- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΠΟΥ: Τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα τερματίσουν την πανδημία
«Πιο πιθανό o κορωνοϊός να γίνει μία ενδημική νόσος», λέει ο Χανς Κλούγκε
ΠΟΥ: Τι εκτιμά ο διευθυντής στην Ευρώπη για τον εμβολιασμό των πολιτών κατά του κορωνοϊού και το ρόλο του για το τέλος της πανδημίας.
Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το κατά πόσο ο εμβολιασμός μπορεί από μόνος του να σταματήσει την πανδημία του κορωνοϊού, την ώρα που τα παραλλαγμένα στελέχη του έχουν μειώσει το ενδεχόμενο επίτευξης συλλογικής ανοσίας.
Καθώς φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό ο κορωνοϊός να γίνει μια ενδημική νόσος και να μην εξαλειφθεί, ο Χανς Κλούγκε ζήτησε «να αναμένουμε πλέον μια προσαρμογή στις στρατηγικές εμβολιασμού», κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιπλέον δόσεις.
Τον Μάιο ο Κλούγκε είχε επισημάνει ότι «η πανδημία θα τελειώσει όταν έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70%» του παγκόσμιου πληθυσμού. Όταν ρωτήθηκε αν αυτός ο στόχος εξακολουθεί να ισχύει ή αν θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό, ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη απάντησε ότι τα νέα, παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που είναι πιο μεταδοτικά, κυρίως το Δέλτα, έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
Τότε, τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι το στέλεχος Δέλτα, το οποίο είχε πρωτοεντοπιστεί στην Ινδία είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται, «δεν υπήρχαν τόσα παραλλαγμένα, πιο μεταδοτικά στελέχη», εξήγησε ο Κλούγκε.
«Οπότε πιστεύω ότι αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βασικός στόχος του εμβολιασμού είναι πρώτα απ’ όλα να εμποδίσει τις σοβαρές μορφές της νόσου και τον θάνατο», υπογράμμισε ο Κλούγκε.
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, μοιάζει πλέον δύσκολο να επιτευχθεί συλλογική ανοσία μόνο μέσω των εμβολίων, όμως αυτά παραμένουν κρίσιμα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας covid-19.
Ένα πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού εξακολουθεί εξάλλου να είναι απαραίτητο «για να αποφεύγεται η πίεση στα συστήματα υγείας μας, τα οποία έχουν απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπίζουν και άλλες ασθένειες εκτός της covid», υπογράμμισε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί από μόνο του καθοριστικό παράγοντα
Τι ρόλο παίζουν τα υπολείμματα προϊόντων styling
Για την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα
Πολλές από τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κλινικής αξιολόγησης
Θεραπείες που απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η συστηματική προπόνηση με βάρη θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει τον εγκέφαλο
Έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τον ύπνο και τη χαλάρωση
Tο εσωτερικό παιδί, το εν δυνάμει ενήλικο κομμάτι, η θεραπεία και το θάρρος που χρειάζεται για να εγκαταλείψουμε μια ταυτότητα που κάποτε μας προστάτευσε, αλλά πλέον δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε.
Κάθε χρόνο 866 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια ασθένεια εξαιτίας της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων
Για πέντε μέρες, στο Poseidonion Grand Hotel, το πρώτο retreat της One Sanctum έφερε κοντά 130 ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Όχι ένα συνέδριο, αλλά ένα μικρό, προσωρινό διεθνές χωριό.
Χρόνια και σύνθετα νοσήματα με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υπό την εποπτεία του ΕΚΠΑ
Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Η πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες άνω των 50 ετών
Αναβάθμιση στους τομείς της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της νευρολογίας
Ένα βήμα μπροστά για την υγεία των παιδιών, από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF
Τι πρέπει να αλλάξετε την επόμενη φορά που θα γυρίσετε από το σούπερ μάρκετ
Η σύνδεση με τις ημικρανίες, ποιοι είναι πιο επιρρεπείς
Δεν οφείλεται μόνο στη στάση ύπνου - Συνδέεται άμεσα με την ικανότητα του ανθρώπου να μιλά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.