Health & Fitness

EMA: Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την τέταρτη δόση

Για τον γενικό πληθυσμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΜΑ για τέταρτη δόση: Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για σύσταση στον γενικό πληθυσμό
Εμβολιασμός Moderna © EPA

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία προκειμένου να συστήσει την τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid.

Ο Δρ Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας, αναφέρθηκε σε στοιχεία από το Ισραήλ, τη μόνη χώρα στον κόσμο που έχει εγκρίνει τέταρτη δόση για πολίτες άνω των 60 ετών, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του ο Δρ. Καβαλέρι έκανε αναφορά στα στοιχεία από το Ισραήλ. Η χώρα της Μέσης Ανατολής, πρωτοπόρος στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19, είναι στην πραγματικότητα η μόνη στον κόσμο που έχει εγκρίνει μια τέταρτη δόση για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού, εκείνες που είναι πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής νόσησης π.χ. άτομα άνω των 60 ετών, ευπαθείς ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και επαγγελματίες υγείας.

Υπό το φως αυτών και άλλων ευρημάτων, τόσο από κλινικές δοκιμές όσο και από επιδημιολογικές έρευνες στον πραγματικό κόσμο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πιστεύει επί του παρόντος ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για τη σύσταση της τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Τονίστηκε επίσης ότι ο κίνδυνος, εφόσον τα εμβόλια δεν διανέμονται και δεν χορηγούνται ομοιόμορφα σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, θα είναι πάντα υπαρκτός και δεν πρέπει να υποτιμάται.

Στην Ευρώπη, μόνο η Ουγγαρία και η Δανία, χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν ήδη αποφασίσει τη διάθεση τέταρτης δόσης των εμβολίων κατά της COVID. Η Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα αφορά τους πλέον ευπαθείς ενώ η ουγγρική κυβέρνηση είπε ότι όλοι θα μπορούν να κάνουν τη δόση αυτή αφού συμβουλευθούν τον γιατρό τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ