- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μεγάλη ιατρική επιτυχία: Συνδέθηκε νεφρός χοίρου σε άνθρωπο
Στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
Γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο έναν νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα γενετικά τροποποιημένου χοίρου.
Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο —για πρώτη φορά στον κόσμο– νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς τον δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.
Μολονότι παραμένουν προς απάντηση αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου από ένα τέτοιο μόσχευμα, οι ειδικοί θεωρούν ότι το επίτευγμα αποτελεί ορόσημο στο πεδίο της ξενομεταμόσχευσης (μεταμόσχευσης ανάμεσα σε διαφορετικά είδη έμβιων όντων). Η επέμβαση έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (ΝΥU), σύμφωνα με τους New York Times, και πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον δόκτορα Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του NYU Langone, που δεν έχει κάνει ακόμη σχετική δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό.
Ο νεφρός προερχόταν από χοίρο που είχε τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε το όργανο να μην απορριφθεί από το ανθρώπινο σώμα. Το όργανο δεν μεταμοσχεύθηκε κανονικά, αλλά προσαρτήθηκε μέσω αιμοφόρων αγγείων εξωτερικά, στο πάνω μέρος του ποδιού ενός εγκεφαλικά νεκρού ασθενούς που υποστηριζόταν μηχανικά και ο οποίος ήταν προηγουμένως δηλωμένος δωρητής οργάνων. Ο νεφρός άρχισε να παράγει ούρα και κρεατινίνη σχεδόν αμέσως.
Ο Μοντγκόμερι δήλωσε ότι, εφόσον το όργανο λειτούργησε φυσιολογικά προσαρτημένο έξω από το σώμα, πιθανότατα θα δουλέψει εξίσου καλά και αν μεταμοσχευθεί κανονικά. «Τα πράγματα πήγαν καλύτερα του αναμενομένου. Φάνηκε σαν οποιοδήποτε μόσχευμα που έχω χρησιμοποιήσει από ζωντανό δότη. Πολλοί νεφροί από νεκρούς δεν δουλεύουν αμέσως και χρειάζονται ημέρες ή εβδομάδες για να ξεκινήσουν. Αυτό λειτούργησε αμέσως».
Ο καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων Ντόρι Σέγκεβ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς δήλωσε: «Χρειαζόμαστε να μάθουμε περισσότερα για την μακροβιότητα του οργάνου. Αλλά είναι μια τεράστια πρόοδος. Είναι ένα πολύ, πολύ μεγάλο επίτευγμα».
Οι επιστήμονες εδώ και καιρό προσπαθούν να αναπτύξουν σε χοίρους όργανα κατάλληλα για μεταμόσχευση σε ανθρώπους, καθώς είναι μακρές οι λίστες αναμονής για διάφορα όργανα (νεφροί, καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ). Σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της έλλειψης νεφρών προς μεταμόσχευση, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών σε αιμοκάθαρση δεν μπορεί να αποκτήσουν νέα όργανα.
Η προοπτική οργάνων από χοίρους αναμένεται να εγείρει ζητήματα βιοηθικής, ιδίως αναφορικά με το κατά πόσο τα ζώα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους. Έτσι, ενώ μερικοί γιατροί ευελπιστούν ότι είναι θέμα λίγων μηνών να αρχίσει η μεταμόσχευση σε ανθρώπους νεφρών από χοίρους, άλλοι θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ανησυχίες και για ιούς των χοίρων που θα μπορούσαν να μολύνουν τους ανθρώπους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα μπορούσε να συνδέεται η υγεία του στόματος με τον εγκέφαλο
Έχει εκπαιδευτεί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Πώς λειτουργεί και ποια είναι τα οφέλη της
Ποιες δραστηριότητες προσφέρουν πνευματική διέγερση και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής παρακμής
Ο συνδυασμός που φαίνεται να ενισχύει σημαντικά το αίσθημα κορεσμού
Τελικά, η εξυπνάδα δεν είναι ένα πράγμα, ο ρατσισμός όμως θα είναι πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα
Η οσφρητική εκπαίδευση φαίνεται να βοηθά ένα ποσοστό ασθενών να ανακτήσουν μέρος της χαμένης τους αίσθησης
Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ
Οι τρίχες της αποκαλύπτουν πότε έχει έρθει η ώρα για αλλαγή
Οι αλλαγές στον ύπνο, την πίεση και τη λίμπιντο που δεν πρέπει να αγνοείτε
Της μιλάς, της ζητάς συγγνώμη και πιστεύεις ότι ζηλεύει; Καλώς ήρθες στον ανθρωπομορφισμό
Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα και ασθενείς μαζί στον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής
Τα νέα δεδομένα στη «μάχη» για την αντιμετώπιση της δυσχέρειας της ρινικής αναπνοής
Ο κίνδυνος μακροχρόνιας βλάβης
Τι ισχύει για αλκοόλ και καφέ
Κάποια από αυτά βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο καλάθι του σούπερ μάρκετ
Το σημείο που πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να πλύνουν κάθε φορά που κάνουν μπάνιο
«Η αφασία αποτελεί σύμπτωμα και όχι πάθηση, μπορεί να εμφανιστεί οξέως, βραδέως επιδεινούμενη ή να είναι παροδική» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Βουμβουράκης
Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δεν προκαλεί μόνο πρόωρη γήρανση ή επώδυνα εγκαύματα, αλλά ανοίγει την πόρτα σε «κοιμώμενους» ιούς με βασικό πρωταγωνιστή τον ιό HPV
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.