Health & Fitness

Cretan Iama: H επιστήμη κάνει τη δύναμη της φύσης δύναμή σου

Ελληνική καινοτομία με διεθνή καταξίωση

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 800
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγριο θυμάρι

CRETAN IAMA: ένα καινοτόμο φυσικό ιδιοσκεύασμα με 3 αρωματικά Κρητικά βότανα (δίκταμο, θυμάρι, φασκόμηλο) και δημοσιευμένη τεκμηρίωση για τη δράση του.

Το CRETAN IAMA είναι  ένα καινοτόμο φυσικό ιδιοσκεύασμα, το οποίο περιέχει έναν πατενταρισμένο συνδυασμό αιθέριων ελαίων από τρία αρωματικά Κρητικά βότανα, δίκταμο (Origanum dictamnus), θυμάρι (Coridothy muscapitatus) και φασκόμηλο (Salvia fruticosa), σε συγκεκριμένες αναλογίες που λειτουργούν όχι απλά αθροιστικά, αλλά συνεργικά, αφού η δράση της μιας ουσίας ενισχύει ή/και συμπληρώνει τη δράση της άλλης, τα οποία περιέχονται μέσα σε extra παρθένο ελαιόλαδο. Πολυετείς έρευνες, τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε κλινικό επίπεδο, απέδειξαν τη δράση του σε ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως στα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης, με ευεργετικά αποτελέσματα.

Το CRETAN IAMA ξεκίνησε, ερευνήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Αποτελεί ελληνική καινοτομία με διεθνή πατέντα και παγκόσμια αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα ως το πρώτο φυτικό ιδιοσκεύασμα με τόσο υψηλή δημοσιευμένη τεκμηρίωση εργαστηριακά, κλινικά και τοξικολογικά.

Κλινική έρευνα – Αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα

Οι κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού έχουν επιβεβαιώσει τη δράση του σκευάσματος στους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού, όπως Η1Ν1, ρινοϊός, γρίπη τύπου Β, επιτυγχάνοντας  γρηγορότερη αποδρομή των συμπτωμάτων με παράλληλη μείωση της φλεγμονής μετά από μέτρηση CRP (μη ειδικός Δείκτης Οξείας Φλεγμονής), μειώνοντας σημαντικά τόσο το χρόνο ίασης όσο και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς.

Εργαστηριακά πειράματα απέδειξαν τον μηχανισμό δράσης των ουσιών του εκχυλίσματος του CRETAN IAMA στον ιό της γρίπης Α/Η1Ν1, όπου διαπιστώθηκε η αναστολή της δράσης μιας ιδιαίτερα κρίσιμης πρωτεΐνης του ιού η οποία συμβάλλει στη μόλυνση των κυττάρων. 
Εκτός από την άμεση δράση στα συμπτώματα των ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού, το κρητικό ίαμα έχει ευεργετική δράση στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, όπως έδειξαν μελέτες που έγιναν υπό την επίβλεψη της Αν. Καθηγήτριας Μαριλένας Καμπά, καθώς τα συγκεκριμένα κρητικά βότανα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες απαραίτητες για την καταπολέμηση φλεγμονών του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον, η προσθήκη της βιταμίνης D3 συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε συνέχεια της επιστημονικά τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας του σκευάσματος απέναντι στα συμπτώματα των ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού, πρόσφατα δημοσιευμένη  μελέτη αποδεικνύει και την ασφάλεια του σκευάσματος σε μακροχρόνια χορήγηση, για πρόληψη/προστασία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι προηγούμενες κλινικές μελέτες.

Nεότερα επιστημονικά δεδομένα στην αντιμετώπιση των ιών του αναπνευστικού 

Ανεξάρτητα από την πολύ επιτυχημένη πορεία του σκευάσματος, η προσπάθεια για τη διερεύνηση σε βάθος των ιδιοτήτων του συνεχίζεται σε διευρυμένο επιστημονικό πεδίο. Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση των ιών του αναπνευστικού έρχονται στη δημοσιότητα και μάλιστα αποκτούν και επίκαιρο χαρακτήρα. Τα στοιχεία αυτά αφορούν σε νέα μελέτη η οποία έχει ήδη πάρει δημοσιότητα σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο,  για την οποία υπάρχει προδημοσίευση στον διακομιστή μελετών υγείας «medRxiv» του Πανεπιστημίου Yale, ενώ αναμένεται η δημοσίευσή της σε διεθνές, έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.

Παραγωγή – Διασφάλιση ποιότητας – Αναγνώριση προϊόντος

Η παραγωγή του φυτικού υλικού από το οποίο εξάγονται οι δραστικές ενώσεις του CRETAN IAMA γίνεται από Κρήτες παραγωγούς, που με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης ακολουθούν μεθόδους Γεωργίας  Υψηλής Ακρίβειας, με  πλήρη ταυτοποίηση και ιχνηλασιμότητα της πρώτης ύλης (DNA-Βarcoding), όπως επίσης χρησιμοποιούνται μέθοδοι υψηλής τεχνολογίας για τη διασφάλιση της ακριβούς σύστασής του σε αιθέρια έλαια, της υψηλής ποιότητας και σταθερότητας της πρώτης ύλης του.

Σημαντικές διακρίσεις

Το CRETAN  IAMA βραβεύτηκε στα  SUPPLEMENT AWARDS 2021, από μία υψηλού κύρους επιστημονική επιτροπή την οποία απαρτίζουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, θεσμικοί παράγοντες, επιστήμονες και επαγγελματίες που διακρίνονται για το αξιοσημείωτο έργο τους, ως «το καλύτερο συμπλήρωμα για την άμυνα του οργανισμού», λαμβάνοντας το “GOLD” βραβείο. Η επιβράβευση αυτή αφορά στην ποιότητα, στην καινοτομία και στην επιστημονική εγκυρότητα του σκευάσματος, με στόχο την ασφάλεια αλλά και την ποιοτική επιλογή των καταναλωτών.  

Αλλά ήδη από τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του στην ελληνική αγορά είχε διακριθεί στα «Healthcare Business Awards, 2017» με το “Bronze” βραβείο, για το «Ερευνητικό Έργο σε Πανεπιστήμια / Εκπαιδευτικά Ιδρύματα / Ερευνητικά Κέντρα», το οποίο αναγνωρίζει το πρωτοποριακό και καινοτόμο ερευνητικό έργο, με τόσο σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Το καταξιωμένο ερευνητικό παράδειγμα

Το CRETAN IAMA αποτελεί λαμπρό ερευνητικό παράδειγμα, με διεθνή καταξίωση, προσφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη γνώσης και ανταποδοτικότητας στη σύγχρονη κοινωνία. Διακρίνεται για την καινοτομία του, τη μοναδικότητά του στη συνεχιζόμενη έρευνα και ανάπτυξη (R&D) προϊόντος και την καταξιωμένη διεθνώς επιστημονική εγκυρότητά του, διαθέτοντας ήδη 7 δημοσιευμένες μελέτες που αποδεικνύουν τη δράση και την  αποτελεσματικότητά του. 

Την ερευνητική ομάδα του CRETAN IAMA συνθέτουν καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές. Συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχουν ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, ο κ. Στέργιος Πυρίντσος, Καθηγητής Βιολογίας και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Βοτανικού κήπου Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Δ/ντης Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας ΠΑΓΝΗ, η κ. Μαριλένα Καμπά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο κ. Ιωάννης Καρακασιλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ