- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Πόσες ημέρες διαρκεί η καραντίνα για κορωνοϊό στο σπίτι
Πότε πρέπει να γίνει το τεστ - Τι ισχύει με τη μάσκα
Στις πέντε ημέρες η καραντίνα στο σπίτι για ασθενείς με κορωνοϊό, σύμφωνα με το CDC στις ΗΠΑ. Αναλυτικές οδηγίες για όσους μένουν στην ίδια κατοικία.
Η καραντίνα στο σπίτι για ασθενείς με κορωνοϊό και το πόσες ημέρες διαρκεί είναι ένα θέμα που απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει μεγάλη διασπορά, με αποτέλεσμα κρούσματα να επιβεβαιώνονται σε φιλικό και συγγενικό περιβάλλον.
Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) επέμειναν χθες Τρίτη (4/1) στην οδηγία που εξέδωσαν πριν από μία εβδομάδα, με την οποία μείωσαν στις πέντε ημέρες την καραντίνα για ασθενείς με κορωνοϊό.
Με νέα ανακοίνωση διευκρινίζουν ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό μπορούν να κάνουν ένα τεστ αντιγόνου προτού σταματήσουν την αυτοαπομόνωση, αν και αυτό δεν επιβάλλεται. Τα CDC δέχονταν πιέσεις από τους ειδικούς να ζητήσουν από όσους βρίσκονται θετικοί στην covid-19 να κάνουν διαγνωστικό τεστ προτού ολοκληρώσουν την καραντίνα τους, μετά την απόφασή να μειωθεί στις 5 ημέρες (από 10 που ίσχυε μέχρι πρότινος).
Τα CDC διευκρίνισαν ότι εξετάστηκαν 113 έρευνες από 17 χώρες. Όπως προέκυψε, όποιος έχει προσβληθεί από covid-19 μεταδίδει τον ιό κυρίως στα αρχικά στάδια της μόλυνσης. Σύμφωνα με τα CDC, ένας ασθενής είναι πιο μολυσματικός και κινδυνεύει να μεταδώσει τη νόσο «μεταξύ 2-3 ημερών πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων και 8 ημέρες μετά την εμφάνισή τους».
Ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις την Κυριακή δήλωσε ότι αξιωματούχοι εξετάζουν να ζητήσουν από τους Αμερικανούς που βρίσκονται θετικοί στην covid-19 να κάνουν ένα τεστ αφού μείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για καραντίνα κρουσμάτων και επαφών.
Τι ισχύει με το τεστ για κορωνοϊό στην καραντίνα - Η οδηγία από CDC για τη μάσκα
Στις νέες οδηγίες τους τα CDC δεν ζητούν ούτε συνιστούν το τεστ. «Αν ένα άτομο έχει πρόσβαση σε τεστ και θέλει να κάνει, η καλύτερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιηθεί ένα τεστ αντιγόνου προς το τέλος της πενθήμερης καραντίνας» αναφέρουν.
Μετά την καραντίνα το άτομο θα πρέπει να φορά αυστηρά μάσκα για άλλες πέντε ημέρες. Ωστόσο αν κάποιος βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό μετά την πενθήμερη καραντίνα, θα πρέπει να μείνει σε απομόνωση για άλλες πέντε ημέρες. Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις της διευθύντριας των CDC Ροσέλ Γουαλένσκι τη Δευτέρα (3/1).
«Αν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ένα τεστ αντιγόνου, μπορούν να το κάνουν πέντε ημέρες αφού βρεθούν θετικοί, αν τα συμπτώματά τους έχουν υποχωρήσει και νιώθουν καλά» δήλωσε στην εκπομπή "The Late Show" του CBS. Και πρόσθεσε: «Αν είναι θετικό, μείνετε σπίτι για άλλες πέντε ημέρες».
«Αν είναι αρνητικό, θα έλεγα ότι θα πρέπει να εξακολουθείτε να φοράτε μάσκα, διότι μπορεί ακόμη να μεταδίδετε τον ιό. Μάλλον δεν θα πρέπει να επισκεφθείτε τη γιαγιά, δεν θα πρέπει να μπείτε σε αεροπλάνο και θα πρέπει να προσέχετε πολύ όταν βρίσκεστε με άλλους ανθρώπους» κατέληξε.
Το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, προκαλώντας ελλείψεις προσωπικού σε σχολεία, επιχειρήσεις και αεροπορικές εταιρείες. Η αεροπορική εταιρεία Delta Airlines όπως και άλλες άσκησαν δημοσίως πιέσεις στα CDC να μειώσουν την περίοδο καραντίνας, κάτι που στη συνέχεια τα CDC έπραξαν.
Ο ΕΟΔΥ έχει δώσει διευκρινίσεις και για το πότε κάποιος θεωρείται επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.