Health & Fitness

ΠΟΥ-Κορωνοϊός: Ελληνικά γράμματα στις ονομασίες των μεταλλάξεων

Ποια γράμματα θα χρησιμοποιηθούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας © EPA/ SALVATORE DI NOLFI

ΠΟΥ: Γιατί αλλάζει τις ονομασίες των μεταλλάξεων κορωνοϊού, δίνοντάς τους γράμματα από το ελληνικό αλφάβητο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισε να δώσει στις ονομασίες των μεταλλάξεων του κορωνοϊού γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.

Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, στόχος είναι οι ονομασίες να είναι «εύκολες να τις προφέρει και να τις θυμάται κανείς», αλλά και να αποφευχθεί το ευρύ κοινό και τα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν ονομασίες που προκαλούν «στιγματισμούς και διακρίσεις», με αναφορές στους τόπους όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της κάθε παραλλαγής. 

Ασφαλώς και οι επιστημονικές ονομασίες θα παραμείνουν, ωστόσο, η αναφορά τους θα παραμείνει μόνο στην επιστημονική κοινότητα. 

Με αυτή τη λογική, η παραλλαγή B.1.1.7, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ονομάζεται «Άλφα» (Alpha). Η παραλλαγή Β.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, ονομάζεται «Βήτα» (Beta) και η παραλλαγή P.1, που εντοπίστηκε στη Βραζιλία, «Γάμμα» (Gamma). Επιπλέον, ο ΠΟΥ έχει δώσει δύο διαφορετικές ονομασίες στις ξεχωριστές υποκατηγορίες της παραλλαγής B.1.617, η οποία πλήττει την Ινδία και έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες: η B.1.617.2 γίνεται έτσι «Δέλτα» (Delta) και η B.1.617.1 «Κάπα» (Kappa).

Η αλλαγή στις ονομασίες ήρθε και μετά τις παρατηρούμενες επιθέσεις εναντίον ανθρώπων ασιατικής καταγωγής στις ΗΠΑ. Ας θυμηθούμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν πρόεδρος κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, έκανε τα πάντα για να κατηγορήσει την Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορωνοϊός. Συχνά μιλούσε για κινέζικο ιό ή για «Κουνγκ Φλου». Το Κογκρέσο έφτασε στο σημείο να ψηφίσει ακόμη και νόμο για την ενίσχυση καταπολέμησης του φαινομένου, τον «Νόμο περί εγκλημάτων μίσους Covid-19».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ