- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Mελέτη: Η Covid-19 δεν είναι πιο επικίνδυνη για όσους έχουν άσθμα
Τι δείχνει η έρευνα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας George της Νέας Νότιας Ουαλίας
Αυστραλιανή επιστημονική μελέτη δείχνει πως όσοι έχουν άσθμα δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό από τη νόσο Covid-19
Αρκετοί άνθρωποι με άσθμα ανησυχούν στη διάρκεια της πανδημίας ότι λόγω της αναπνευστικής πάθησής τους μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από τη νόσο Covid-19.
Όμως μία νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη έρχεται να καθησυχάσει αυτούς τους φόβους, επιβεβαιώνοντας ότι δεν συντρέχει αυξημένος κίνδυνος. Το βασικό συμπέρασμα, μάλιστα, είναι ότι οι άνθρωποι με άσθμα έχουν μικρότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν με Covid-19 και, αν αυτό συμβεί, η πιθανότητα να αποδειχθεί η νόσος βαριά ή θανατηφόρα γι’ αυτούς είναι ίδια με τον γενικό πληθυσμό.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας George της Νέας Νότιας Ουαλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα άσθματος «Journal of Asthma», ανέλυσαν και αξιολόγησαν τα στοιχεία 57 ερευνών που αφορούσαν συνολικά 587.280 ανθρώπους διεθνώς.
Από την ανωτέρω συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά του άσθματος μεταξύ των ασθενών Covid-19 είναι παρόμοια με εκείνα στον γενικό πληθυσμό (περίπου 7,5%), ενώ το μη σοβαρό άσθμα μεταξύ των ασθενών Covid-19 είναι πιο συχνό (9,6%) σε σχέση με το σοβαρό (4,1%). Επιπλέον, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, οι άνθρωποι με άσθμα έχουν, στην πραγματικότητα, 14% μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν από Covid-19 και 13% μικρότερη να νοσηλευθούν εξαιτίας της, σε σχέση με όσους δεν έχουν άσθμα.
Ο κίνδυνος διασωλήνωσης σε ΜΕΘ και θανάτου από Covid-19 είναι ίδιος για τους ανθρώπους με άσθμα και χωρίς αυτό. Δεν είναι σαφές γιατί οι κίνδυνοι της Covid-19 δεν είναι μεγαλύτεροι για τους ανθρώπους με άσθμα. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι θεραπείες για το άσθμα περιορίζουν την ικανότητα του κορονοϊού να πλήττει τους πνεύμονες.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Κριστίν Τζένκινς, «οι χημικοί υποδοχείς στους πνεύμονες, στους οποίους προσδένεται ο ιός, είναι λιγότερο ενεργοί στους ανθρώπους με έναν συγκεκριμένο τύπο άσθματος και μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος, μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τη δραστηριότητα αυτών των υποδοχέων. Επίσης, η αρχική αβεβαιότητα για την επίπτωση του άσθματος στην Covid-19 μπορεί να προκάλεσε άγχος στους ασθενείς και να τους οδήγησε να είναι πολύ πιο προσεκτικοί για την πρόληψη της λοίμωξης».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσβάλει κυρίως τις γυναίκες άνω των 40 ετών
Πώς επηρεάζουν οι διαταραχές άγχους
Όταν αρχίσουν τα συμπτώματα, τότε η νόσος είναι ήδη προχωρημένη
30 γραμμάρια πρωτεΐνης και 30 λεπτά περπάτημα μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από το πρωινό ξύπνημα
Ποια επιλογή αξίζει να κάνετε
Τι πρέπει να σταματήσετε άμεσα
Τι να σταματήσετε... χθες
Τα υλικά που δεν πρέπει να λείπουν
Τι γίνεται στα οστά, στο ήπαρ και στα νεφρά
Πρωτοβουλία πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου
Τα μυστικά που κάνουν τη διαφορά
Τα φαγητά που δεν πιάνει το μάτι μας αλλά είναι τα «διαμάντια» της διατροφής μας
Ο στιγματισμός των ασθενών λόγω άγνοιας τους οδηγεί συχνά έως και σε κατάθλιψη
Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τελικά τι ισχύει με την κατανάλωση νερού;
Οι αγωγές σε βάρος των Eli Lilly και Novo Nordisk και τα επιστημονικά δεδομένα
Η επιδεξιότητα των δακτύλων μπορεί να προειδοποιήσει για γνωστική έκπτωση πριν τα προβλήματα μνήμης
Βιωματική δράση ενημέρωσης στις 17 Οκτωβρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.