- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέο όνομα, νέα διαγνωστικά κριτήρια για συχνή νόσο του ήπατος
Η ΜΑΛΝΗ είναι νόσος µε σημαντικά αυξητική τάση επιπολασµού, μιας και ακολουθεί τις επιδημίες του ΣΔ2 και της παχυσαρκίας.
Η αλλαγή της σημασία του ακρωνύμου της ασθένειας ΜΑΛΝΗ θα βοήθησει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της
Το 60% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) και το 90% των ασθενών με ΣΔ2 και σοβαρή παχυσαρκία είναι πιθανό να εμφανίσει τη μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (ΜΑΛΝΗ, nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD), γνωστότερη ως λιπώδη διήθηση του ήπατος, η οποία εμφανίζεται, επίσης, στο 25% του γενικού πληθυσμού. Είναι νόσος µε σημαντικά αυξητική τάση επιπολασµού, μιας και ακολουθεί τις επιδημίες του ΣΔ2 και της παχυσαρκίας.
Η νόσος εμφανίζεται με πολλές μορφές, ξεκινώντας ως απλή στεάτωση (λιπώδης διήθηση), που µπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή μέσα στο ήπαρ (µη-αλκοολική στεατοηπατίτιδα, nonalcoholic steatohepatitis, NASH), και να εξελιχθεί ακόμη και σε ηπατική ίνωση, κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Αν και σε κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα καταλήγει μικρό ποσοστό αυτών που έχει απλή στεάτωση, οι απόλυτοι αριθμοί είναι αρκετά υψηλοί, λόγω του μεγάλου επιπολασµού της νόσου. Έτσι, η ΜΑΛΝΗ τείνει να γίνει πρώτη αιτία κίρρωσης, αλλά και μεταμόσχευσης ήπατος, ενημερώνει εκ μέρους της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (https://www.endo.gr/) ο Ενδοκρινολόγος κ. Στέργιος Πολύζος, Επίκουρος Καθηγητής Φαρµακολογίας-Μεθοδολογίας της Έρευνας, Α΄ Εργαστήριο Φαρµακολογίας Τµήµα Ιατρικής Α.Π.Θ.
«Αξίζει όμως να τονιστεί ότι οι ηπατικές επιπλοκές της νόσου αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου των ασθενών µε ΜΑΛΝΗ, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις κακοήθειες. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί, ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για τη ΜΑΛΝΗ, παρά το γεγονός ότι αυτή αποτελεί αντικείμενο έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα» επισημαίνει ο κ. Πολύζος και προσθέτει:
«Πριν από ένα έτος περίπου, δύο επιτροπές ειδικών σύστησαν την αλλαγή της ονομασίας της ΜΑΛΝΗ από nonalcoholic fatty liver disease σε metabolic (dysfunction)-associated fatty liver disease, δηλαδή από NAFLD σε MAFLD. Αν προσπαθούσαμε να το μεταφράσουμε αυτό στα ελληνικά θα το αποδίδαμε, ως μεταβολικής αιτιολογίας λιπώδη νόσο του ήπατος.
Από σύμπτωση φαίνεται ότι οι συντµήσεις των δύο όρων ταυτίζονται στην ελληνική γλώσσα, δηλαδή από ΜΑΛΝΗ (µη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος) που είναι σήμερα γίνεται ΜΑΛΝΗ (μεταβολικής αιτιολογίας λιπώδης νόσος του ήπατος)! Οι προτεινόμενες αλλαγές όμως δεν αφορούν απλά µία αλλαγή στην ονομασία της νόσου, αλλά αλλαγή και στα διαγνωστικά της κριτήρια».
«Συνοπτικά», εξηγεί, «η ύπαρξη λιπώδους ήπατος (με κριτήρια ακτινολογικά, ιστολογικά ή µε µη-επεµβατικούς δείκτες) σε ασθενείς υπέρβαρους/παχύσαρκους ή µε ΣΔ2 θέτει απευθείας τη διάγνωση της νόσου. Για να τεθεί η διάγνωση σε ανθρώπους φυσιολογικού δείκτη μάζας σώματος χωρίς ΣΔ2, χρειάζεται να πληρούνται δυο κριτήρια από μια λίστα 7 κριτηρίων, που περιλαμβάνουν: περιφέρεια μέσης, αρτηριακή πίεση, τριγλυκερίδια ορού, HDL-C ορού, CRP ορού, HOMA-IR και την ύπαρξη προδιαβήτη».
«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία», καταλήγει ο κ. Πολύζος, «είναι ότι, τόσο µε την αλλαγή της ονομασίας («μεταβολικής αιτιολογίας») όσο και τις αλλαγές στη διάγνωση, η μεταβολική αυτή νόσος γίνεται επίσημα αντικείμενο και της ειδικότητας «Ενδοκρινολογία-Διαβήτης-Μεταβολισµός». Με την έννοια αυτή, η δυναμική συνεργασία Ενδοκρινολόγων με συναδέλφους συναφών ειδικοτήτων (Παθολογία, Γαστρεντερολογία) θα βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της πολύ συχνής αυτής νόσου, ώστε οι πρώτοι που θα ευνοηθούν να είναι οι ασθενείς µε ΜΑΛΝΗ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνει μελέτη που ανέλυσε δεδομένα σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων
Η βιολογική ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τα χρόνια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά
Σε τι διαφέρει από άλλες θεραπείες
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.