγο για τον οποίο οι γονείς θα επισκεφθούν τον ΠαιδοΩΡΛ. Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι φλεγμονή κατά την οποία εμφανίζεται πύον πίσω από το τύμπανο. Προκαλείται συνήθως από βακτήρια και συχνά είναι επακόλουθο κρυολογήματος ή λοίμωξης. Συνήθη συμπτώματα είναι τράβηγμα αυτιών, ζαλάδα, μειωμένη ανταπόκριση όταν του μιλάτε, υπερβολικό κλάμα, πυρετός, υγρό από το αυτί και κακή συμπεριφορά. Για την οξεία μέση ωτίτιδα συνιστάται άμεση χορήγηση αντιβιοτικών σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας για την αποφυγή πιθανών επιπλοκών, όπως μαστοειδίτιδα, μηνιγγίτιδα, επισκληρίδιο ή εγκεφαλικό απόστημα, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά ο γιατρός θα παρακολουθήσει τα συμπτώματα και θα χορηγήσει την ανάλογη θεραπευτική αγωγή.

Συχνά ΩΡΛ στα παιδιά: Εκκριτική ωτίτιδα

Η εκκριτική ωτίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση στα παιδιά, όπου το μέσο αυτί γεμίζει με υγρό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, είτε στο ένα είτε και στα δύο αυτιά. Αν το παιδί δεν σας ακούει, δυσκολεύεται να ακολουθήσει μια συζήτηση ή δυναμώνει υπερβολικά την ένταση της τηλεόρασης, τότε αυτά μπορεί να είναι σημάδια εκκριτικής ωτίτιδας. Η εκκριτική ωτίτιδα χαρακτηρίζεται και «ύπουλη» ωτίτιδα, καθώς το παιδί δεν παρουσιάζει πόνο. Ο ειδικός ωτορινολαρυγγολόγος με έναν πλήρη ακοολογικό έλεγχο θα εντοπίσει αν υπάρχει υγρό στα αυτιά. Αρχικά θα προτείνετε συντηρητική αγωγή και παρακολούθηση, και αν αυτό δεν αρκεί, χειρουργική αντιμετώπιση με παρακέντηση τυμπάνου και τοποθέτηση σωληνίσκων καθώς επίσης και αδενοτομή.

Συχνά ΩΡΛ στα παιδιά: Ροχαλητό - Άπνοια στον ύπνο

Ροχαλητό είναι ο κραδασμός που παράγεται κατά τον ύπνο, όταν συμπίπτουν τα τοιχώματα του ανώτερου αναπνευστικού, λόγω αυξημένης αντίστασης στη δίοδο του αέρα. Όταν μιλάμε για άπνοια στον ύπνο εννοούμε την περιοδική παύση της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα παιδιά που κάνουν άπνοιες μπορεί να ροχαλίζουν, να αισθάνονται μονίμως κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης στο σχολείο και διάφορα θέματα συμπεριφοράς, όπως έντονη νευρικότητα.

Η συνηθέστερη αιτία άπνοιας στα παιδιά είναι οι διογκωμένες αμυγδαλές και τα κρεατάκια, που συνήθως αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση.
 
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για τη σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Σήμερα με τις νέες τεχνικές το παιδί δεν ταλαιπωρείται, δεν πονάει και έχει μια εύκολη μετεγχειρητική ανάρρωση, καθώς έχουμε τη δυνατότητα, με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων για την αμυγδαλεκτομή, ενδοσκόπια και άλλα ειδικά εργαλεία με τα οποία αφαιρούμε τα κρεατάκια, οι επεμβάσεις να είναι ριζικές, να μη μένουν υπολείμματα που οδηγούν το παιδί πάλι σε φλεγμονές και σε ένα δεύτερο χειρουργείο, καταλήγει η δρ Παταρίδου. 
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.