Health & Fitness

Κωδικός: Ευαίσθητη περιοχή

6+1 κανόνες υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής 

Ζωή Ευαγγελία Παπαφωτίου
ΤΕΥΧΟΣ 306
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα από τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τα κορίτσια, είναι η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Μερικές από εμάς δεν προβληματίζονται όσο χρειάζεται ή ντρέπονται να το συζητούν, ενώ άλλες χάνονται στη «θάλασσα» των εξειδικευμένων συμβουλών. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι απλά, καθώς υπάρχουν μερικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις θα εξασφαλίσεις την υγεία της ευαίσθητης περιοχής σου.

6+1 κανόνες υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής 
1
 Πάντα να παίρνεις προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής σου δραστηριότητας. Θυμήσου ότι έτσι προστατεύεσαι πολλαπλά (από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κ.ά.). 

2 Να επισκέπτεσαι γυναικολόγο σε τακτά χρονικά διαστήματα και να κάνεις Τεστ ΠΑΠ (μετά την έναρξη της σεξουαλικής σου ζωής) κάθε χρόνο και κάθε έξι μήνες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και τις απαραίτητες προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις.

3  Μάθε τα χαρακτηριστικά της γυναικείας σου φύσης. Με τη βοήθεια του γιατρού σου μπορείς να γνωρίσεις την ανατομία της ευαίσθητης περιοχής, ώστε να μπορείς να παρατηρείς αλλαγές (σημάδια, εξανθήματα κ.ά.).

4 Αν παρατηρήσεις κάτι ανησυχητικό, όπως ερεθισμούς, ή έχεις συμπτώματα (πόνο, κνησμό κ.ά.) ζήτησε τη συμβουλή γιατρού. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε αγωγή χωρίς την έγκρισή του.  

Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα εσώρουχα. Όσο κι αν ακούγεται «μαμαδίστικη» συμβουλή, τα εσώρουχα από βαμβάκι είναι τα καλύτερα, καθώς το συνθετικό ύφασμα συχνά δίνει έδαφος στα μικρόβια για να αναπτυχθούν. 

Δώσε προσοχή στα προϊόντα για το μπάνιο. Ωραίες οι εξωτικές μυρωδιές και οι ευφάνταστες συσκευασίες, αλλά μην τις αφήνεις να σε παρασύρουν. Διάβασε τα συστατικά του σαπουνιού ή του αφρόλουτρου για να αποφύγεις δυσάρεστες συνέπειες. 

Μη χρησιμοποιείς αλόγιστα προϊόντα καθαρισμού ευαίσθητης περιοχής. Σκέψου ότι η υπερβολική τους χρήση μπορεί να διαταράξει το ph της και να προκαλέσει υπερευαισθησία.