- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στον Εμμανουήλ Δερμιτζάκη το Βραβείο Curt Stern για το 2021
Για το έργο και τη συνολική προσφορά του
Το Βραβείο Curt Stern για το 2021 απονεμήθηκε στον καθηγητή Εμμανουήλ Δερμιτζάκη
Ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, PhD, είναι ο τιμηθείς με το Βραβείο Curt Stern για το 2021 όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής (ASHG). Ο δρ Δερμιτζάκης έχει μόλις γίνει δεκτός στους κόλπους της GSK έχοντας λάβει την θέση του Αντιπροέδρου, στην Υπολογιστική Βιολογία στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης και παράλληλα είναι Καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Γενετικής Ιατρικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Ελβετία. Υπήρξε ο ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Υγείας Γονιδιώματος Health 2030.
«Το βραβείο αυτό είναι αναγνώριση της δουλειάς πολλών ετών από πολλούς συνεργάτες και συναδέλφους. Είμαι ευγνώμων και συγκινημένος για την τιμή που μου κάνει η επιτροπή και η Αμερικανική Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής» δήλωσε στην AthensVoice ο κ. Δερμιτζάκης.
«Η ASHG αναγνωρίζει το έργο και τη συνολική προσφορά του δρ Δερμιτζάκη. Η χρήση της γενετικής παραλλαγής για την κατανόηση των ρυθμιστικών τομέων της χρωματίνης παρέχει μια νέα ματιά στη δυναμική ρύθμισης του γονιδιώματος», ανέφερε η Πρόεδρος της ASHG δρ Gail Jarvik, MD, PhD. «Κατανοεί την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης γενετικής και έχει καινοτόμους τρόπους για να εξερευνήσει περαιτέρω το άγνωστο. Η εργασία του στον τομέα μας είναι συναρπαστική και ανυπομονούμε για τις όποιες περαιτέρω ανακαλύψεις πρόκειται να ακολουθήσουν».
Το ετήσιο αυτό βραβείο, το οποίο περιλαμβάνει μια τιμητική πλακέτα και συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο, ύψους 10.000 δολαρίων, καθιερώθηκε εις μνήμη του εκλιπόντα πρωτοπόρου γενετιστή Curt Stern, PhD, σε αναγνώριση της σημαντικής επιστημονικής συνεισφοράς και των ανακαλύψεων που έχουν πραγματοποιήσει κατά την τελευταία δεκαετία διάφοροι ερευνητές στον τομέα της γενετικής και της γονιδιωματικής.
«Ο Μανώλης είναι απλώς ένας από τους καλύτερους γενετιστές της γενιάς του παγκοσμίως», δήλωσε ο Στυλιανός Ε. Αντωναράκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης προσθέτοντας πως «Έχει συνεισφέρει σημαντικά στην κατανόηση της λειτουργικής ποικιλομορφίας του ανθρώπινου γονιδιώματος και είναι μεταξύ των καλυτέρων επιστημόνων παγκοσμίως καθώς πρωτοπορεί στην προσπάθεια κατανόησης που έχει ο αντίκτυπος της ατομικής γενετικής ποικιλομορφίας στην υγεία και στις ασθένειες. Πρόσφατα χρησιμοποίησε τη γενετική ποικιλομορφία για να κατανοήσει τους ρυθμιστικούς τομείς της χρωματίνης. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών παρέχουν μια νέα ματιά στη ρυθμιστική δυναμική του γονιδιώματος intrans».
Ο δρ Δερμιτζάκης ήταν ένας από τους πρώτους επιστήμονες που αποκάλυψαν τη σημασία του μη κωδικοποιού DNA στην ανθρώπινη εξέλιξη και τη σημασία του στις ασθένειες. Οι σημαντικές εργασίες του σχετικά με την εξέλιξη των ρυθμιστικών στοιχείων έδειξαν τη δυναμική φύση των ρυθμιστικών ακολουθιών. Η ομάδα του πρωτοστάτησε στην ανάλυση μη κωδικοποιητικών ρυθμιστικών παραλλαγών στο ανθρώπινο γονιδίωμα και της επίδρασής τους στη ρύθμιση της έκφρασης γονιδίων, τα πρότυπα χρωματίνης και τις ρυθμιστικές αλληλεπιδράσεις και τις 3D αλληλεπιδράσεις γονιδιώματος σε ρυθμιστικές παραλλαγές cis και trans και τον τρόπο με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την κυτταρική λειτουργία καθώς και την όποια ευαισθησία σε ασθένειες και στον καρκίνο. Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό και κομβικό ρόλο σε πολλά μεγάλα διεθνή προγράμματα γενετικής, όπως το ENCODE, το HapMap, το GTEx, και πιο πρόσφατα στο International Common Disease Alliance (ICDA).
Έλαβε το πτυχίο του (B.Sc.) το 1995 και το μεταπτυχιακό του (M.Sc.) το 1997 στη Βιολογία από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης καθώς και το διδακτορικό του το 2001 από το Pennsylvania State University στις Ηνωμένες Πολιτείες, μελετώντας την εξελικτική βιολογία και τη γενετική του πληθυσμού του ρυθμιστικού DNA στα θηλαστικά και τη Δροσοφίλα.
Παρόλο που η ASHG αποφάσισε, για φέτος, να πραγματοποιήσει διαδικτυακά την ετήσια συνάντηση της Εταιρείας, ο ακριβής χρόνος της τελετής απονομής του βραβείου Curt Stern δεν είναι ακόμη γνωστός. Περαιτέρω ενημέρωση θα υπάρξει μόλις υπάρξουν νεότερες πληροφορίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνει μελέτη που ανέλυσε δεδομένα σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων
Η βιολογική ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τα χρόνια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά
Σε τι διαφέρει από άλλες θεραπείες
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.