Health & Fitness

1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS

Συμπίπτει με τη συμπλήρωση 40 ετών από τη διάγνωση του πρώτου οροθετικού στη χώρα, το 1981

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνδρας με βαμμένο πρόσωπο σε καμπάνια για το AIDS
© EPA/PIYAL ADHIKARY

Αφιέρωμα Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Το στίγμα, οι νέες θεραπείες, οι τρόποι μετάδοσης HIV, δωρεάν και γρήγορες εξετάσεις, τα τελευταία δεδομένα στην Ελλάδα

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS συμπίπτει με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη διάγνωση του πρώτου οροθετικού στην Ελλάδα, το 1981. Τα πράγματα έχουν αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό από τότε. Τα πρώτα 10 χρόνια της εμφάνισης του HIV το προσδόκιμο ζωής ήταν περίπου 5 χρόνια, ενώ σήμερα μιλάμε για μια χρόνια νόσο, μη μεταδοτική από κάποιον που ακολουθεί τη θεραπεία του και για μια απολύτως φυσιολογική ζωή. Παρ’ όλα αυτά το στίγμα σε πολλές περιπτώσεις παραμένει.

Ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μιλάει στην ATHENS VOICE για τις ελπίδες να αναπτυχθεί σύντομα ένα εμβόλιο, για τις νέες θεραπείες, αλλά και για τα πρώτα, άγρια χρόνια, όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει. Ο Αντώνης Μαυροδημητράκης, υπεύθυνος Ενδυνάμωσης και Διασύνδεσης του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή», απαντά στο αν, πώς και πότε λέει κανείς ότι είναι οροθετικός, το λεγόμενο coming out HIV status. Ο Μάριος Ατζέμης, υπεύθυνος Μείωσης Βλάβης της «Θετικής Φωνής», αναφέρεται στη σχέση της χρήσης ενδοφλέβιας χρήσης ουσιών με τον HIV και o Χρήστος, ο οποίος προτίμησε να μιλήσει ανώνυμα, μέλος κι αυτός της «Θετικής Φωνής» από την ίδρυσή της, για το πώς είναι να είναι κανείς ο ένας από τους δύο ενός οροδιαφορετικού ζευγαριού, δηλαδή όπου ο ένας είναι οροθετικός και ο άλλος όχι.

Ο HIV και το AIDS στην Ελλάδα

Η πρώτη διάγνωση HIV στη χώρα μας καταγράφηκε το 1981. Την επόμενη χρονιά υπήρξαν δύο διαγνώσεις, το 1983 ήταν 14, το 1985 έφτασαν στις 70 και το 1986 στις 106. Ο συνολικός αριθμός των HIV διαγνώσεων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS) στην Ελλάδα ως τις 31/12/2020 ήταν 18.710, εκ των οποίων το 82,5% άνδρες και το 17,3% γυναίκες (για 41 άτομα το φύλο δεν δηλώθηκε). Το 74,6% αφορούσε σε άτομα ελληνικής εθνικότητας.

Το 2020 διαγνώστηκαν 601 νέα περιστατικά HIV, εκ των οποίων 482 ήταν άνδρες και 119 γυναίκες. To 42,6% των νέων διαγνώσεων αφορούσαν σε μεταδόσεις μέσω απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών, το 20% σε μεταδόσεις μέσω απροφύλακτης ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής, το 13,5% σε μεταδόσεις μέσω ενδοφλέβιας χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ για το 23,3% των περιπτώσεων δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος μετάδοσης του ιού. Τα περισσότερα περιστατικά, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ήταν ηλικίας 30-39 ετών. Επίσης, το 2020 ο αριθμός των θανάτων σε ασθενείς με AIDS ανήλθε στα 41 άτομα.

Πηγή: Επιδημιολογική Επιτήρηση του HIV/AIDS στην Ελλάδα Διαγνώσεις έως 31/12/2020 - ΕΟΔΥ

Ελλάδα: Δικαίωμα αναδοχής σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από HIV

Τη δυνατότητα των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από HIV να έχουν δικαίωμα αναδοχής, εάν ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία που τους δημιουργεί πλήρη σταθερότητα, προανήγγειλε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Το κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών φωταγωγημένο σε κόκκινο χρώμα για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS
© EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τρόποι μετάδοσης HIV

Τα σωματικά υγρά που μπορεί να περιέχουν τον ιό HIV είναι: Αίμα, σπέρμα και πιθανώς τα προσπερματικά υγρά, κολπικά υγρά, γάλα θηλασμού. Για να μεταδοθεί ο HIV θα πρέπει να βρίσκεται σε κάποιο από αυτά τα υγρά και να εισχωρήσει μέσα στο σώμα. Οι σεξουαλικές συμπεριφορές που μπορούν να μεταδώσουν τον HIV  είναι κολπικό και πρωκτικό σεξ χωρίς τη σωστή χρήση προφυλακτικού, στοματικό σεξ (στόμα σε πέος ή αιδοίο), κοινή χρήση sex toys. Άλλοι τρόποι μετάδοσής του είναι: Κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, τατουάζ, τρύπημα αυτιών κ.λπ. όταν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές υγιεινής, τυχαία τρυπήματα με σύριγγες, μετάγγιση αίματος που δεν έχει ελεγχθεί, τοκετός, θηλασμός.

Δωρεάν και γρήγορες εξετάσεις στα Checkpoint

Στα κέντρα πρόληψης και εξέτασης Checkpoint της «Θετικής Φωνής» μπορείς να εξεταστείς με μια σταγόνα αίμα από το δάχτυλο, γρήγορα, δωρεάν και εμπιστευτικά, για HIV ηπατίτιδες B και C, αλλά και για να συζητήσεις για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό. Τρίτη – Σάββατο 12.00 με 20.00. Αθήνα: Πιττάκη 4, Μοναστηράκι, 2103310400 / Θεσσαλονίκη: Εγνατία Οδός 95, 3ος όροφος, 2310282284.

Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS

Ενημερώσου για την πιο κοντινή σε εσένα μονάδα λοιμώξεων δημόσιου νοσοκομείου στην Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS 2107222222.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ